Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), hane halkı internet kullanım istatistiklerini önceki gün paylaştı.

Bilgisayar ve internet kullanımı 2018 yılında 16-74 yaş grubundaki bireylerde sırasıyla yüzde 59,6 ve yüzde 72,9 oldu. Bu oranlar 2017 yılında sırasıyla yüzde 56,6 ve yüzde 66,8 idi.

Bilgisayar ve internet kullanım oranları 16-74 yaş grubundaki erkeklerde yüzde 68,6 ve yüzde 80,4 iken, kadınlarda yüzde 50,6 ve yüzde 65,5 oldu.

Hane halkı bilişim teknolojileri kullanım araştırması sonuçlarına göre, 2018 yılı nisan ayında hanelerin yüzde 83,8’i evden internete erişim imkânına sahip oldu. Bu oran 2017 yılının aynı ayında yüzde 80,7 idi.

Geniş bant ile internete erişim sağlayan hanelerin oranı 2018 yılı nisan ayında yüzde 82,5 oldu. Buna göre, hanelerin yüzde 44,5’i sabit geniş bant bağlantı (ADSL, kablolu internet, fiber vb.) ile internete erişim sağlarken, yüzde 79,4’ü mobil geniş bant bağlantı ile internete erişim sağladı. Geniş bant internet erişim imkânına sahip hanelerin oranı önceki yıl yüzde 78,3’tü.

Kişisel amaçla kamu kurum/kuruluşları ile iletişime geçmek veya kamu hizmetlerinden yararlanmak için 2017 yılı nisan ayı ile 2018 yılı mart aylarını kapsayan 12 aylık dönemde interneti kullanan bireylerin 16-74 yaş grubu bireyler içerisindeki oranı yüzde 45,6 oldu. Bu oran önceki yılın aynı döneminde (2016 Nisan-2017 Mart) yüzde 42,4’tü. Kullanım amaçları arasında kamu kuruluşlarına ait web sitelerinden bilgi edinme yüzde 41,7 ile ilk sırayı aldı.

İnternet üzerinden kişisel kullanım amacıyla mal veya hizmet siparişi veren ya da satın alan 16-74 yaş grubundaki bireylerin oranı, 2017 yılı nisan ayı ile 2018 yılı mart aylarını kapsayan 12 aylık dönemde yüzde 29,3 oldu. Önceki yılın aynı döneminde (2016 Nisan-2017 Mart), bu oran yüzde 24,9 olarak gözlendi.

Cinsiyete göre internet üzerinden alışveriş yapma oranı erkeklerde yüzde 33,6 olarak gerçekleşirken kadınlarda yüzde 25 oldu. Bu oranlar bir önceki yılın aynı döneminde sırası ile yüzde 29 ve yüzde 20,9 oldu.

İnternet üzerinden alışveriş yapan bireylerin yüzde 65,2'si giyim ve spor malzemesi satın aldı. Bunu yüzde 31,9 ile seyahat bileti, araç kiralama vb. yüzde 26,8 ile ev eşyası (mobilya, oyuncak, beyaz eşya, vb; tüketici elektroniği hariç), yüzde 22,1 ile gıda maddeleri veya günlük gereksinimler ve yüzde 20,6 ile kitap, dergi, gazete (e-kitap dahil) takip etti.

Giyim ve spor malzemeleri hem erkekler hem de kadınlar tarafından sırasıyla yüzde 55,9 ve yüzde 77,3 ile internet üzerinden en çok satın alınan ürün grubu oldu. Cinsiyete göre en az satın alınan ürün grubu ise erkeklerde yüzde 4,6 ile ilaç olurken, kadınlarda yüzde 2,8 ile oyun yazılımı, diğer bilgisayar yazılımı ve yazılım güncellemeleri oldu.

Veriler bunlar.

Evet, internetin hayatımızda girmediği alan kalmadı.

Bir devrin başlangıcıdır internet.

İlk kez 1965 yılında askeri alanda Amerika’da bilgisayarların birbirlerine bilgi aktarılması ile başladı.

1972 yılında ilk e-mail iletişimi kullanıldı.

1995 yılında dünyada birçok ülke kullanır hale geldi.

Türkiye’de ise ilk olarak ODTÜ’de Nisan 1993 tarihinde kullanılmaya başlandı.

1999 yılında internet ağ altyapısı oluşturuldu. Ondan sonra her geçen gün artan kullanım oranlarıyla bugünlere geldik.

Önce üniversitelere, daha sonra kurumlara, daha sonra iş yerlerine ve fiber hızla da evlerimize girdi.

Telefonlarımıza girdi.

Girmediği yer kalmadı.

Bu saatten sonra internetsiz bir hayat nasıl olur? Olur mu? Onu siz kendinizde cevaplarsınız.

Nerdeyse her türlü alışveriş internet aracılığıyla yapılıyor. Evimizi, arabamızı, tarlamızı, arsamızı oradan alır oradan satarız. Hatta tanışmalar, evlilikler oradan yapılıyor. Davetiyeler artık elden verilmiyor, sosyal medyadan ulaştırılıyor maalesef. Çocukluk dönemimizde sokaklarda oynadığımız oyunlar bitti.

İnternetten türlü türlü oyunlar başladı. Yardımlar ve duyurular sosyal medyadan. Hatta basılı ve görsel medya bile sosyal medyadan paylaşılıyor.

Dolandırıcılar için büyük bir pazar oldu.

Dikkat etmezseniz büyük nazar olur.

Arkadaşlık ve dostluklar sanal oldu. Yemek tarifeleri artık anadan değil internetten öğrenilir hale geldi.

Hastalanırsak devayı internetten arar olduk.

Araştırmalar internetten. Bilgiler e-devletten. Kitap ve kütüphaneler e-kitap e-kütüphaneden.

Elbette internet kullanalım ama abartmadan.

Fazla bal yeseniz zehirlenirsiniz.

Ölçüyü ve keçileri kaçırmadan doğru kullanmalıyız.

İnternet bilgi edinmek ve iş fırsatlarını yakalamak için büyük bir nimettir.

Diğer taraftan yanlış ve zararlı bilgiler, sanal dolandırıcılık, kumar, fuhuş, istismar, şiddet, nefret, kişisel ya da kurum bilgilerini kaptırmak, değerli zamanımızı boşa geçirmek gibi birçok zararlarını da sıralayabiliriz.

Bunu iyi bir eğitim ve öğretimle internet kullanımını daha çok yararlı hale getirmek mümkündür.

Bilinçli kullanacağız. Teknolojiyi bilinçli olarak kullanabilirsek esirimiz ve eserimiz olur.

Bu işin veziri oluruz.

Aksi takdirde biz eserleri ve esirleri oluruz.

Sonunda da rezil oluruz.

Sanal dünyaya dalıp gerçek dünyayı ve gerçek sorumluluklarımızı unutmadan kullanmak dileğiyle…