Daha öncede bu konuya değinmiştim ve sanırım birkaç defa daha bu konunun üzerinden geçeceğim. Çünkü ülkemiz gençlerinin geleceği baltalanıyor, hayalleri yıkılıyor. Dile kolay yıllarca bir meslek sahibi olmanın hayaliyle çabalıyor, okuyor ama sona gelince hüsran. Şimdi bakalım ülkemizde kaç üniversite mezunu iş bulmuş ve iyi yerlerde. Bunu farklı bir şekilde yorumlayanlar da var. Kimi iş beğenmiyorlar diyor, kimi girişken değil diyor, kimi işi bilmiyor diyor işte kilit cümle kimi iş deneyimi yok diyor.

Öncelikle iş beğenmeme konusuna değinirsek neden beğensin ki yıllarca emek verip, okuyup kendi mesleğini yapmak varken gidip bir markette kasiyer olsun. Bu iş beğenmemek değil bu tamamen kendini tanımak ve emeklerine sahip çıkmak.

Kimi işi bilmiyor diyor, işte bu cümleden şunu çıkarmamız gerekiyor ki o mesleği yapmak için eğitimini almış bir kişiye kimsenin hakkı yok iş bilmiyor demek. Burada da bir emek hırsızlığı ortaya çıkıyor. 4 yıl emek verip eğitimini alan bir kişiye aldığı eğitimi yok sayarak, iş bilmiyor demek tamamen ülkemiz için bir hayal kırıklığı. Neden diye sorarsanız işi bilmemek onun suçu değil, suçlu ararsak ona eğitim veren eğitim kurumunun suçu. Çünkü kişi sadece teorik bir eğitim alırsa ileride iş bulma imkanı sıfır diyebiliriz bu ülkede.

İşte şimdi sonra devreye iş deneyimi giriyor. Arkadaş aldığın eğitim teori ve sen okulu bitirdiğinde teori olarak aldığın eğitimle deneyimsiz olarak tanımlanıyorsun. Peki onun suçu mu deneyimsiz olmak tabi ki de onun suçu değil, burada da bir suçlu ararsak, iş aradığında ona deneyimin var mı diye soran kişidir suçlu.

Mezun olduğunda iş aradığında bir umutla bir kapıyı çalıyor ona sorulan tek soru, ‘iş deneyimin var mı?’ Verilen cevap ise sıklıkla iş deneyimim yok. Sonuç yine hüsran! Boynu bükük bir şekilde yeni iş ilanları arayışına kapılıyor. Peki sen almazsan o almazsa işe bu adam nasıl deneyim kazanacak.

İşte ülkemizde gençlerimizin gençliğini emeğini yok sayan tek bir cümle iş deneyimin var mı? İş deneyimim yok evet ama belki iş deneyimini sizinle kazanacağım, belki sizin bilmediklerinizi ben size öğreteceğim, belki de sen beni almadığın için hiç iş deneyimim olmayacak. Ülkemizde şu andaki tablo bu. Ne kadar önemli ve can acıtan bir konu farkında mısınız bilmem ama farkında olun!