Ülke olarak yeni tip koronavirüsle tanışmamız ve mücadele etmemizin 330. günü; yani 10 ay 24 gün...

Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan bilgilendirme broşürü, tüketicinin korunmasına yönelik sorumluluk ve yükümlülüklerini hatırlatmak için hazırlanmış bilgilendirmeyi sizlere aktarmaya devam edelim.

Abonelik sözleşmesi nedir?

Belirli bir mal veya hizmeti sürekli veya düzenli aralıklarla edinmeyi sağlayan sözleşmeler abonelik sözleşmesi olarak kabul edilir. Elektrik, doğal gaz, internet, telefon ve dijital görüntülü yayınlar için alınan hizmetler bu kapsama girer. Altı ay, bir yıl gibi süresi önceden belirlenmiş abonelik sözleşmeleri tüketicinin onayı olmadan uzatılamaz. Abonelik sözleşmesinin bir örneğinin size verilmesi zorunludur.

Taahhütlü abonelik nedir?

Bir mal veya hizmete taahhütnamede belirtilen süre kadar abone kalmayı taahhüt ederek hizmetin bedelinden indirim aldığınız veya taksitle cep telefonu satın aldığınız sözleşmelere taahhütlü abonelik sözleşmesi denir.

Bu tür sözleşmelerde dikkat etmeniz gereken hususlar şunlardır:

* Taahhüt süresince sözleşme ve taahhütname koşullarında aleyhinize değişiklik yapılamaz.

* Taahhütnamenin yazılı veya elektronik posta yoluyla tarafınıza ulaştırılması zorunludur. Bu taahhütname, sözleşmenin ayrılmaz bir parçasıdır.

* Taahhütnamede; taahhüdün geçerlilik süresi, mal veya hizmetin nitelikleri, tüm vergiler dahil toplam fiyatı, tarifenin taahhüt verilmeden önceki fiyatı, aylık yapılan indirim miktarı, taahhüdün süresinden önce sonlandırılması durumunda ödenecek bedelin hesaplanma yöntemi yer almak zorundadır.

* Taahhüdünüzü telefonda veriyorsanız söz konusu bilgilerin size telefonda aktarılması zorunludur.

* Taahhüt kapsamında satın aldığınız mal veya hizmetin bedeli, taahhütsüz abonelik bedelinden daha yüksek olamaz.

* Taahhütlü aboneliğin sona ermesinden en az 1 fatura dönemi öncesinden bu durum size bildirilmelidir.

* Taahhütlü abonelik kapsamında taksitle cep telefonu satın aldıysanız, hizmet sağlayıcı firma da malın ayıbından sorumludur.

 

Tüketici olarak haklarınız

*Abonelik sözleşmesine konu mal veya hizmet sözleşmeye uygun olarak size teslim veya ifa edilmelidir.

* Hizmete ilişkin ücretlendirme, hizmetin size fiilen sunulmasıyla başlar.

* Bakım, kontrol, onarım gibi sebeplerle hizmet sunumunun durdurulacak olması halinde, bu durumun en az 48 saat öncesinden size bildirilmesi zorunludur.

* Abonelik süresince; imzalamış olduğunuz sözleşme, taahhütname ve tarifenize ilişkin ayrıntıları ücret ödemeksizin talep edebilirsiniz.

* Sözleşme süresi sonunda sizden açık bir talep veya onay almadığı halde mal veya hizmet sunmaya devam eden satıcı veya sağlayıcı, sunulan bu mal veya hizmet için sizden hiçbir bedel talep edemez.

* Ödeme bildiriminin (fatura), son ödeme tarihinden en az 7 gün önce size gönderilmesi zorunludur.

* Ödeme bildiriminde yer alan tutarın hatalı olduğu gerekçesiyle bildirimin düzenlendiği tarihten itibaren 1 yıl içerisinde itiraz edebilirsiniz.

* Bu itiraz, başvurunun yapıldığı tarihten itibaren en geç 30 gün içerisinde incelenerek sonuçlandırılmalı ve sonucu hakkında size bilgi verilmelidir.

* Belirsiz süreli veya süresi 1 yıl ve daha uzun bir sözleşmeyi herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve ceza ödemeksizin istediğiniz zaman feshedebilirsiniz.

Bilinçli tüketici ihtiyacı olan alışverişi yapandır...