Mübarek üç aylar içerisinde ayrı bir yere sahiptir Berat Gecesi. Peygamber efendimiz Hazreti Muhammed Mustafa (s.a.v.) Berat Gecesinin önemini şöyle buyurmuşlardır.

-Bu yıl içinde doğacak her çocuk, bu gece deftere geçirilir.
-Bu yıl içinde öleceklerin isimleri, bu gece deftere yazılır.
-Bu gece herkesin rızkı tertip olunur.
-Bu gece herkesin amelleri Allah(c.c.) arz olunur.

Berat kelime olarak borçtan kurtulma, temize çıkıp aklanma, ceza veya sorumluluktan kurtulma gibi mânâlara gelir. Berat kandili, Allah'ın  rahmet, lütuf ve mağfiretiyle tecelli ederek, kullarına bağışlanmadır.

Berat kelimesinin aslı 'berâet'tir... Sözlükte, 'bir zorluktan kurtarmak ve berî olmak' şeklinde tanımlanır. Bu geceye, bereketli ve feyizli bir gece olması sebebiyle mübarek gece; günahların affı ve kulların temize çıkarılması sebebiyle Beraat gecesi ve kulların ihsana kavuşmaları sebebiyle rahmet gecesi olarak bilinir. 
 

Mübarek Berat Kandili gecesini ibadetle geçirmenin pek çok sevabı ve feyzi vardır. Berat Kandili hakkında Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuştur;
 

‘Şaban ayının on beşinci gecesi olduğu zaman, gecesinde ibadete kalkın. Ve o gecenin gündüzünde (kandilden sonraki gün) oruç tutunuz. Çünkü o gece güneş batınca Allah'u Teâlâ o andan fecir oluncaya kadar: "Benden mağfiret dileyen yok mu, onu mağfiret edeyim. Benden rızık isteyen yok mu, onu rızıklandırayım. Müptelâ olan yok mu, ona kurtuluş vereyim" diye buyurur.' (İbn Mâce)
 

Hadis-i Şerifte anlaşılacağı üzere Berat Kandili Gecesi İlâhi rahmet kapıları sonuna kadar aralanmıştır. İnsanlara verilen büyük bir fırsattır. Bu fırsatı değerlendirip günahlarını affettirebilen, gönlünden geçirdiklerini bütün samimiyetiyle istek ve arzularını talep eden ve belalardan Ona sığınan bir insan ne kadar şanslıdır.

Bu geceye saygı göstermek ve kıymetini bilmek gerekir.

En azından birbirimize dua edelim…

Ey Allahım!

Ülkemize zarar vermek isteyenleri cezasız bırakma…

Borçları olanlara ödeme imkanı nasip eyle…

İşsizlere iş nasip eyle…

Dertleri olanlara dermanlar nasip eyle…

Hastalarımıza şifalar nasip eyle…

Dualarımızı Alemlerin efendisi Hazreti Muhammed Mustafa (s.a.v.)hürmetine kabul ve ihsan eyle Allahım.

Amin…
  Mübarek Berat Kandili’nizi tebrik ediyorum. En büyük duamız; İslâm âleminin ve ülkemizin birlik, beraberlik, barış, huzur içinde olmasıdır.