Elbet herkesin hayatında bazı zorluklarla karşılaşabilir, bittim tükendim dediğimiz zamanlar… Ama önemli olan o zorluğu aşabilmek ve hayatta ne kadar zorlukla karşılaşsak bile hiç arkamıza bakmadan inatlaşarak yolda yürümeye devam etmek. Bunu en güzel ülkemizin Nobel Ödüllü bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar anlatmış. Geçtiğimiz günlerde İstanbul’a gelen Sancar düzenlenen bir zirvede gençlere seslenerek, önemli tavsiyelerde bulundu.

‘Benim yaptığımı yapmayın’ diyen Sancar, memleketin önemine değindi. Gençlere çok çalışmaları gerektiğini belirten Sancar, “Zorluklarla karşılaştığınızda,  işler iyi gitmediğinde inatçı olmalısınız. Yurt sevgisi çok önemli. Yurt dışına gidin ama gittikten sonra geri dönün. Benim yaptığımı yapmayın. Yurt dışında farklı dünya görüşü olan insanları görmek önemli. Onlardan öğrenecek şeyler var fakat bizim bu memlekete borcumuz var. O bakımdan yurt dışı fırsatınız olursa çıkın ama Türkiye'nin size ihtiyacı var mutlaka geri dönün” şeklinde konuştu.

Ne güzel söz değil mi bu memlekete borcumuz var bizim gençler. Doğup, büyüdüğümüz bu topraklarda başarılı olmak varken, memleketine katkı koymak varken, neden yaşadığın en ufuk bir zorlukta bile gözün Avrupa’ya takılır. Evet birçok konuda yetersiz bir ülke olabiliriz, eğitim konusunda eksikliklerimiz olabilir. Git yine eğitimini al Avrupa’da ama ne olursa olsun memleketine geri dön.

Çünkü memleketin sana, senin de memleketine ihtiyacın var. Gel bu düzeni bu eksikliği sen düzelt, bunun için mücadele et. Ne sen git bu memleketten, ne de o, bu, şu…!