Erken seçim kararıyla sandık süreci 11 parti için de tam gaz devam ediyor.

Ancak en hızlı çalışmalara AK Parti'de imza atılıyor.

24 Haziran'daki seçim için AK Parti milletvekilliği aday adayları başvurularını yaptı.

Ülke çapında AK Parti'ye 7 bin 329 toplam müracaat oldu. Bursa’da ise AK Parti’nin 303 aday adayı oldu. Hem Türkiye genelinde hem de Bursa’da bir rekor kırıldı.

Biz de 28 Nisan 2018 tarihli‘AK istifalar AK çalışmalar’ başlıklı köşe yazımızda; "Muhtemelen Bursa’da aday adayı listesi 600 civarında olur. AK Parti 300 civarında olur, diğer 10 partiden de 300 olur diye düşünüyorum” yazmıştım. AK Parti’de sayı tahminim tuttu. Diğer 10 siyasi partinin aday adayları kesinleşince ona da bakacağız.

Bu kadar aday adayı içerisinde Türkiye genelinde müracaat edenlerin yaklaşık yüzde 91’ini elemek de başlı başına bir iş.

Bursa’da ise yüzde 93.4 elenecek, 303 aday adayından sadece yüzde 6.6, yani 20 aday kalacak.

Bu adaylardan da mevcut vekiller olacak.

Kadın kolları kontenjanı olacak, gençlik kolları kontenjanı olacak.

Genel merkez kontenjanı olacak.

Olacak da olacak.

Varın siz hesaplayın bu sınavdan geçmenin zorluğunu. İşe (!) alınacak vekil sayısı belli.

Arz ve talep dengesi kurmak çok kolay olmayacak.

Özetle 24 Haziran’da yapılacak 27. dönem milletvekili genel seçimi için öncelik aday adaylığından çıkıp partinin seçim kuruluna vereceği listede aday olmak.

Öncelikle AK Parti'de aday olmak için geleneklerden ve kriterlerden biri de temayül yoklaması. AK Parti teşkilatlarının gönlündeki isimler kısacası parti içi anket olacak. En çok oy alan kesin ya da en az alan şanssız diyemeyiz. Sadece kriterler açısından bir veri olacak.

Daha sonra ise iyi bir sıralama ve halkın teveccühü ile seçilmek.

AK Parti milletvekili olmak için aday adaylığı başvurusu yapan 303 isim bugün TBMM yolunda ilk heyecanı yaşayacak ve siyasi tabirle 'demokrasi terazi'ne girerek temayül yoklamasına tabi tutulacak. 

Geleneğinde istişare kültürü önemli bir yer tutan AK Parti, aday adaylarını gerek demografik, gerek sosyal, gerekse kültürel yönden geniş bir yelpazeyi kucaklayacak şekilde belirlemek için bugün teşkilatın önüne temayül sandığını kuracak. Genel Merkez Teşkilat Başkanı Mustafa Ataş'ın da katılacağı bu temayülün şehrimiz, ülkemiz ve halkımız için hayırlı, yararlı, çalışkan, bilinçli, ferasetli kişilerin seçimine sebep olmasını diliyoruz.