YÜRÜRLÜKTEKİ METİN

E. Mahkemelerin kuruluşu

Madde 142 – Mahkemelerin kuruluşu, görev ve yetkileri, işleyişi ve yargılama usulleri kanunla düzenlenir.

 

TEKLİFLE DEĞİŞEN METİN

E. Mahkemelerin kuruluşu
Madde 142 – Mahkemelerin kuruluşu, görev ve yetkileri, işleyişi ve yargılama usulleri kanunla düzenlenir.

Disiplin mahkemeleri dışında askeri mahkemeler kurulamaz. Ancak, savaş halinde asker kişilerin görevleri ile ilgili olarak işledikleri suçlara ait davalara bakmakla görevli askeri mahkemeler kurulabilir.

 

Bu madde ile ne değişiyor peki?

Teklifin bu maddesiyle özetle ‘Askeri mahkemelerin’ kaldırılmasıdır. Disiplin mahkemeleri dışında askeri mahkemeler kurulamayacak. Savaş halinde asker kişilerin görevleri ile ilgili olarak işledikleri suçlara ait davalara bakmakla görevli askeri mahkemeler kurulabilecek.

Halk iradesi referandumda ‘evet’ derse Cumhurbaşkanlığı hükümet siteminde 'Askeri mahkemeler’ kaldırılacaktır.

Bu kanun maddesi için Genel Kuruldaki gizli oylamaya 482 milletvekili katıldı. Oylamada 343 kabul133 ret oyu kullanıldı. 1 oy çekimser, 3 oy boş çıktı, 2 oy geçersiz sayıldı.

Ana muhalefet adına, CHP Parti Meclis Üyesi Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal bu madde için 'tüm askeri mahkemeler kaldırılmaktadır. Savaş halinde kurulmak zorunda kalınacak olan mahkemeler kaldırılmakta; askeri yargılama ve teşkilat deneyimi çöpe atılmaktadır. TSK’nın bu yetkisini elinden alıp onu güçsüz ve disiplini tahrip edilmiş bir güç haline getirmek hatadır" sözleriyle eleştiri getiriyor.

AK Parti'ye göre ise; Yargı sivilleşiyor. Askeri yargı tümüyle kaldırılıyor. Askeri mahkemeler sadece savaş halinde kurulabiliyor. Disiplin mahkemelerine izin veriliyor. Yargıda birlik geliyor. Vatandaşlarımızın hepsi aynı yargı kurumlarına tabi olacak. Askeri ve sivil ayrımı ortadan kalkıyor. AB müktesebatına uyumlu ve demokrasi standartlarını yükselten bir uygulama daha hayata geçmiş olacak. Bu da daha çok bağımsız ve tarafsız yargılamayı getirecektir. Yargıya olan güven artacaktır. Yeni anayasa milli ve yerli anayasa olacaktır.

Evet sevgili dostlar, Türkiye’nin 16 Nisan’da yapacağıhalk oylamasına az bir zaman kaldı. Siz karar vereceksiniz. Yeni sistem gelecek için, ülkenin bekası için önem arz etmektedir.

Sonuçta söz milletindir, yetki milletindir, karar milletindir. Mühür sizlerin elindedir.  Son sözü sandıkta söyleyecek ve karar verecek sizlersiniz, bizleriz...