Bursa Teknik Üniversitesi koordinatörlüğünde yürütülen Avrupa Birliği Erasmus programı kapsamında desteklenen InnoWomEnt - Geleceğin Yenilikçi Kadın Girişimcileri projesinin sonuçları BTSO hizmet binasına davet üzerine dün heyecan ve merakla gittim dinlemeye.

Tabii programın büyük kısmı karşılıklı teşekkürlerle geçti.

Daha sonraki sunum ise evlere şenlikti.

Yetkililere sordum. Daha çok Erasmus detaylarını bekliyordum.

Bunun yanında da ‘kadın girişimcilere ışık olacak yol haritasını bekliyordum’ dedim.

Onlar da ‘bu bir kapanış programı’ dediler konuyu kapattılar.

Kayıt sırasında ise verdikleri çantada 2 adet kitap da İngilizce idi. Türkçesini istedik yok dediler. İçinde bir de ayna vardı, ‘cımbız niye yok’ dedim. Gülüştük geçtik.

Birkaç kısa not aktaralım.

Programda konuşan InnoWomEnt Projesi Koordinatörü BTÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ece Ünür Yılmaz şunları söyledi:

“Genç ve diplomalı işsizliğin hızlı arttığı günümüzde, girişimcilik oldukça önemlidir. Girişimciliğin nasıl öğretilmesi gerektiği konusunda kafa yormalıyız. Başarmak için insanın amacı olmalı, bu amaca ulaşması için beceriler kazandırılarak teşvik edilmeli. Okuma yazma gibi temel beceriler dışında, risk alma, analitik düşünme, takım çalışması, dijital okuryazarlık gibi çapraz becerilerin de kazanılması gerekiyor. Girişimcilik de uygulama gerektiren bir alan. Gençleri öğrenimleri boyunca iş dünyasıyla iç içe tutarak girişimci olmalarını sağlamanın yanı sıra kalifiye eleman ihtiyacını gidermek gerekir. Üniversitesi, kuluçka merkezi, teknoparkı ile uyum içinde çalışarak mentörlük ve hibe destekleri veren girişimcilik ekosistemlerinin gelişmesi gerekir. Öncü şehir Bursa, doğal bir girişimcilik ekosistemine sahiptir. Bunu uyum içinde çalıştırmak hepimizin görevidir.”

BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Aytuğ Onur, tüm dünyada önemli bir değişim ve dönüşüm yaşanırken, bilgiyi üreten ve bunu yeniliğe dönüştüren ülkelerin dünyada söz sahibi olduğunu dile getirdi. Ve önemli bir konuya daha yeni fikir geliştirmenin ekonomik zenginliğin anahtarı olduğuna dikkat çekti ve bu dönüşüme ayak uydurabilmenin yolunun yüksek katma değerli ürünler üreterek girişimcilik, ARGE ve inovasyon kültürünü geliştirmekten geçtiğini vurguladı.

Bu arada protokol düzeninin yeniden dizayn edilmesi, gereksiz ve göstermelik plaket israfına son verilmesi ve bunun yapılması halinde de zamanın daha da tasarruflu kullanılabileceğine dikkat çekmek isterim.

Dediğim gibi Erasmus’u anlatmadılar ama ben size birçok öğrencinin hayali olan Erasmus’u yazacağım.

Ne zaman mı?

Belki yarın belki yarından sonra.