Birkaç gün önce Nilüfer Belediyesi “Olgun Gençlik Merkezi’ni ziyaret ettim. Bursa kamuoyunda hak ettiği tanıtımın yapılmamasına hayıflanmadığımı söylemek pek doğru olmaz.

“1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü” dolayısıyla yaşlıların biyolojik, fiziksel ve psikolojik açıdan gerilemelerini yavaşlatacak bir merkez açılması için önerge hazırlıyordum. Konuyu kendisi de emekli makine mühendisi olan Selçuk Yıldırım ağabey ile tartışıyorduk. “Nilüfer’de Emekliler Evi var dedi. Araştırmalarım beni, Altınşehir Mahallesinde 3.300 metrekare alana kurulu “Olgun Gençlik Merkezi’neulaştırdı.

Merkez sorumlusu Sezen Baştemurile yaptığımız görüşmede,  “Olgun Gençlik Merkezi’nin21 Kasım 2016 tarihinde, Mustafa Bozbey’in Belediye Başkanlığı döneminde faaliyete geçtiğini öğreniyoruz.

Merkezde atölye çalışmalarının yapıldığı 4 derslik,idari odalar, mescit ve üyelerin tanışıp kaynaşabilecekleri, sohbet edebilecekleri kafeterya bulunuyor.

Spor aletleri, sağlıklı yaşam yolu, kamelyaları ve süs havuzuyla kent içinde kır havası sunan çok güzel bir bahçesi var.

Bu kadar fazla talep beklenmediği için derslikler küçük yapılmış. Bazı derslerde çok fazla katılımcı olduğu için sınıflar yetersiz kalıyormuş. Kasım sonuna doğru faaliyete geçecek BeşevlerYumurtatepedeyapılan “Olgun Gençlik Merkezi’ninburaya göre daha büyük ve kapsamlı olarak inşa edildiğini söyledi.

Yaklaşık 1400 üyenin faydalandığı merkeze önceleri yakın çevredekiler daha fazla ilgi gösteriyormuş. Her geçen gün dışarıdan gelenlerin sayısı artıyormuş. Bahçede konuştuğum iki kadından biri Beşevler, diğeri deYenikaraman Mahallesinden geldiğini söyledi.

Sezen hanım, “buradaki faaliyetlere katılabilmek, kafeterya ve diğer hizmetlerden yararlanmak için üye olma şartı var” diyor. Önceleri sadece Nilüfer’de yaşayan 55 yaş ve üzeri vatandaşlar üye yapılırken, daha sonra Bursa’yı kapsayacak şekilde genişletilmiş. Bursa’da yaşamak, 55 yaş üzeri olmak ve kendi ihtiyaçlarını karşılamaya engel bir durumunun olmaması üyelik için yeterliymiş.  Üyelik ücretinin olmadığı merkeze üye olmak için 2 fotoğraf ve kimlik fotokopisi yeterli.

Eğitimler, atölyeler, söyleşiler, seminerler ve sosyal etkinliklerin düzenlenmekte olduğu merkezde yapılan ürünler yılda bir sergileniyormuş Ayrıca koro da THM ve TSM olmak üzere yılda iki de konser veriliyormuş. Yalnız geçtiğimiz yıl salgın dolayısıyla konser verilmemiş. İlk geldiklerinde çekingen davrananlar olsa da zaman içerisinde kaynaşıyor ve arkadaşlarını da getiriyormuş.

Yaşlılarla ilgili hizmetler deyince, ilk akla gelen Huzurevleri. Oralar de ne kadar huzur veriyorsa?

Emeklilikten sonra sosyal etkileşimden kopmanın insanı izole ettiği ve yalnızlığa ittiği bilinen bir gerçek.Bunun önüne geçmek, yaşlılarımızın akran guruplarıyla etkileşimine zemin hazırlayacak bir ortamın tesis edilmesiyle mümkündür. Böyle bir merkezin tesis edilmesi sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlerin devam etmesine zemin hazırlar.Etkinlikler de insanın hayata daha pozitif bakmasını, dolayısıyla ruhen ve fiziksel olarak kendini daha iyi hissetmesini sağlar. Bu da yaşlılıkta görülen bazı hastalıkların önüne geçer, ya da geciktirir.

İşte bu yüzden Yıldırım’da 55 yaş ve üzeri insanlarımızın hizmetine sunulacak “Aktif Emeklilik Merkezi” tesis edilmesinin gerekli olduğunu düşündük.  

Yıldırım’da “Aktif Emeklilik Merkezi” taleplerimiz ve bu doğrultuda çalışmalarımıza iyi bir örnek oluşturan “Olgun Gençlik Merkezi” projesini hayata geçiren Mustafa Bozbey’e teşekkürlerimi sunuyorum.

“Aktif Emeklilik Merkezi”fikrinin hangi düşünce sonucu olarak ortaya çıktığını ve gerekçelerine sonraki yazımda ayrıntılarıyla değineceğim.