Mehmet ÇETİNKAYA

A Gazate okurları için, Gelecek Partisi Bursa İl Başkanı Alpaslan Yıldız’la sizler için yüz yüze bir söyleyişi gerçekleştirdik.

Gelecek Partisi, Bursa ve Türkiye’ye ne vaat ediyor?

Gelecek Partisi, 12 Aralık 2019’da kuruldu. 152 kurucular kurulu ile demografik yapısına uygun her kesimin yer aldığı bir siyasi oluşum. Bir siyasi partinin devamı değil, iktidar alternatifi bir siyasi oluşum.  Bütün görüşlere açık, Türkiye’deki bütün renkleri içinde barındıran ama vatan, millet ve bayrak ortak paydada buluşulan bir parti. Manevi ve Cumhuriyet değerlerimizin öne alındığı ve kırmızı çizgilerin olduğu bir partidir. Tam demokratik bir yapı olarak partiyi adlandırabiliriz.

Türk siyasetinde güncel durumu değerlendirir misiniz?

Türkiye bugüne kadar çok sınavdan geçti. Ancak geldiğimiz noktada Türkiye’de tam demokrasinin siyasi anlamda da normal yaşantımızda ve hukukun üstünlüğünde de hayata geçirilmediğini görüyorum. Parti olarak çok da gündemde yer alan başkanlık sisteminin alternatifinin güçlendirilmiş tam demokratik parlamenter sistem olduğunu savunuyoruz. Bununla ilgili de genel başkanımız Ahmet Davutoğlu geçtiğimiz hafta bir basın açıklaması yaptı. Siyasi partileri de ziyaret ederek bu modeli paylaştı. İktidar partisinden de bu anlamda bir randevu talebimiz oldu ancak henüz dönüş olmadı. Bu sistemdeki amacımız eski parlamenter sistem değil. Şu an başkanlık sisteminde gördüğümüz aksaklıkları hepimiz yaşıyoruz. Bu sistemde kuvvetler ilkesinde birtakım problemler olduğuna şahit olduk. Öncelikle yasama, yürütme ve yargı dediğimiz kuvvetler ayrılığı ilkelerinde Meclis’te aritmetiği olan iktidar partisi yasamayı elinde tutuyor.  Sayın Cumhurbaşkanı, partinin genel başkanı olma sıfatıyla bu gücü elinde tutuyor. Cumhurbaşkanı sıfatıyla da yürütme görevini icra ediyor.  Yargı açısından baktığımızda Sayın Cumhurbaşkanı Yargıtay, Danıştay ve Sayıştay gibi üst düzey mahkeme başkanlarını ve üyelerini atama  yetkisine sahip. Az bir kısmının atamasını da TBMM gerçekleştiriyor. Meclis’te de çoğunluk iktidar partisinde olduğu için o atama da o şekilde yapılıyor. Bu sayede yasama, yürütme ve yargı tek elde toplanıyor. Bu kabul edilebilir ve demokratik bir durum değildir. Biz parlamentonun gerçekten etkin çalışmasını, Cumhurbaşkanı’nın sembolik yetkileri olmasını, Başbakan’ın icracı olarak aktif bir şekilde çalışmasını ve uzlaşma kültürünün olmasını arzu ediyoruz. Eskiden gensoruyla hükümet düşerdi, bu sistemde ise bu çok zorlaştırılıyor.

Bursa siyasette en önemli şehirler içinde yer alıyor. Birçok parti de bu şehir için ‘kale’ unvanını kullanır, Gelecek Partisi için de bu geçerli mi?

Gelecek Partisi’nin kurulan ilk il teşkilatlarından birisi de Bursa’dır. İstanbul, Ankara ve İzmir’den sonra Bursa teşkilatı oluşmuştur. Bizler de 50 kişilik il yönetimini kurduk. 50 kişilik yedek yönetim kurulunun yanı sıra, etik ve disiplin olmak üzere 110 kişilik bir ekibimiz var. Seçmen kitlesinin yüzde 85’lik kısmını temsil eden Osmangazi, Yıldırım, Nilüfer, Mudanya, Gemlik, İnegöl ve İznik ilçelerimizde teşkilatlandık. İnegöl hariç 6 ilçemizde kongrelerimizi de yaptık. 12 Eylül’de ilk kongrelerimizi yaparak 1 Kasım’daki Büyük Kongremizi yapmaya hak kazandık. Gelecek Partisi, 1 Mayıs’tan sonra yapılacak herhangi bir seçime hazırdır. Seçmen pusulasında Gelecek Partisi’nin Çınar Yaprağı logosu yer alacak.

Bursa’nın en büyük siyasi partisi gibi hareket ediyoruz.  Gündemi belirleyen bir siyasi parti olacağız. Önümüzdeki günlerde çarşıda, pazarda, STK ve akademik odalarımızda kanaat önderlerimizle birçok  alanda olacağız. Pandemi şartlarını dikkate alarak süreci yönetiyoruz. Pandemiyle yaşamayı öğrenmek zorundayız. Yerel ve genelde büyükşehir ile ilçe belediyelerimizle ilgili hedefimiz var. Bursalıların teveccühleriyle milletvekillerimizle çalışacağız.

Erken seçim bekliyor musunuz?

Ekonominin içinde bulunduğumuz durum, döviz dengeleri, dış ticaret ve cari açıklar, siyasetteki dalgalanmalara bakıldığında bu çok sürdürülebilir bir durum değil. 2021’de erken seçim tartışmaları gündeme gelecek. Amacımız ülkenin istikrarıdır ilk öncelikle. Tencere kaynasa, biz bundan mutluluk duyarız. Ama şu an durum öyle değil, tencere kaynamıyor. Erken seçim gündeme gelecek gibi. Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Sayın Devlet Bahçeli aksini iddia ediyor. Matematikte bir sağlama işlemi var. Devam edecek gibi görünmüyor. Vatandaşın iktidara ciddi bir güven problemi var. Esnafın durumu da malum. Pandemide fedakarlığı sürekli vatandaştan bekliyoruz. Hükümet vatandaşa bir şey taahhüt etmiyor.  Esnaf dükkanı kapatınca giderlerini kim karşılayacak. Pandemi süreci de yanlış yönetiliyor. Genel Başkanımız Ahmet Davutoğlu, 3-4 haftalık sokağa çıkma yasağı önermişti. Olsaydı ciddi anlamda etkilerini görürdük. Bugün doktorlar bile kendilerinin hasta olmaları halinde bile yatak bulamayacaklarını itiraf noktasında.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu ve Bursa İl Başkanı Alpaslan Yıldız...

Gelecek Partisi Bursa Kadın Kolları Başkanı Arife Tuğba Çetinkaya ve A Gazete yazarı Mehmet Çetinkaya...

Yıldırım’da ’Kudüs Bizim Neyimiz Olur’ söyleşisi Yıldırım’da ’Kudüs Bizim Neyimiz Olur’ söyleşisi

Gelecek Partisi Bursa İl Başkanı Alpaslan Yıldız