OSMAN GÜRÇAY

AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Esgin, gelecek dediklerinde elime kalemi alıp neleri konuşalım, neler sorayım diye notlar alayım dedim. Kalem bu kalemlikte durduğu gibi durmuyor ki! Kendi başına hallenip bu dönem Bursa’nın ağabeyi kimdir sorusunu sor yazıyordu.

Sayın Vekilim, Sevgili Kardeşim Mustafa Esgin ile uzun zamandır görüşemesek de son bıraktığımız yerdeki samimiyetle sohbete başladık.

Esgin, öncelikle #VEKİLBURADAVEKİLHERYERDE sloganı ile yürüttüğü #MİLLETBULUŞMALARINI anlattı. Bu tür mahalle buluşmalarında genellikle uygulanan İCRAATIN İÇİNDEN ana başlığı altında yaptıklarını anlatan siyaset adamı profilinden, hastasının sorunlarını sabırla dinleyip ona çareler bulmak için dikkatle not alan bir hekim titizliği içinde olduğunu fark ettim.

Mustafa Esgin’in basından ve sosyal medyasından takip ettiğim çalışmalarının Bursa ayağında boş bir dakikası bile yok. Bir yerlerde vatandaşı dinlerken, hemen ardından bir şantiyede ya da yol inşaatında görüyorsunuz.

TBMM’nin yürütmeden ayrılarak sadece yasama ve bütçe görevlerini yaptığı için eskisi kadar etkin olmadığı için 'seçim bölgelerinde ve sahada çalışmaya vakit çok' görüşü doğru mu diye sordum.

Cumhurbaşkanlığı Hükümetindeki bakanlara ulaşmanın çok daha kolay olduğunu ve onların TBMM deki yasama çalışmalarına katılmamaları sonucunda bakanlık görevlerinde karar alma ve icra sürecinin kısalmasının önemine vurgu yaptı.

"Sen sadece Bursa’yı görüyorsun" dedi.

Ankara’da programda olan ve yapımına devam edilen bütün Bursa yatırımlarının peşindeyim dedi.

Ben geçen gün İstanbul – Bursa – İzmir otoyolundaydın dedim.

Programda bitişi 2020 var ama 29 Ekim 2019‘a ne dersin dedi.

Allah derim ama kilometre başına 50 cent fazla gibi dedim.

Haberin yok mu ağabey!

Cumhurbaşkanımız centi, doları kaldırdı fiyat daha makul olacak dedi.

29 Ekim derken söyledikleri içimi ısıtan kasım güneşi gibi geldi. Bizim Atatürk sevgimiz ve Cumhuriyet sevdamız sloganlardan ibaret değildir. Bizim için doğru olan Atatürk’ün ‘ Türkiye Cumhuriyetini muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkarmaktır ‘talimatının takipçisi olmaktır dedi.

Kara tren gecikti belki hiç gelmez diye mırıldandım. Bir kere gelecek olan  kara tren değil  YHT dir dedi. Ama tasarruf tedbirleri yatırım yok diyor dedim. Ben o konuyu direkt olarak Sayın Cumhurbaşkanımıza arz ettim ve Bursa için önemine vurgu yaptım dedi. Güzergah değişikliklerinin yatırımın süresine olumsuz etki yaptı. Bunun yarattığı olumsuz etkiyi silmemiz gerektiğini Bakanlık ve TCDD nezdinde konunun önemine dikkat çekilmesini de arz ettim dedi. O ne dedi diye sordum. Daha hızlı bir şekilde devam edeceği konusunda söz aldığını ama bununla yetinmeyip TCDD ile çok yararlı görüşmeler sonucunda Bursa – Yenişehir- Bandırma arasına özel bir çalışmanın eklendiğini söyledi.

Yenişehir deyince iki şey akla geliyor. Hava alanı nasıl hareketlenecek ve ne olacak şu Oto Test Merkezinin hali…

Yenişehir Hava Alanı ile ilgili paylaşımlarını takip ediyordum. Bir kere tepeden inme, sonradan konma akıllarla bu işin olmayacağı konusunda aynı fikirde olmaktan mutlu oldum.

