Teşekkür niye mi? Finale kaldıkları için tatbikî. Ancak daha da önemlisi bize Bursa’daki basketbol kültürünü yeniden hatırlattıkları için. Basketbol bizim için çok önemli bir kültür idi. Bakın hiçbir yere bakmadan aklıma gelen isimleri hemen sayayım: Rashad Griffith, David Rivers, Murat Konuk, Slaven Rimac, Şemsettin Baş, Cüneyt Erden, Mehmet Okur, sonrasında Sergei Bazarevich…Bu kadro sadece Türkiye’de değil Avrupa’da kök söktürüyordu kalburüstü takımlara. Hele Virtus Bologna’lı spor yazarlarının “bu Bursa’da nereden çıktı demelerine çok şaşırdım doğrusu. Zira, Rashad Griffith gibi bir dev TOFAŞ’taki muhteşem sezonlarından sonra Kinder Bologna’ya transfer olmuştu. Tofaş SAS, Oyak Renault, Yıldırımspor…Şimdi de bayrağı devralan Frutti Extra Bursaspor göğsümüzü kabarttı.

Frutti Extra Bursaspor’un serüveni, büyük spor organizasyonlarından uzak kalmış Bursa’ya dinamizm getirdi. şehrin çeşitli yerlerinde kurulan açık hava stadyumları ile İtalya’daki heyecanı anbean hissettik. Malzemecisinden en tepedeki başkana kadar sonsuz teşekkürler. “Bu daha başlangıç” demeçleri beni daha da heyecanlandırdı. Bir dönem sadece Türkiye 1. Basketbol Ligine değil Avrupa’ya kök söktüren deplasman cehennemi şehir uyanıyor bence.

Maça gelince. Ben “Frutti Extra Bursaspor’u takip etmekten rakiplerini atlamışım. Virtus Bologna bildiğin CSKA Moskova gibiydi. Teodosic Jaiteh, Shengelia. Ben böyle bir rakibe karşı, maçın bitimine 3:30 saniye kala 75-67’yi bulup, 2:53 saniye kala Metin in üçlüğünün girmemesi ile kendine gelen Bologna takımına yaşattığımız korkuyu hiç unutmayacağım. Üstelik 8 kişinin maç kadrosuna yazılabildiği bir ortamda, bütün eleme maçlarının deplasmanda oynandığı bir formatta! Maçın başında hakemler “birer gözlerinizi de kapatıp korsan gözlüğüyle oynayacaksınız, alın bu göz bantlarını takın bir gözünüze” diyecek diye ödüm koptu.

Öne çıkaracağım bir basketbolcumuz yok, hepsi birer kahramandı. Kahraman nasıl olunur peki? Kimsenin beklemediği performansı gösterirsen. Bence Virtus Bologna’lılardan ziyade bizim çocuklar daha fazla konuşuluyor Avrupa medyasında.

Hakikaten 2000’li yıllar bir şölen idi. Şimdi aynı şöleni bize yeniden hatırlatan ve İtalyan spor yazarlarını geçici hafıza kaybından döndürdükleri için teşekkürler Frutti Extra Bursaspor!