KTÜ'de öğrenciyken, dört yıl aynı yurtta, aynı odada kaldığımız, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Öğretim Üyesi, arkadaşımız Prof. Dr. Ahmet VARİLCİ, TÜBİTAK araştırma bursu ile bir yıllığına California State University (ABD) de bulunur...

Ve yurda döner...
Geçen hafta, sosyal medyada yapmış olduğu bir paylaşımı görünce, şöyle düşündüm;
"Yurtdışına, kamu kaynakları ile niceleri gider, bu gidenlerin nitelikleri kaybolur, ama bunların nicelikleri artar. Gezerler, eğlenirler, ama oralardan buralara sadece özenti getirirler."
Biliyorum, biraz ağır oldu, ama "OH" oldu!
Özellikle kamu kaynakları ile yurt dışına gidenlerle ilgili bu düşüncemizin doğruluğunu, çevrenize bakarak biraz düşünürseniz, daha doğru bir analiz yapabilirsiniz!
Gelelim konumuza...
Prof. Dr. Ahmet VARİLCİ, ailece gittikleri ABD'den dönünce, kızı Buket'in de teşviki ile ABD'de gördükleri bir uygulamayı evlerinin önünde hayata geçirirler.
 
Devamını, arkadaşımız Ahmet hocadan dinleyelim;
" ABD’de “little free library” diye çok yaygın bir sosyal inisiyatif var. Bu eğilim evde artık kullanılmayan okunmuş kitapları tekrar kullanıma sokma eğilimi. Bu şekilde herkesin evinde atıl durumdaki kitap, o kitabı okumamış kişinin kullanımına sunulacak. Buna da aracılık edecek olan ise o mahalledeki küçük renkli kulübeler.   
Bu kulübeler mahalle sakinleri tarafından üretilip evinin önüne dikilmektedir. Yoldan geçen kişi ise hiç kimsenin iznine ihtiyaç duymadan o küçük renkli kulübeden kitabı alabilmekte veya kendi evinden getirdiği kitabı o kulübeye koyabilmektedir.
 Benim kızım Buket de “Biz de bunu bizim evin önünde yapalım mı?” dedi. Ben kulübeyi yaptım ve evdeki kitaplardan koyduk. 


 
Gelen geçen çocuklar bazen bakıyorlar ama genelde bir tedirginlik var alışmaları gerekiyor. Sonra yerel gazeteye haber verdik. Sonra Bolu Belediye Başkan Yardımcısı ilgilendi. Deneme amaçlı yapalım ve ilk aşamada okul önlerine koyalım nasıl tepki gelecek deneyelim dedi. Sanırım 4-5 tane yaptırıp okul önlerine koyacaklar. Bizim de amacımız evde bulunan (giysi ve ilaçlar nasıl değerlendiriliyorsa) kitapları aracısız halkın ve en önemlisi çocukların kendi kendilerine değerlendirmesi."
 
Yazının girişinde belirttiğimiz hususları tekrar okuyunuz. 
Avrupalının odasını, modasını takip edenlere elbette sözümüz yok!
Kamu kaynakları ile yurtdışına gidenlerin veya yurt dışlında yaşayanların, yurda geldiklerinde yapabilecekleri güzel projeler vardır ve demek istediğimiz ve de beklentimiz budur.
Prof. Dr. Ahmet VARİLCİ'yi tebrik ediyor, kızımız Buket'i alkışlıyoruz...
Ve eminim ki; Bursa Platformu Kadın Kolları, Kalite Şehri Bursa'da bu projeye öncülük edecektir...

***

TSE'DEN HABERLER  (www.tse.org.tr)
Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly, TSE Başkanı Prof. Dr. Adem Şahin’i ziyaret etti.
Büyükelçi Saparbekuly, Kazakistan Büyükelçiliği olarak KAZMEMST ve TSE’nin işbirliği yapmasından büyük memnuniyet duyduklarını ve Kazakistan devleti olarak bu işbirliğini desteklediklerini ifade etti.
Büyükelçi, Kazakistan olarak Bölgelerarası Standardizasyon Birliği’nin (BASB) tüm faaliyetlerini önemsediklerini ve desteklediklerini vurguladı. Abzal Saparbekuly özellikle Türk Cumhuriyetleri başta olmak üzere, ikili ve bölgesel işbirliğinde TSE’nin çalışmaları hakkında bilgi aldı, Kazakistan ile Türkiye’nin kardeş ülkeler olduğunu ve iki ülke arasındaki ilişkilerin teknik kurumlar arasında somut projelerle daha da güçlenmesi gerektiğinin altını çizdi.
 
TSE Başkanı Adem Şahin ise TSE ile KAZMEMST arasında uzun yıllara ve sağlam temellere dayanan işbirliğinin kendileri için de memnuniyet verici olduğunu, Büyükelçinin zikrettiği Kazakistanlı meslektaşların TSE’yi ziyaretleri kapsamında iki ülke ticaretine yönelik belirlenen aksiyonların ve somut projelerin hayata geçirilmesi için biran evvel adımların atılması gerektiğini vurguladı. Şahin, Enstitümüzün AB direktifleri ve helal belgelendirme başta olmak üzere diğer muayene- gözetim alanlarında tecrübelerini KAZMEMST ile paylaşmaya hazır olduğunu dile getirdi. Bu konuları başkanlar seviyesinde müzakere etmek amacıyla kendisinin başkanlığındaki bir heyetin Ekim 2019 ayı içerisinde Kazakistan’a bir ziyaret planlandığını belirten Şahin Kazakistan ziyareti öncesi Büyükelçinin ziyaretinin çok önemli ve faydalı olduğunu vurguladı.