YÜRÜRLÜKTEKİ METİN

 

H. Türkiye Büyük Millet Meclisi seçimlerinin Cumhurbaşkanınca yenilenmesi

Madde 116 – Bakanlar Kurulunun, 110 uncu maddede belirtilen güvenoyunu alamaması ve 99 uncu veya 111 inci maddeler uyarınca güvensizlik oyuyla düşürülmesi hallerinde; kırkbeş gün içinde yeni Bakanlar Kurulu kurulamadığı veya kurulduğu halde güvenoyu alamadığı takdirde Cumhurbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanına danışarak, seçimlerin yenilenmesine karar verebilir.

Başbakanın güvensizlik oyu ile düşürülmeden istifa etmesi üzerine kırkbeş gün içinde veya yeni seçilen Türkiye Büyük Millet Meclisinde Başkanlık Divanı seçiminden sonra yine kırkbeş gün içinde Bakanlar Kurulunun kurulamaması hallerinde de Cumhurbaşkanı Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanına danışarak seçimlerin yenilenmesine karar verebilir.Yenilenme  kararı Resmi Gazetede yayımlanır ve seçime gidilir.

 

 

TEKLİFLE DEĞİŞEN METİN

H. Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Cumhurbaşkanı seçimlerinin yenilenmesi
Madde 116 – Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının beşte üç çoğunluğu ile seçimlerin yenilenmesine karar verebilir. Bu halde Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimi ile Cumhurbaşkanlığı seçimi birlikteyapılır.
Cumhurbaşkanının seçimlerin yenilenmesine karar vermesi halinde Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimi ile Cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte yapılır,
Cumhurbaşkanının ikinci döneminde Meclis tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde Cumhurbaşkanı bir defa daha aday olabilir. Seçimlerinin birlikte yenilenmesine karar verilen Meclisin ve Cumhurbaşkanının yetki ve görevleri, yeni Meclisin ve Cumhurbaşkanının göreve başlamasına kadar devam eder. Bu şekilde seçilen Meclis ve Cumhurbaşkanının görev süreleri de beş yıldır

 

Bu madde ile ne değişiyor peki?

Teklifin bu maddesiyle, Anayasa’nın 116.maddesinde yapılması teklif edilen değişiklik özetle ‘Mevcut yasa ile Bakanlar kurulu yani hükümet güvenoyu alamaması halinde 45 gün içinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanına danışarak, seçimlerin yenilenmesine karar verebilir. Teklif edilen yasa ile güvenoyu ve güvensizlik oyu kalkmış olacak. Teklif edilen yasa ile Meclisin beşte üç çoğunluğu ile erken seçime karar verilebilecek.

ABD’de 228 yılda 45 başkan gelmiş, Türkiye Cumhuriyeti’nde 94 yılda 65 hükümet görev yaptığını düşünecek olursak bir yerde bir yanlış var düzeltilmesi gerekiyor.

Halk iradesi referandumda ‘evet’ derse Cumhurbaşkanlığı Hükümet özeliği gereği güvenoyu kalkmış olacak.

Ana muhalefetin savunduğu, Türkiye Büyük Millet Meclisi, iktidar ve muhalefetiyle her zaman milletin çok daha büyük bir kesiminin iradesini temsil eder. Hükümet kurulmasında meclisin güvenoyu yani onayı alınmaksızın kurulmasına karşı olduklarını ve Türkiye açık bir tehlike ile karşı karşıyadır. ‘Hayır’ bu memleket için daha hayırlı olacağını ifade ediyor.

AK Parti'ye göre ise; Cumhurbaşkanlığı Hükümet sisteminde güvenoyunu bizzat milli iradenin Cumhurbaşkanı’na kendi oyu ile beş yılığına seçtiği için kurulacak hükümete baştan hem oy hem de güvenoyu vermiş olacak. Buda daha güvenli ve istikrarlı bir hükümet modeli olur. Millet iradesi, Devlet iradesine tam olarak yansıyacak. Beş yıl kulağınız rahat, zırt pırt seçim yok, vakit kaybetmek yok, masraf etmek yok, millet seçime değil geçime bakacak, işine gücüne bakacak. Kulağı, gözü arkada olmayacak.Bununla birlikte Cumhurbaşkanı’na ve TBMM’ye, karşılık seçimleri yenileme yetkisi ile taçlanmış olacak. İki seçim aynı anda yenilendiği için, tek taraflı seçimlerin yenilenmesi söz konusu olamayacak. Yazılı soruya hükümet üyeleri tarafından 15 gün içinde cevap verilmesi mecburiyeti getiriliyor. Meclisin yürütmeyi denetlemesi daha da kolaylaşacak.

Cumhurbaşkanı seçimleri yenilerse kendi süresini de kısaltmış olacak. Birlikte seçimlerin yenilenmesi, hem güven ortamı oluşturmak hem de uzlaşma güvencesi olacak. En güzel işler ‘evet’ ile başlar. Evet’te bereket ve istikrar var diye ifade ediliyor.

Dün Başbakan Binali Yıldırım'ı Gökdere Meydanı'nda Bursalı vatandaşlarla birlikte izledik. Sayın Yıldırım, evet gerekçelerini tek tek anlattı... Bakalım 11 Nisan'da  Bursa'ya gelecek olan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da 'hayır' gerekçelerini anlatırken ikna edici olabilecek mi... Yaşayalım hep birlikte görelim...

Sonuçta söz milletindir, yetki milletindir, karar milletindir. Mühür sizlerin elindedir.  Son sözü sandıkta söyleyecek ve karar verecek sizlersiniz, bizleriz...