YÜRÜRLÜKTEKİ METİN  

  1. Kanunların Cumhurbaşkanınca yayımlanması

Madde 89 – 

(3) Türkiye Büyük Millet Meclisi, geri gönderilen kanunu aynen kabul ederse, kanun Cumhurbaşkanınca yayımlanır; Meclis, geri gönderilen kanunda yeni bir değişiklik yaparsa, Cumhurbaşkanı değiştirilen kanunu tekrar Meclise geri gönderebilir.

   

TEKLİFLE DEĞİŞEN METİN

  1. Kanunların Cumhurbaşkanınca yayımlanması

Madde 89 – 

(3) Türkiye Büyük Millet Meclisi, geri gönderilen kanunu üye tam sayısının salt çoğunluğu ile aynen kabul ederse, kanun Cumhurbaşkanınca yayımlanır; Meclis, geri gönderilen kanunda yeni bir değişiklik yaparsa, Cumhurbaşkanı değiştirilen kanunu tekrar Meclise geri gönderebilir.

Bu madde ile ne değişiyor peki?

Bu maddede eklenen kısım ‘üye tam sayısının salt çoğunluğu ile’ eklenmiş oluyor.

Örneğin: Meclis 600 Milletvekili ise bunun salt çoğunluğu 301’dir.

TBMM'nin bilgi edinme ve denetim yollarına ilişkin maddesindeki değişiklik ile yasamanın belli bir konuda Meclis araştırması yapması, genel görüşme açarak Genel Kurulda görüşmesi ve milletvekillerinin, cumhurbaşkanı yardımcıları ile bakanların cevaplaması istemiyle yazılı soru sorması yeniden düzenleniyor.

Buna göre, TBMM; Meclis Araştırması, Genel Görüşme, Meclis Soruşturması ve Yazılı Soru yollarıyla bilgi edinme ve denetleme yetkisini kullanacak. Gensoru, denetleme yetkisinden çıkarılacak.

Bu kanun maddesi için Genel Kuruldaki gizli oylamaya 483 milletvekili katıldı. Oylamada 343 kabul, 137 ret oyu kullanıldı.

Ana muhalefetin savunduğu,  Meclisin çıkardığı kanunları Cumhurbaşkanı veto edebilir.

Veto ettiğinde meclis ancak salt çoğunlukla çıkardığı kanunu tekrar kabul edebilir.

Aksi takdirde kabul edilmez. Partili Cumhurbaşkanı kontrol altında tuttuğu meclisi aynı kanunun salt çoğunlukla değil fiilen yasa çıkarma yolunu tıkayacaktır. Kararnameler ile yolunu açacaktır diyor.

AK Parti ve MHPnin ortaya koyduğu görüşe göre ise; Birlik beraberlik ve uzlaşma kültürü daha da güçlenmiş olacak. Cumhurbaşkanı yüzde ellinin üzerinde bir oy ile doğrudan halk tarafından seçileceği için siyasette birliktelik artar ve kutuplaşma azalır. Hükümet ve meclisin uyumu önem kazanır. Cumhurbaşkanı ve meclis seçimlerinin  birlikte yapılması krizleri engelleyecek uzlaşma yolu ile çözüm ve başarı gelecektir. Geçmişte yaşanan hükümet krizleri tarihe gömülecektir.

Siyasette yaşan sorunlar yerine akılcı ve uyumlu bir anlayış hakim olacak.

Halk iradesi referandumda ‘evet’ derse Cumhurbaşkanı Anayasa’nın 89 maddesinde teklifle değişen metin ile Cumhurbaşkanı tarafından Meclise geri gönderilen kanunun yürürlüğe girmesi için üye tamsayısının salt çoğunluğu ile kabul edilmesi ile olacaktır.

Evet sevgili dostlar, Türkiye’nin bekası için siz karar vereceksiniz. Tarafsız bir şekilde akli selim ile karar vermek gerektiğini düşünüyorum.

Sonuçta söz milletindir, yetki milletindir, karar milletindir. Mühür sizlerin elindedir.  Son sözü sandıkta söyleyecek ve karar verecek sizlersiniz, bizleriz...

Bugünkü yorumumu Şemsi-i Tebrizi’nin şu güzel sözleriyle bitirmek istiyorum...

‘Bir şey yap, güzel olsun. Çok mu zor? O vakit güzel bir şey söyle. Dilin mi dönmüyor? Güzel bir şey gör veya güzel bir şey yaz. Beceremez misin? Öyleyse güzel bir şeye başla. Ama hep güzel şeyler olsun. Çünkü her insan ölecek yaşta…’