İçinde bulunduğumuz 3-9 Kasım ,Organ Bağışı Haftası...

Kimilerine göre bir şey ifade etmiyor olabilir ama 7'den 70'e herkesin duyarlı olması gereken bir insanlık sorunu organ bağışı...

Düşünsenize böbreğiniz çalışmıyor haftada üç gün diyalize giriyorsunuz. Böbrek nakli yapılmazsa öleceksiniz...

Nasıl bir ruh halidir bir organ bağışlayan olmazsa öleceğinizi bilmek. Empati yapması bile zor...

İnsanların ne zaman neye ihtiyacı olacağı bilinmez. 

Buradan hareketle diğer insanların ihtiyaçlarına daha duyarlı yaklaşmanın gerekliliğine halkın ilgisi ve dikkatini çekmek ve organ bağışını arttırmak için herkes elinden geleni yapmalı.

Onları yaşatmak için nelerden vazgeçebileceğimizi bir düşünün! Bir gün daha bizimle kalması için neleri feda edebileceğimizi? Ve bu durumdaki binlerce gözü yaşlı insanı?

En çok etkilendiğim üçüncü sayfa haberlerinden biri şu olmuştur... "Beyin ölümü gerçekleşen bir vatandaşın ailesi organlarını bağışlamıştır. Uygun donörden nakil yapılabilecek tam 11 hasta Tıp Fakültesi'ne çağrılmıştır... Tabi ki doktorlar kriterleri daha da minimize ediyor ama sonuçta 16 canın gözlerinden umutlu pırıltıdan 15'i eksilecek ve o pırıltıya kavuşmak bir başka hastaneden bir başka baharda gelecek habere kalacak...

                               ***

Basit anlamıyla organ nakli vücutta görevini yapamayan bir organın yerine canlı bir vericiden veya ölüden alınan sağlam ve aynı görevi üslenecek bir organın nakledilmesi işlemidir.

Organ bağışı ne demektir? Tabiki biz burada kanuna uygun olanın tanımını yapmalıyız: Bir kişinin hayatta iken serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesi ve bunu belgelendirmesidir.

Organ naklinde en büyük sıkıntıyı açıklamak gerekirse: Kiminin aklına her gün yüzlerce insan ölüyor, bu insanlardan neden nakil yapılmıyor sorusu gelebilir.

Organ bağışı yapılsa bile her ölümden sonra organ nakli mümkün değildir. Örneğin evde ya da yolda vefat eden bir kimse bağış kartı ve ailesinin rızası olsa bile organları alınamaz.

Yalnızca hastane yoğun bakım ortamında beyin ölümü gerçekleşen insanlardan organ nakli yapılabilir.

Yani sıkça duyduğumuz deprem ve felaketlerden sonra cesetlerin organlarının alınması gibi bir durum söz konusu değildir.Bir organın hiçbir özellik aranmadan herhangi birine nakledilmesi söz konusu değildir. Organ naklinde alıcı verici olacak kişilerin doku uyumları önem arz etmektedir. (Yarın organ naklinin dini yönü ve bu konuda merak edilen diğer soruların yanıtları...)