Coğrafi işaret; "belli bir niteliği, ünü ve diğer özellikleriyle, bir yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü tanıtıp, gösteren işaretler"dir.

Bir bölgenin herhangi bir ürünü, halısı, kilimi, meyvesi, taşı, madeni, çeşitli malzemelerle oluşan işlemeleri diğer yörelerde üretilenlerden farklı olabilir. Bir yörede üretilen bir halı, kilim, kumaş, çini vb. bir ürün ün kazanmış olabilir. Bu ürünlerde o yörenin adının kullanılması, tüketiciler tarafından o ürünün belli bir kaliteye sahip olduğu şeklinde algılanıp, güvenilir bulunabilir. Tüketiciler söz konusu yöre adıyla satılan ürünleri, yörenin adına belli bir güven duyarak aynı nitelikteki diğer ürünlere tercih edebilirler.

Coğrafi İşaretler menşe ve mahreç işaretleri olarak iki gruba ayrılıyor.

Menşe işareti; coğrafi sınırları belirlenmiş bir yöre, alan, bölge; çok özel durumlarda ülkeden kaynaklanan belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleriyle bu yöre, alan veya bölge ile özdeşleşmiş yöre, alan, bölgeye özgü doğa ve insan faktöründen kaynaklanan, üretimi, işlenmesi ve diğer işlemlerin tümüyle bu yöre, alan veya bölge sınırları içinde üretilen bir ürünü tanımlamaktadır.

Menşe adı, menşe adına konu ürünün tamamı ile tanımlanan yerde üretilmiş olması gerekmektedir.

Örnek olarak, Van Otlu Peyniri, Anzer Balı. Bu ürünler, ait oldukları coğrafi bölgenin dışında üretilmezler. Çünkü ürün, niteliklerini ancak ait olduğu yöre içinde üretildiği takdirde kazanabilirler.

Türk Patent’in güncel verilerine göre Bursa’nın  mehreç ve menşe ürünleri ise şöyle;

Bursa Bıçağı, Cantık, Cevizli Lokum, Kestane Şekeri,Pideli Köfte,Bursa Siyah İnciri,Süt Helvası,Tahinli Pide,Üzüm Şırası, Bursa İpeği,Bursa Şeftalisi,Gemli Atı,Gemlik Zeytini,Gürsu Deveci Armudu,Hasanağa Enginarı,Karacabey Soğanı,Mustafakemalpaşa Peynir Tatlısı,Müşküle İğne Oyası,Orhangazi Gedelek Turşusu, İnegöl Köftesi,İznik Müşküle Üzümü ve İznik Çinisi.