YÜRÜRLÜKTEKİ METİN

III.  Türkiye Büyük Millet Meclisinin faaliyetleri ile ilgili hükümler

A. Toplanma ve tatil

Madde 93 –(2) Meclis, bir yasama yılında en çok üç ay tatil yapabilir; ara verme veya tatil sırasında, doğrudan doğruya veya Bakanlar Kurulunun istemi üzerine, Cumhurbaşkanınca toplantıya çağrılır.

TEKLİFLE DEĞİŞİK METİN

III. Türkiye Büyük Millet Meclisinin faaliyetleri ile ilgili hükümler


A. Toplanma ve tatil
Madde 93 –(2) Meclis, bir yasama yılında en çok üç ay tatil yapabilir; ara verme veya tatil sırasında, Cumhurbaşkanınca toplantıya çağrılır.

Bu madde ile ne değişiyor peki?

Teklifin yedinci maddesiyle, Anayasa’nın 93 maddesinde yapılması teklif edilen değişiklik ‘doğrudan doğruya veya Bakanlar Kurulu'nun istemi üzerine’ ibaresi çıkarılıyor.

Bu madde için TBMM'dekigizli oylamaya 482 milletvekili katıldı. Oylamada 340 kabul, 136 ret oyu kullanıldı.

 

Ana muhalefetin savunduğu,'Başkanlık Sistemi'ni sert kuvvetler ayrılığına sebebiyet vereceğini bütün yetkilerin tek adamda toplanacağını yapılmak istenenin bir rejim değişikliği olduğunu iddia ediyor. Durum böyle olunca 18 maddenin tamamına karşı çıkıyorlar.

AKParti'nin savunduğu ise; Cumhurbaşkanlığı Hükümet sisteminde çift başlılık ortadan kalkacak. Şu an Bakanlar Kurulu’nda olan kararname çıkarma yetkisi hükümetin başı olan Cumhurbaşkanı’na verilecek. Cumhurbaşkanı ya da Devlet Başkanı, idari düzenlemeleri Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile yapılmış olacak.

Ancak temel haklar, kişi hakları ve sorumlulukları konusunda kararname çıkaramıyor. Anayasada kanunla düzenlenmesi öngörülen konularda da kararname çıkaramıyor. Meclis bir konuda kanun yapması halinde ilgili kararname hükümsüz sayılacak.

Kararnameler Meclis'in ve Anayasa Mahkemesi’nin denetimine tabi olacak.

Referandum da Milli irade ‘evet’ derse bundan sonra Meclis, bir yasama yılında en çok üç ay tatil yapabiliyor malumunuz. Ancak ara verme veya tatil sırasında Meclis,Cumhurbaşkanı tarafından toplantıya çağırabilecektir.

Evetsevgili dostlar, Türkiye’nin yedinci defa yapacağı referandumda siz karar vereceksiniz.

Sonuçta söz milletindir, yetki milletindir, karar milletindir. Mühür sizlerin elindedir.  Son sözü sandıkta söyleyecek ve karar verecek sizlersiniz, bizleriz...

Bugünkü yorumumuGazi Mustafa Kemal Atatürk’ünsözleriyle bitirmek istiyorum.

‘Her fert istediğini düşünmek,istediğine inanmak, kendine mahsus siyasi bir fikre sahip olmak, seçtiği bir dinin icaplarını yapmak veya yapmamak hak ve hürriyetine sahiptir. Kimsenin fikrine ve vicdanına hakim olunamaz. Cumhuriyet fikir serbestliği taraftarıdır. Samimi ve meşru olmak şartıyla her fikre saygı duyulur’