Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’i agazete olarak içinde bulunduğumuz BURYAP GROUP iştiraki olan Ramada Nilüfer Hotel'de misafir ettik.

Gelen misafir Bursa’nın en kıdemli (4.Dönem) belediye başkanı Bozbey olunca renkli ve keyifli sohbetlere imza atmak kaçınılmaz...

21 Ocak 2018’de Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Nilüfer’deki buluşmasını öncelikle sorduk. Bir şov muydu yoksa bir başka amaç mı taşıyordu... 

Bozbey, bu buluşmayı farklı bir pencereden değerlendirdi: “Biz yıllardır hastane alanı meydan olsun diye çaba gösteriyoruz. Umarım Büyükşehir Belediyesi ve Hazine gerekeni yapar ve büyük bir meydan olur burası. Bursa'nın en büyük eksiğidir bu proje... Bakmayın siz kent meydanına oranın adı kent meydanı... İnsanların bir araya gelip, birçok etkinliği yapabileceği bir alan olmalı burası. Altı da otopark olur ve Bursa’nın önemli bir sorunu da ortadan kalkar. Biz daha önce bunun teklifini yapmıştık. Bu alan toplamda 38 bin metrekare civarında. 8 bin metrekaresine imar hakkı verelim, 30 bin metrekare de temiz bir meydan kalır.”

Ardından yeşil alanla meydan arasındaki farkları Avrupa örnekleriyle anlattı ve Atatürk Stadı'yla bağlantıyı kurup şöyle devam etti: "Eski Atatürk Stadı'nın kaldırılmasını doğru bulmadım. Çünkü o stadyum taş duvarlarıyla kalmalıydı. Sonradan yapılan ekleri kaldırıp, tarihi bir bölge olarak kalmalıydı."

CHP Genel Başkanlık seçimini ve değişimini sorduk. Yine bir Bozbey ince eleyip sık dokuması: “Değişimin beyinlerde olması gerekiyor. Siyasi partilerin genel başkanları değişimi istemedikçe genel başkanlar değişmez.”

Sorularımızdan biri de 2019 seçimleri için gönlünden geçenler ve farklı öngörüleriydi Başkan Bozbey'in:

"2019 seçimlerine kadar önümüzdeki 1 yıllık süreçte hiç kimse toplumun tepkisini çekecek faaliyetlerde bulunamayacaktır. Bütünşehir yasası sonrasında ilçeleri kaldırma planı var. Beldeleri kapattıklarında çok fazla tepki oluşmadı, yine istedikleri oyu aldılar ama ilçeleri kapattıklarında tepki oluşup oluşmayacağını ölçüyorlar. Temel düşünce budur. İlçeleri kapatmayı göze alırlarsa bilin ki muhtarlar partiden seçilsin diyecekler. Her parti kendine bir muhtar adayı çıkaracak ve yerel irtibatı da o şekilde sağlayacaklar ya da atama yapalım diyecekler. Bu uygulama Bulgaristan’da var. Seçimler konusunda benim yıllardır savunduğum düşünce şudur; 20 milletvekili varsa 20 tane bölgeye böleceksin, 20 bölgeden de gerçekten halkın takdir ettiği milletvekillerini çıkaracaksın. Fakat öyle bir konuma geldik ki benzer bir olayda muhalefetin toplam sayısının çok düşeceğini düşünüyoruz. Ama Türkiye’nin geldiği noktada demokrasi talepleri azaldı, başka sorunlar var."

Başkan Bozbey’in gönüllerde taht kurması, bu kadar uzun süredir görevde olması ve partisinin iki katı oy alabilme başarısı yaptığı işlerden çok sosyal yapısının güçlülüğüdür. Özlüce Kahvesi'nde Mustafa Dayı, FSM'de Mustafa Bey, okullarda Başkan Amca olabilmesidir... Yani buna siyasi literatürde halkla iç içe olma diyorlar.

Doğumda da, düğünde de, iş yeri açılışında da, ölümde de hep sahadadır. İnsanlar iyi günde kötü günde yanında olunca mutlu oluyor.

Biz de iyi olan kazansın diyoruz…