Kovid-19 nedeniyle üst üste alınan kararlar, tavsiyeler, öneriler, tedbirler ve mücadeleler var.

Bana bir şey olmaz, diye bir şey olmadığına hep beraber şahit olduk.

Kendini dünyanın süper gücü olarak gören Amerika bile güçsüz ve çaresiz kaldı. Dünyadaki vaka sayısının yüzde 25’i ABD’de üstelik.

Amerika ile Çin gelecekte güç savaşının gövde gösterisini gösterirken, Rusya şimdilik izlemekle ve derin planlar yapmakla meşgul.

Avrupa’da birlik ve beraberlik olmadığına, tamamen çıkarlar birliği olduğuna şahit oldu dünya. Herkes kendi derdine düşerken Türkiye güçlü ve merhametli ellerini dünyanın birçok ülkesine uzatarak yardımlar gönderdi.

Şüphesiz ki geçmiş asırlarda ve yıllarda olduğu gibi bu virüs de son bulacaktır.

Virüsten sonra her ülke kendine göre yeniden, yepyeni bir sayfa açacaklar.

Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak.

Hayat normale döndüğünde şüphesiz ilk gündemiz ekonomi olacak.

Bunun için her daim söylediğimiz milli ve yerli üretim olacak.

Fabrikalarımız ve çalışanlarımız daha çok önem kazanacak.

Büyük ve orta ölçekli esnaflarımız desteklenip yollarına devam etmeleri için önleri açılmalı ve desteklenmeli.

* * * * *

Bu mihvalde zor şartlarda çalışan ve geçinen işçilerimize, sendikalarımıza da iş düşüyor kanaatimce.

Türk Metal Bursa 1 Nolu Şube Başkanı Ali Noyan ile telefonla görüştüm.

Başkan Noyan; “Genel merkezimiz bu zor günlerde işçilerimizin ve devletimizin yanındadır. Bu yıl işten atılan herhangi bir işçimiz yok. ‘Kısa Çalışma Ödeneği’ uygulaması ile 3 ay işten atılan da olmayacak. Aldığımız aidat karşılığında ikramiye ve sosyal yardımlar hakkı kazanıyorlar. Bunun karşılığı yaklaşık 450 TL’ dir” dedi.

“Çalışan ve 2019 yılında işsiz kalan üyelerinize bir katkı ve destek düşünüyor musunuz?” sorumuza Başkan Noyan; “Çalışan üyelerimiz için 3 ayın sonunu bekleyeceğiz. Şimdiden bir şey demek zor. İşsizler içinse genel merkezimizin vereceği bir karardır” dedi.

Bursa’da toplam 7 şubeleri var. Toplamda 53 bin işçi sendikalarına üye. 1 Nolu şubeye 7 bin 300 kişi sendikaya üye var.

Sendikaya üye olan işçiler aldıkları 30 günlük ücretin 1 günlük yevmiyelerini her ay sendikaya ödüyorlar.

Kamu kurumlarında çalışanlar ise sendikaya ödenen ücret daha düşük.

Mesela, bir işçi 3 bin TL maaş alıyorsa her ay 100 TL sendikaya ödüyor.

Memur(657)sendikaları yaklaşık 4 bin TL maaş alan biri sendikaya ayda sadece 24 TL ödüyor. Üstelik sendikaya üye olmayı teşvik amaçlı bu hak sözleşmelere eklenip teşvik alıyorlar. Üç ay için sendikaya ödedikleri ücret 72 TL. Teşvik amaçlı 3 ay da bir 108 TL geri alıyorlar. Yani sendikaya ödediklerinden fazlasını geri alıyorlar.

Şimdi tekrar sendika ve işçiye dönecek olursak bu zor günlerde sendikalarımızdan da bir destek bekliyoruz.

Birincisi, özelikle güçlü ve varlıklı sendikalar başta olmak üzere çalışan işçilerden yılsonuna kadar destek amaçlı her ay aldıkları 1 günlük ücret olan aidatları sendikalar bu yılın sonuna kadar almayacaklarını ilan etsinler. Azıcık da olsa çalışan fedakâr işçilerimize bir katkı olmuş olur.

İkincisi, daha önce sendika üyesi olan, şu an işsiz iççilere 6 ay boyunca makul bir ücret vereceklerini açıklasınlar.

Sendikalar rezervlerinden ve köklü birikimlerinden oluşan fonlardan sosyal dayanışma gösterme günüdür. Malum o servetler işçilerin ödediği aidatlarla oldu. Sizde onlara karşı aidiyet göstererek destek olun.

Malum 2019 işsizlik yılı oldu. İş arayanların çoğuna tüm kapılar kapandı. 

İşçiler yaklaşan Mübarek Ramazan ayında ve Ramazan Bayramı’nda bayram etsinler. Alacağınız takdir ve dua size kat kat fazlasıyla geri dönecektir.

Üçüncüsü, Esnaf ve Sanatkârlar Odalar birlikleri, federasyon ve konfederasyonu… Sizler de malum tabir yerindeyse para basıyorsunuz. Sizlerde yıllık, munzam ve nisbi aidatlarda fedakarlık gösterin. Esnafımız kâr etsin ve yaşasınlar, ayakta kalsınlar ki gelecek yıllarda sizlere aidiyet içerisinde aidat ödesinler. Çok zor durumda olan üyelerine de teminat karşılığı faizsiz kredi versinler.

Sendikalar, Esnaf ve sanatkârlar federasyonları hemen şuna sığınmasınlar lütfen, ‘BİZ BİZE YETERİZ TÜRKİYEM’ Kampanyasına bağış yaptık. O başka bu başka sayın başkanlar...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Türkiye Cumhuriyeti’nin, şartlar ne olursa olsun her bir vatandaşının can ve mal güvenliğini temin gibi sağlık, gıda, temizlik malzemesi ihtiyacını karşılayabilecek güce sahiptir” dedi. Bundan hiç kimsenin şüphesi de olmasın.

Herkes kendine yakışanı yapar!

Gün birlik, beraberlik ve fedakârlık günüdür.