Bu topraklara özgü lezzetlerden biri olan ve peynir sevenlerin vazgeçemediği lezzet, Karacabey ’in eski ismi olan Mihaliç’ten alan genel olarak halk arasında mağlıç olarak bilinen peynirin lezzetini anlata anlata bitiremeyiz. Koyun ya da inek sütünden üretilir. Dışı ince ve beyaz bir kabuğa sahip olan mihaliç peyniri genel olarak iri gözenekli, yağlı ve tuzlu bir peynirdir.

Tarihine baktığımızda yaklaşık 250 yıl öncesine dayanır. Geleneksel yöntemlerle üretilen bu peynir, bazı tüketicilerin hayvansal koku tercih etmemesi sebebiyle inek ve koyun sütü karıştırılarak da yapılmaktadır.

Yapımı oldukça zor olan yöremize ait bu peynir için beş kilo sütten yaklaşık bir kilogram mağlıç peyniri elde edilir.

Dayanıklı peynirler arasında yer alan mihaliç peyniri, salamura peyniri olduğu için oldukça tuzludur. 5-6 saat bekletilerek tuzunun çıkarılması tavsiye edilir. Yüzde 45 yağ içeren mihaliç peyniri, kahvaltıda tüketilebileceği gibi makarna, salata, tost, makarna ve eriştelere de çok yakışan bir peynirdir. Ayrıca bu peynirin tavada kızartmasını da tavsiye ediyorum.

Mineral ve kalsiyum açısından çok zengin olan mihaliç gibi sert peynirler, günlük fosfor ihtiyacının yüzde 40 ila 50’sini karşılar.

Benzersiz lezzete sahip olan mağlıç peynirini tüm semt pazarlarında ve şarküterilerin hepsinde bulabilirsiniz. Benim tavsiyem yolunuzu muhakkak tuz pazarına düşürün oradan seçeceğiniz mağlıç peyniriyle birlikte abdal fırınına gidip sıcacık bir simit eşliğinde tüketin. Tadı damağınızda yer eden lezzetlerden bahsetmeye devam edeceğim. Herkese bereketli sofralar diliyorum.