Kimse Yenişehir Hava Alanı için birileri bir şeyler yapmalı demeyecek. Herkes orasının işletmesi ve gelişmesi  ile ilgili düşüncelerini söyleyecek. Sabiha Gökçen’e giden bütün otobüsler full gittiğine ve çoğu kez yer bulunamadığına göre Bursa’da uçak için müşteri var demektir. Bunun istatistik verilerine ulaştığını ve bu sonuçların Yenişehir’den bir çok yere hat açılabileceği gerçeğini ortaya koyuyor dedi.

Peki ne yapmalı dedim? İstemek yeterlidir dedi.

Benim altı senedir takip ettiğim ama arpa boyunda kalan  Oto Test Merkezi konusunda ikimiz de birbirimizi anladık.

Mustafa Esgin’in Bursa ile ilgili düşüncelerini dinleyince benden daha fanatikler varmış diye hayıflandım ama ben görevlerim bittiğinde de Bursa’da yaşamaya devam edeceğim dediğinde Bursa adına sevindim.

Bunları anlatırken hiç ben demedi. Bursa’ya hizmet eden kimseyi yok saymadı. Kimseye fatura kesmedi. Kimseyi ötekileştirmeden Bursa’yı 20 vekilin temsil ettiğini ve hepsi ile istişare içinde olduklarına vurgu yaparken, biz elbette iktidar partisi vekili olarak icra konusunda şanslıyız ama sorumluluğumuz daha fazla dedi.

Bursa’nın özellikle Nilüfer’in sorunu haline gelen Kentsel Dönüşümde 0,50 emsal artışının yeniden yorumuna takılan binaların geleceğine çözüm getirecek olanın kendileri olduğuna vurgu yaparken, yaklaşık 20 yıllık Nilüfer’deki belediye iktidarının sorumluluklarını yerine getiremediğine vurgu yaparak, bunun da ıskalanmamasının altını çizdi.

Dağ yolunun tünel inşaatının başladığını ve takibinde olduğunun altını çizen Mustafa Esgin, buradaki çalışmaları yerel seçim yatırımı olarak  eleştirilerin insaflı ve haddini bilmesi konusunda tavrını net olarak söylerken, bana sende Bursa söz konusu olunca sert ve sıkı yazıyorsun ama uyarıların dikkate alınıyor dedi.

Bursa’nın tarihi, kültürel ve doğal nimetlerinin değerinin farkında olduklarını ve özellikle Sağlık Turizmi ana başlığı altında Yenişehir Hava  Limanının çok değerli bir ulaşım ayağı olacağına vurgu yapan Esgin, Bursa’nın hak ettiği yere geleceğini ifade etti.

Bursa’yı konuşurken soru sormaktan daha çok neler yapabiliriz üzerine beyin fırtınası yaptığımız fark ettim.

Ve sonunda Mustafa Eskin’e en zor soruyu sordum.

Bursa ile dertleniyorsun. Koşturuyorsun. Ankara’da kapıları zorluyorsun. Bursa’da bir Abi lazım algısı vardı ama bence artık gerekmiyor sanki dedim.

Mustafa Esgin ‘Bence de artık siz abiler bizi takip edin ve yaptıklarımızı denetleyin şimdi artık Bursa’da zaman kardeş zamanıdır’ dedi.

En kısa zamanda Esentepe’de buluşmaya karar verdik ve onu Trabzon’a temayül yoklamasına yolcu ettik.

Konuşurken hiç aklıma gelmeyen şey yazarken beni dürtükleyip durmaya başladı.

Bir yanım;  Bursa ile bu kadar ilgilenmesi elbette sürpriz değildi ama her noktasına hakim olması önceki örneklerden alışmadığımızdandır diye düşünürken…

Öte yanım; Acaba! Neden olmasın? Neden olmasın’ diye başımın etini yedi.

Hayırlara vesile olsun diyelim.