Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) Bursa, Eskişehir ve Bilecik illerinde 15 – 29 yaşları arasında ‘ne işte, ne öğrenimde, ne de eğitimde’ (NEET) kapsamına giren gençlerin sorunlarının giderilmesi, bölgenin potansiyeline katkı sağlamaları için neler yapılabileceğini belirlemek amacıyla başlattığı ‘Çalışmayan, Eğitim ve Öğrenimde Olmayan Gençlik (NEET) Araştırması’nın sonuçlarını illerde yaptığı toplantılarda değerlendirdi.
3 ilde kamu, özel sektör, üniversite ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantılarda, araştırmayı yapan firma yetkilileri NEET Araştırması’nın sonuçlarını paylaştı.
Türkiye’nin ekonomik ve sosyal kalkınması için insan kaynağını, ihtiyaç olan alanlara yönelik planlanması gerektiğine dikkat çeken BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim, değişen dünyada gençlere yeni iş imkanları bulunması ve onları geleceğin mesleklerine yönlendirmek gerektiğini söyleyerek, bu sayede Türkiye’nin 2023 vizyonuna uygun politikalar ve stratejiler izleyebileceğini sözlerine ekledi.
Çalışmayan, eğitim ve öğrenimde olmayan gençlerimizin sosyal yaşamlarında sıkıntı yaşama riskleri olduğunu ifade eden Gerim, iş hayatına girememiş bireylerin, sosyal dışlanma yaşayabileceğini, kültürümüzün ve aile yaşantılarımızın sağlıklı bir şekilde devam etmesi için gençleri hayatın içine katmanın gerekliliğini vurguladı.
BEBKA’nın bölgenin kalkınmasına, girişimcilere, yüksek teknolojili katma değerli üretime verdiği desteklerin yanı sıra, ülkemizin en önemli sorunlarından biri olan genç işsizlik konusuna el atması oldukça değerli. Umarım doğru tespitlere, doğru hamleler yapılarak bu konuya bir nebze de olsa çare olabilirler.

BURSA’NIN EĞİTİMLİ ŞOFÖRLERİ 
Bursa Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası, hayat boyu öğrenme programı adı altında eğitimlerine başladı.
Bursa Büyükşehir Belediyesi Taşıma Yönetmeliğinin 19. maddesi gereği, Bursa Esnaf Odaları Birlik Başkanlığı ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlenen eğitimlerde, taksi ve dolmuş şoförleri 5 gün boyunca İletişim ve Stres Yönetimi, Trafik Psikolojisi, İlkyardım ve Trafik Kuralları gibi konularda eğitim alacak. Eğitimin sonunda yapılacak sınavda başarılı olan şoförlere de Toplu Taşıma Araç Sürücüsü Tanıtım Kartı verilecek ve bu sınavda başarısız olup, kartı almaya hak kazanamayan şoförler de ticari araç kullanamayacaklar.
Eğitim programının açılışında konuşan Bursa Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Hasan Topçu, kendilerini sürekli geliştirmeye çalıştıklarını ve bu yüzden eğitimleri çok önemsediklerini ifade ederek, bu tarz eğitimlerle mesleğe değer katacak, müşterisine güven verecek kişilerin taksicilik ve dolmuşçuluk yapmasını sağladıklarını sözlerine ekledi.
İstanbul’da yaşanan çirkin taksi olaylarının ülke gündemini salladığı zamanlarda Bursa Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası’nın böyle güzel bir eğitim programına imza atarak, camiaya değer katmaya çalışmasını takdirle karşılıyorum. 

SOSYAL MEDYA KONUSUNDA AÇIK OLUN
Akıllı telefonlar, tabletler, bilgisayarlar vb. Etrafımız teknoloji ağıyla donatılıyor ve neredeyse tüm ev aletleri akıllanmaya başlıyor. 
Teknolojinin içinde doğan gençlerin en büyük tutkusu ise sosyal medya. Yaş sınırı dinlemeden, bilinçsizce sosyal medya kullanımı ise siber zorbalıklara, istenilmeyen olaylara ve böylece çocukların psikolojik olarak zarar görmesine sebebiyet veriyor.
Doruk Sağlık Grubu Setbaşı Tıp Merkezi hekimlerinden Klinik Psikolog İremnur A. Ergül de çocuklarda sosyal medya kullanımı konusunda yaptığı açıklamalarda, sosyal medyanın aile içerisinde açıkça konuşulabilir olması gerektiğini söyledi.
Ergül ailelere, çocuklarının sosyal medya kullanımını takip etmelerini, sosyal ağlarda çocuklarıyla arkadaş olmalarını, çocukların tanımadığı kişilerle arkadaş olmamalarını ve paylaşım yaparken kişisel bilgilerini, konumlarını paylaşmamalarını sağlamalarını belirtti.
Sağlıklı aile içi iletişimin önemini vurgulayan Ergül’e göre, bir birey aile içerisinde sağlıklı iletişime sahip olmazsa, sosyal hayatındaki ilişkilerinde de başarılı olamayacaklarını ifade etti.
Sonuç olarak, bu konuda en önemli görev ailelere düşüyor. Öncelikle aileler sağlıklı bir şekilde sosyal medya kullanmalı ki, çocuklarına doğru şekilde örnek olabilsinler.