Bir kaç gündür ABD ile Çin arasında Tayvan konusunda yaşanılanlara bakınca, Rusya ile Ukrayna arasında yaşanılan, süregelen çekişme gözlerimin önüne geldi. Başta Amerika olmak üzere tüm batı Ukrayna’nın her zaman arkasında olduklarını söylerken savaş başlar başlamaz aradan sıvışmaları daha dün gibi. Tamda şuan da yaşanılanlarla kopyalayıp -yapıştırırcasına aynı. Yaşanılanları kısaca özetleyelim isterseniz.

      ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’'nin beklenen Tayvan ziyareti öncesi, Pelosi ve beraberindeki Kongre heyetini taşıdığı öne sürülen uçak Ada'ya yaklaşırken, ABD'nin Japonya'nın Okinawa Adası'ndaki hava üssünden savaş uçaklarının havalandığı bildirildi. Japonya kamu yayın kurumu NHK'nin haberine göre, sekiz "F-15" savaş uçağı, beş tanker uçağı ile Kadena Hava Üssü'nden hareket etti.

Tayvan'ın 730 kilometre kuzeydoğusundaki Ada'dan kalkan uçakların Pelosi'nin uçağını korumak üzere yola çıktığı yazıldı, çizildi.

Tanker uçaklarının yakıt ikmali için jetlere eşlik etmesinin, havada uzun süre kalmayı planladıklarına işaret ediyor derken Pelosi’nin uçağı Tayvan’a indi, ve Amerika’nın daha önce defalarca Ukrayna’ya söylediği gibi her zaman yanlarında olacaklarını teyit etmesi çok gülünçtü. Tam burada aslında Tayvan’lı yetkililerden bizi de Ukrayna gibi olası savaşta yalnız bırakacak mısınız sorusunun gelmesini beklerdim. Türkçe’de bu durumu açıklayan güzel bir söz vardır, ‘kör bile aynı çukura iki defa düşmez’ diye ama Amerika maalesef her yere çukur kazmaya devam ediyor.