Daha üniversiteye gitmeden ileride iyi bir işe girmeyi hayal ediyor gençler. Çabalıyor, günlerce, saatlerce gece-gündüz çalışıyor çünkü hedefe ulaşmanın yolu çalışmaktan geçiyor.

Ve beklenen gün geliyor emeklerinin karşılığını alıyor. İstediği ve hayalini kurduğu üniversitenin kapısından girmeyi başarıyor. Ne umutlarla üniversite kapısına gidiyor gençler. Kim bilir ne zorluklarla okuyor kimileri.

Ama kimin ne zorluklarla okuduğu nasıl okuduğu önemli değil bu ülkede, bu ülkede önemli olan tek bir şey var iş deneyimi. Üniversiteyi bitirip iş ararken tek bir soru gençlerin ayaklarını geri geri çekiyor. ‘iş deneyiminiz var mı?’ ya da işe alım şartlarında şöyle belirtiliyor ‘alanında belli bir süre deneyimli olanlar tercihimizdir’ diye. 

Hiç kimse deneyimle bir yerlere gelmiyor. Üniversiteyi okuduğu bölümü bile dikkate almadan o yıllarca verdiği emekleri hiçe sayıp ‘deneyim tek şartımız’ diyen bir iş yeri sahibi ilk deneyimini nerden aldı acaba sormak lazım. Gençlerin okuduğu emek verdiği üniversiteyi görmezden gelmek ve deneyimli biri arıyoruz demek tamamen cahilliktir.

Çok duydum ‘Türkiye’de işsizlik yok iş beğenmemezlik var’ diye evet bu tabirin doğruluğunu kanıtlayan bazı örneklerin olduğunu biliyoruz ama bunun yanında yeni üniversite mezunu olmuş bir gencin iş ararken yaşadığı sıkıntıları ve gördüğü muameleye de şahit olmak gerekir.

Bir gencin ağlamasına şahit oldum. Üniversiteyi yeni bitirmiş ve çalışmak istiyor. Çünkü onun yıllarca emek verip öğrendiği bir mesleği var. Ama hangi kapıyı çalsa da tek bir soru ‘iş deneyiminiz var mı?’…

‘Hayır efendim benim iş deneyimim yok, ben yeni mezun oldum ama bu alanda gerekli eğitimi aldım ve onun için buradayım’ dese de hayır deneyim önemli bazı kurumlar için.

‘Peki sen almazsan, o almazsa ben deneyimi nasıl kazanacağım!’ Bu sisteme artık bir dur deme vakti geldi bence. Buradan tüm işverenlere seslenmek istiyorum. Gelin bu sisteme bir dur diyelim. Gençlerimize bu fırsatı verelim ve bırakalım belki de ait olduğu deneyimsizlikle size ne deneyimler kazandıracak. Hani gençler geleceğimiz ya bırakın gençler sizinle deneyim kazansın, kazandığı deneyimle geleceğimize ışık olsun.

Gelin bu ‘deneyiminiz var mı’ sorusunu bir daha gelmemek üzere sonsuzluğa uğurlayalım. Alınan eğitimi deneyimsizlikle yok görmeyelim!

Çocuk yüreğiyle kalın…