Türkiye yine bir seçim sürecine girdi,  eğer bir değişiklik olmaz ise 2023’ün yazında ve 2024’ün baharından milyonlarca seçmen sandık başına gidecek.  Özellikle ilk kez oy kullanacak olan gençlerin önümüzdeki seçimde önemli bir rolü olacak. Siyasi partiler şimdiden bu gençleri kendi saflarına çekmek için mücadele ediyor.  “X” kuşağı, “Y” kuşağı, “Z” kuşağı derken son yılların genç nesilleri, yeni isimler ile tabir ediliyor.

            Bu güne kadar onlarca seçim görmüş olan vatandaşlar kime oy vereceğini iyi biliyor. Tecrübeli seçmen geçmişi irdeleyip geleceğine yön verme konusunda tecrübeli. Zira onlar birçok partinin hükümette olduğu zamanları gördü. Lakin bu gün otuzlu yaşlara merdiven dayayan gençler ise geride sadece AK Parti Hükümeti’ni biliyor.  Son dönemde yaşanan ekonomik kriz ile birlikte iktidar oy kaybederken muhalefet kanadı da oldukça güçlendi. Nerdeyse 23 yıllık iktidarının en düşük desteğini gören AK Parti’de seçime yönelik çalışmalar, projeler üretiliyor.

            Vatandaşın siyasal tercihlerini önceden bilmek adına çalışma yapan anket ve araştırma şirketlerinin en yoğun çalıştığı dönemdeyiz. Zira bu şirketlerin raporları hem iktidarın hem de muhalefetin seçim öncesi yol haritasını belirliyor. Son yapılan anketlere göre AK Parti ve MHP’nin oyları ciddi şekilde erimiş, yani bu iki parti vatandaşın desteğini kaybetmiş durumda. En azından anket şirketleri böyle söylüyor. Yanı sıra Millet İttifakı’nın iki ortağı CHP ve İYİ Parti’de ise işler yolunda gidiyor. Hem CHP hem de İYİ Parti mevcut oylarını oldukça arttırmış durumda.

            Anket sonuçlarına göre bakarsak önümüzdeki ilk seçimde Millet İttifak’ı hükümet kuracak başarıyı yakalayabilir gibi duruyor. Bu durum aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı seçimlerine de etki eder ki bu da Millet İttifak’ın adayı seçimi kazanabilir anlamına geliyor.  Bu gün için anket şirketlerinin sunduğu raporlar sandığa da aynı oranda yansır ise Türkiye’de bir devrin kapanması da yaşanır. Lakin anketler her zaman doğru söylemez, yanılma payları her daim vardır ve olmaktadır.