Osman GÜRÇAY

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş konuğumuz oldu. Üzerinde, istifa eden sekiz belediye başkanı yerine Beştepe’nin uygun gördüğü ve BŞB Meclisi’nde ara dönem için seçilen belediye başkanları içinde devamı uygun görülen ve de Haliç Kongre Merkezi’nde Cumhurbaşkanı’nın ilk açıkladığı isimlerden biri olmasının rahatlığı vardı.

Sohbete, Bursa’da Altepe’nin yerine gelecek isim belli olmadan iki hafta kadar önce İnegöl’deki buluşmamızdan başladık. O gün, gelecek üzerinde senaryolar yazarken, ‘Bursa BŞB Başkanı olacak kişinin ALLAH yardımcısı olsun’ demişti.

Borçlar, ödemeler, zarar eden şirketler, trafik sıkıntısı, kentsel dönüşüm sorunu ve bunların kente, insanlara negatif yansımalarını hatta bitirilemeyen timsah kafası gerçeğini biz yaşıyoruz sanıyordum ama İnegöl’den hepsine vakıftı.

Valla ALLAH senin yardımcın olsun diye cevap verdim. Nasıl yani dedi. Bursa’ya sen geliyorsun dediğimde yok daha neler cevabını verdi.

Yakında göreceksin, yoksa sen o göreve hazır değil misin diye sordum. Orada dur ağabey dedi. Ben hiçbir göreve talip değilim ve olmadım ama liderimin ve parti büyüklerimin bana vereceği her türlü görevi yapabilecek özgüven, tecrübe, liyakat ve referansa sahibim bundan kimsenin şüphesi olmasın diyerek altını çizdi

Aslında bir duyum falan almamıştım. Sadece olayları ve adayları hassas kantara koyup ibresine baktığımda karşıma çıkan isim Alinur Aktaş olmuştu.

Bir de Kundakçı’nın onun itiraz ettiği dönem manşetlerinin hakkını yemeyelim.

Yarış güzel ve seviyeli olacak dedik. Aynen dedi. İki adayın çekişeceği yarışta ipi kendisinin göğüsleyeceğine inancı tamdı.

‘1 Nisan 2019’da sabah 8.00’de mesaime devam edeceğim, bunun dışındaki söylemler 1 Nisan şakasıdır’ dedi.

Bozbey ciddi bir rakip değil mi dedik. Elbette Nilüfer’de belli bir başarısı ve öne çıktığı alanlar var, dört dönemdir uzak ara seçiliyor ama belediyecilik sadece halka ilişkiler kıvamında bir şey değildir dedi. Ben de üç dönem seçildim ve 13,5 yıl İnegöl gibi birçok ilden büyük bir ilçeyi yönetirken Doğu Bayazıt’a Kayyum Başkan vekili oldum. Son bir buçuk yıl da Bursa Büyükşehir Belediyesi’ni başarı ile yönetiyorum. Şimdi söyle bakalım tecrübe olarak kim daha önde görünüyor, diye o bana sordu.

Bozbey ile aranız nasıl dedim.

Gayet iyidir. Bazen araşırız ve sohbet ederiz dedi. Yaş büyüğümdür ağabey derim. Son dönemlerde de bütçede sıkışıklık çektiğinde bazı kalemleri açması için ricada bulunduğunu ve uygun görerek hallettiğini, bazı meclis kararlarını bile onun doğru eleştirisini haklı bularak değiştirdiğini ifade etti.

Amaaaaa…

Onun adaylığı açıklandığında hemen arayıp tebrik ederek, başarılar dilerken o benim adaylığım açıklandığında beni arayıp tebrik etmedi sitemini de dile getirdi.

Cumhurbaşkanı ile aranız nasıl diye sormadan, sürekli arıyor ve görüşüyoruz. Bursa’ya çok önem ve bana güç veriyor. Ona ulaşmak konusunda hiçbir sıkıntım yok dedi.

Ankara’da seçim toplantıları başlamış ve Beştepe’de büyük salonda Ak Partili illerin belediye başkanları, yardımcısı ve il başkanlarının bulunduğu bir masayı düşün dedi.

Vallahi o kadar uzun boylu bir masa düşünemedim ama öyleymiş.

Adaylık sürecinde Cumhurbaşkanımızın yanında en sağımda İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı son Başbakan Binali Yıldırım, onun yanında Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı eski Bakan Mehmet Özhaseki ve ben şeklinde devam ediyor. Bursa’da doğan, Bursa’da okuyan, Bursa’da doyan biri olarak o masada Bursa adına oturmak elbette gurur verici dedi.

Seçimden sonra daha farklı bir Alinur Aktaş görecek miyiz dedim

Bursa’da 1.5 senelik döneminde büyük maddi yüklerine rağmen çaresizlik fotoğrafı vermediğini ancak küçük dokunuşlarla rehabilite çalışmaları yapıldığını söyleyen Aktaş, 1 Nisan’dan itibaren gümbür gümbür geleceğiz ve güçlendirilmiş ekiple Bursa’nın her halini güzel kılacağız dedi.

Bursa’nın marka değerlerinin çok olmasına rağmen marka sorunu olduğuna vurgu yapan Aktaş, hanlar bölgesini nakış nakış işleyeceği sözünü verdi.

Bursa’nın trafik sorununun dünün bugünün değil 30 yıllık plan tecavüzlerinin ürünü olduğunu söyledi, 2020’de Bursa’nın trafik sorunu olmayacaktır diye taahhüt etti.

Uludağ’ın Alan Başkanlığı şeklinde bir yapılanma ile ayağa kalkacağını, bu değerin büyümesine direnenlerin kimler olduğunu hepimizin bildiğini ifade etti.

Tabakhane Bölgesi denilen bölgeye yatırımcı bulamıyoruz sanma, seçimden sonra orada yabancı yatırımcılarla hamam değil yaşam alanı başlatıyoruz dedi.

Ben nasıl tarihe geçerim diye sordu? Her kafadan ayrı ses çıktı. Kimimiz trafik çözümü ile kimimiz turizm ile kimimiz sanayileşme ile dedik.

Hiçbiri değil dedi.

Ben Doğanbey’de hak sahiplerine rayiç bedel ödeyerek o binaları yıkarsam tarihe geçerim dedi.

Yalın çalışmalara büyük ödül Yalın çalışmalara büyük ödül

Ama o çok zor iş dedim.

Değil abi derken sanki Beştepe’den bir ses geliyor sandım. Bana Cumhurbaşkanı’ndan yolu ve kaynak sözünü almış gibi geldi.

Bursa’da 1.7 gün yatak kullanımını büyütmek için çaba göstermek gerektiğini söyleyen Alinur Başkan, Ulucami önünde 30 dakika mola ve ayran simit ile turizm olmaz dedi.

İpekyolu Film Festivali’nin tekrar programa alınacağını ve yabancı film endüstrisi ile birlikte buluşmaların ciddi turizm ve tanıtma fırsatı olacağını söylerken, Bursa’da kongre, eğitim, sanat ve kültür alanında ciddi atılımların sözünü verdi.

Yıllar Alinur Aktaş’ın aklına ve saçlarına ak düşürmüştü ve bir özel yaşam biçiminin en güzelini sergileyerek arada ibadetini yaptı ve buluşmak üzere veda etti.