Hemşeri dernekleri yöre insanları için çok önemlidir. Zira bu derneklerin birlik, beraberlik ve dayanışmanın yanı sıra yöresel kültürlerini yaşatmak gibi önemli misyonları vardır. Bursa’da bu işi en iyi yapan sivil toplum kuruluşlarının başında da kısa adı BAL-GÖÇ olan Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği son yıllarda güç kaybeden bir görüntü vermekte. Nedeni ise çok acık; bölünmüşlük. Geçmiş yıllarda her alanda çok etkin olan BAL-GÖÇ bu bölünmüşlüğün sonucu olarak şimdilik 3 adaylı bir seçim sürecinde. Gerçi mevcut yönetim daha kongre tarihini belirlemedi, lakin yarışın çekişmeli geçeceği aşikar.

            Dün kurulduğu günden beri BAL-GÖÇ’e katkı koyan, uzun yıllar başkanlık dahil bir çok görevde bulunan ve görevi süresince çok önemli işlere imza atan Prof. Dr. Emin Balkan basın mensupları ile araya gelerek yeniden BAL-GÖÇ başkanlığına aday olduğunu açıkladı. Adaylık açıklamasında BAL-GÖÇ’ün kurucuları dahil camianın bir çok önemi ismi Prof.Dr. Emin Balkan’ın yanındaydı. Emin Hoca BAL-GÖÇ’ün geldiği noktada camiayı yeniden bir araya getirmek ve sorunları çözmek için aday olduğunu açıkladı. Bir çok önemli projesinin olduğunu da ifade eden Balkan, asıl hedefinin ise tüm balkan göçmenlerinin yine bir çatı altında birleştirmek olduğu ifade etti.

            Malum BAL-GÖÇ siyaset sahnesinde de etkili bir sivil toplum kuruluşu. Bir çok partide BAL-GÖÇ kökenli isimler önemli görevler adlı ve almaya da devam ediyor. “Siyaset için BAL-GÖÇ’ü bir basamak olarak kullanacak mısınız” sorusuna Emin Hoca çok net cevap verdi; “Böyle bir düşüncem yok benim ismim geçmişte siyaseten gündeme gelmiş olabilir lakin hiçbir parti ile bir sözleşme imzalamadımProf.Dr. Emin Balkan’ı yıllardır tanırım içi dışı birdir. Siyasette bir yerlere aday olacaksa bunun için kendi bilgi ve donanımı fazlası ile yeterli. BAL-GÖÇ’e de toparlayıcı ve birleştirici olmak için aday olduğu çok acık ortada. Yoksa ailesin karşı çıkmasına rağmen yeniden aday olmazdı.

            Son olarak Bursa’da binlerce kişiye hizmet eden ve ayrıca Balkan coğrafyasında ki Türklerin de sorunlarını çözme gayretinde olan BAL-GÖÇ için benim kişisel görüşüm Prof Dr. Emin Balkan önemli bir şans. Tabi son sözü BAL-GÖÇ üyeleri söyleyecek