Ne olduysa bundan 8 ay önce olmaya başladı. Mart ayında Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal'ın istifa ettirilmesinden sonra film koptu.25 Mart 2021’de  7.90 seviyelerinde olan dolar kuru sonrasında Şahap Kavcıoğlu'nun Başkanlığa  getirilmesinden sonra  adeta şaha kalktı. Peşi sıra aylarda politika faizinin 400 puan indirilmesi neticesinde yüzde 15'e inmesi normal şartlarda çok büyük bir başarı fakat  diğer taraftan 7,5-8 aylık süreçte 7 90'lardan önce 8’i sonra 9’u Kasım ayı içerisinde ise önce 10’u ve haftasına 11'in üstünü gören Dolar kuru neticesinde halkın çok çok büyük bir geniş kesiminin bundan negatif etkilenmesi anlaşılabilir değil. Elbette kimse faizler düşmesin demiyor, hatta etrafımdaki neredeyse herkes sıfır olsun istiyor. Ama görünen o ki istemekle de olmuyor.8 aylık bu süreçte pandeminin etkisi yok mu?

Şahapla şahlandı, maalesef

Elbette var fakat görünen o ki politika faizinin hızlı bir şekilde ısrarlı bir etki ile indirilme çabası bunda başrol.20 yıldır verilen çaba bu şekilde heba edilmemeli. Faiz indirimleri ile belki 10 Bin, belki 50 bin belki de bilemiyorum 100 bin kişi ya da kuruluş bunun nimetlerinden yararlanmış olabilir. Ona karşılık neredeyse 83 buçuk milyondan fazla insan bundan negatif etkilendiği kesin. Beni geçmiş yazılarımdan da tanıyan tanır, bilen bilir. Mutlaka ama mutlaka bu düşüşün tersine döndürülmesi lazım. Dolar şahlanmış ama ihracatçı bile mutlu değil. Uzun yıllardır hiç rastlamadığımız tarzda fırsatçılar bu ortamı maalesef çok seviyor. Geçtiğimiz hafta Türkşeker yüzde yirmi beşlik  damla KDV dahil toz şekerin kilosunu 5 lira 30 kuruşa yükseltmiş olduğunu açıklamasına rağmen onun çok daha öncesinde ben bizzat şahidim kendim aldım 5 kilogramlık şekeri piyasadan  ancak 31 TL'den alabilmiştim, yani devletin kurumunun yapmış olduğu zammın öncesinde piyasa kendine göre stoklardaki ürüne  zam yapmış. Bu fırsatçılara fırsat verilmemesi halkın ezilmemesi lazım. Birkaç ay önce kartelleşme içerisinde dediğimiz süper marketler zincirlerinden çok daha büyük bir tehlike bu tehlike.

Tekrar söylemem de bir sakınca yoktur sanırım kimse faiz düşmesin demiyor. Faiz hem dinen haram olduğu gibi, hem de  ekonomik olarak toplumları içten içe çökerten bir unsur. Herkes sıfır olsun ister. Fakat serbest piyasa koşullarında onunda bir yöntemi olmalı. İllaki faiz insin derken kur serbest bırakılmamalı. Çünkü bunun yansıması az önce de belirttiğim gibi milyonlarca insanı oluyor.40 kuruş 40 kuruş, 50 kuruş 50 kuruş gelen akaryakıta zamları işte görüyorsunuz arkasından diğer sektörlere yansımaları vesaire derken 8 ayda gelinen nokta sisli havaları seven fırsatçılara kalmaması lazım. Bunu aslında kardeşin kardeşe söylemesi gereken bir tavsiye olarak da alırsanız sevinirim.