Mehmet ÇETİNKAYA

Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) ile Türkiye Yeşilay Cemiyeti işbirliğinde 7 bölge 7 ilde gerçekleştirilen “Yerel Medya Bağımlılık Farkındalığı” eğitimlerinin altıncısı  İstanbul’da yapıldı. Eğitim programına İstanbul’un yanı sıra Bursa ve Edirne’den yerel medya mensupları, kamu kurumlarının basın ve halkla ilişkiler personelleri ve Yeşilay gönüllülerinden oluşan yaklaşık 200 kişi katıldı. Yerel Medya Bağımlılık Farkındalığı Projesi, bağımlılık konusunda halkın doğru bilgileri bağımlılık terminolojisine uygun bir şekilde alabilmesi için başta yerel medya olmak üzere, yayın araçları ile halkı bilgilendiren tüm kamu kurum ve kuruluşları ile Yeşilay gönüllülerinin bağımlılık iletişimi kapasitesinin artırılmasını amaçlıyor.

NELERE DİKKAT ETMELİ

BYEGM İstanbul İl Müdürü Necmettin Altuntaş’ın açılış konuşmasıyla başlayan programın ilk sunumu Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı (TBM)Formatörü Abdullah Ensar Uzun tarafından gerçekleştirildi. Bağımlılık farkındalığı hakkında katılımcılara bilgi veren Uzun, madde bağımlılarıyla iletişim kurarken dikkat edilmesi gerekenlere dair açıklamalarda bulundu. Yerel Medya bağımlılık farkındalığı eğitiminin ikinci bölümünde Prof. Dr. Ali Murat Vural tarafından bağımlılıkla ilgili haberlerin dili ve yaklaşımının ele alındığı sunum gerçekleştirildi. Vural, karşılıklı soru cevaplarla konunun tartışıldığı sunumda, uyuşturucu madde konulu basın çalışmalarında dikkat edilmesi gerekenler hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Uyuşturucu kullanan kişilere yönelik tasvirlerin, betimlemelerin haber metninde nasıl verilmesi gerektiğine ilişkin açıklamaların yapıldığı eğitimin son bölümünde ise, katılımcılarla birlikte atölye çalışması gerçekleştirildi, uyuşturucu madde konulu özel haber çalışmaları yapıldı.

Hayat kurtaran notlar

Türkiye Yeşilay Cemiyeti ile Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü birlikteliğinde İstanbul da yapılan ‘Yerel Medya Bağımlılık farkındalığı eğitim programında Prof. Dr. Ali Murat Vural’ın madde bağımlılığı konusunda bilgilendirme notlarında şu bilgiler yer aldı:

MADDE BAĞIMLILIĞI NEDİR?

Uyuşturucu maddeler, beyni ve onun çalışma sistemini değiştirdiklerinden dolayı, bağımlılık bir beyin hastalığıdır.

Bağımlılık tedavisi, zor bir süreç olmakla beraber, bağımlılık kesinlikle tedavisi mümkün olmayan bir hastalık değildir.

Bağımlılıktan korunmanın en iyi yolu, hiç başlamamaktır.

MADDE BAĞIMLILIĞIN OLASI SONUÇLARI VE ZARARLARI

Davranışları kontrol edememe, mide kanseri, kalp krizi, genç yaşta ölüm, intihar, paranoya, ölümcül hastalıklar, beyin hastalıkları, cinayet, kısmi felç, ağız ve gırtlak kanseri, geçici hafıza kaybı, akne, astım, denge kaybı, iştah kaybı, korku, kaygı, bronşit, kazalar, diş çürümeleri, ailevi problemler, davranışları kontrol edememe, kalp hastalıkları, hafıza erimesi, akciğer iltihabı, iş kaybı, soluk ve solgun bir cilt, kellik.

MADDE KULLANIMININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Üç alandaki belirtilere dikkat edilmelidir:

  1. Fiziksel Belirtiler
  2. Davranış Belirtiler
  3. Psikolojik Belirtiler

Kullanılan maddeye bağlı belirtiler olabileceği unutulmamalıdır.

Bu üç alandaki bazı belirtiler görüldüğünde, öncelikle bu durumun başka bir sebepten kaynaklanıp kaynaklanmadığına emin olunmalıdır.

Bağımlılık nasıl ilerler?

  • Bir kereden bir şey olmaz.
  • Bir daha kullanmam.
  • Ben bağımlı olmam.
  • İstersem bırakırım.
  • Bu meret bırakılmaz ki…
  • Bırakmak zorundayım.
  • Artık bırakacağım.
  • Bıraktım, bir daha da başlamam.

MADDE BAĞIMLILIĞINDA ALDATICI İNANIŞLAR

  • Benim iradem güçlüdür, ben bağımlı olmam.
  • Ben, kendimi kontrol edebilirim.
  • Bitkisel uyuşturucu maddelerin zararı olmaz. Bağımlılık da yapmaz.
  • Bir kere kullanmaktan bir şey çıkmaz.
  • Sadece zayıf insanlar bağımlı olur.
  • Herkes kullanıyor, bir şey olmuyor.
  • Madde kullanımı arkadaşlık ilişkilerimi arttırıyor.
  • İnsanın sosyal çevresinin genişlemesine yardımcı olur.
  • Madde, sadece kullanan kişiye zarar verir.

RİSKTEN KORUNMAK İÇİN…

Bağımlılık yapıcı bir maddenin kullanılma olasılığı olan ortamlardan uzak kalarak kişi, kendini madde kullanım ve bağımlılık riskinin dışında tutabilir.

Bağımlılık yapıcı maddelerle ilgili herhangi bir teklif geldiğinde verebilecek en kısa ve net cevap ‘Hayır!’ demektir.

TEDAVİNİN BAŞARISINDA ÖNEMLİ ETKENLER

  1. Kişinin tedavi olmayı istemesi
  2. Kişinin maddeyi bırakmaya kendini hazır hissetmesi
  3. Tedavinin her zaman mümkün olduğunun unutulmaması
  4. Tedavi sonrası doğru sosyal çevrenin oluşturulması
  5. Tedavi sonrası tekrar kullanımın asla düşünülmemesi

TÜRK CEZA KANUNU’NDA YERİ

  • Uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri ruhsatsız veya ruhsata aykırı olarak imal, ithal veya ihraç eden kişi, yirmi yıldan otuz yıla kadar hapis ile cezalandırılır.
  • Uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri satan, satışa arz eden başkalarına veren, sevk eden, nakleden, depolayan, satın alan, kabul eden, bulunduran kişi, on yıldan az olmamak üzere hapis ile cezalandırılır.
  • Kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın alan, kabul eden veya bulunduran ya da uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanan kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.