Ulaş Girgin

Bir kişinin günlük ortalama su ihtiyacı 75 litre olsa da araştırmalara göre su tüketimi bu oranın çok çok üzerinde. Türkiye yaz aylarıyla birlikte barajlardaki doluluk oranının azalması tehdidi ile karşı karşıya. Su kaynaklarının korunması için her bireye bazı sorumluluklar düşüyor. İşte su tasarrufu için alabileceğiniz bazı önlemler:

depositphotos_86021082-stock-photo-hand-turn-on-and-turn

Muslukları dikkatli kullanın

Muslukları açık bırakmak gereksiz su kaybına neden olacaktır. Diş fırçalama ve el yıkama gibi suya sürekli ihtiyaç duyulmayan eylemlerde musluk kapalı tutulmalıdır. Ayrıca sızdıran musluklar da uzun vadede büyük bir israfa yol açtığından hemen tamir edilmeleri gerekmektedir.

Duş süresini kısaltın

Daha kısa ve verimli bir duş süresiyle su tüketiminizi azaltabilirsiniz. Ayrıca suyun ısınması için beklenilen sürede akan suyu şişelere doldurup başka ihtiyaçlar için kullanmak tasarruf noktasında mantıklı olacaktır.

Sağanak yağışta pazarı sel götürdü Sağanak yağışta pazarı sel götürdü

Bahçe sulamasında akıllı çözümler

Bahçe sulamaları su tüketiminin büyük bir kısmını oluşturmaktadır. Daha az su kullanmak adına bahçe sulamasında akıllı sistemlere geçilebilir. Su tasarrufuna büyük katkı sağlayacak damla sulama yöntemleri tercih edilebilir.

shutterstock_216987127-1

Meyve ve sebzeleri yıkarken leğen kullanın

Meyve ve sebzeleri yıkarken bir leğen kullanıp içine dolan suda yıkamak su tasarrufu için faydalı olacaktır. Ayrıca bu yöntem sayesinde yıkama suyunu çiçek sulamak gibi işlemlerde de kullanabilirsiniz.

Arabanızı yıkamak yerine yıkatmayı tercih edin

Oto yıkamalarda kullanılan cihazların pek çoğu çevre dostudur. Otomobilinizi kendiniz yıkadığınızda kullandığınız su miktarı 500 litreyi bulabilir fakat çevre dostu bir oto yıkama aynı işi 100 litre su kullanarak halledebilecektir.

Editör: Ulas Girgin