Bayramda bir farklılık yapmak ve misafirlerinize ikram edeceğiniz şekerleri kendiniz yapmak istiyorsanız işte sizin için çok basit karamel şeker ve çikolata tarifi!
Haber Giriş Tarihi: 02.05.2022 17:46
Haber Güncellenme Tarihi: 02.05.2022 17:46
Kaynak:
Haber Merkezi
Haberyazilimi.com
Karamel malzemeleri
150 gram (3/4 su bardağı) şeker
100 mililitre (1/3 su bardağından biraz fazla) sıvı krema
30 gram (1 çorba kaşığı) tereyağı
Yapışmaz özellikte bir tava
Plastik veya tahta karıştırma kaşığı
Yağlı kağıt
Kalıp veya derin dikdörtgen bir kap
Üzeri için isteğe bağlı çikolata
Karamel nasıl yapılır?
Şekeri orta kısık ateşte eriyinceye kadar durmadan karıştırın.
Eridikten sonra kremayı azar azar ekleyip karıştırmaya devam edin.
Kıvamının olduğunu anlamak için soğuk su dolu bir kaba bir miktar karamel damlatıp şekil vermeye çalışabilirsiniz. Eğer yuvarlanıp şekil alabiliyorsa karameliniz kıvamını almış demektir.
Kıvam alan karamele tereyağı ekleyin, karamelde hafif tuzlu bir tat seviyorsanız tereyağını tuzlu kullanabilir veya bu aşamada bir çimdik tuz ekleyebilirsiniz.
Homojen bir hale gelinceye dek karıştırdıktan sonra karamelinize şekil verme aşamasına geçebilirsiniz.
Varsa ufak çikolata kalıpları ve buz kalıpları kullanabilirsiniz ya da karamelinizin miktarına ve istediğiniz kalınlığa göre bir düz bir tepsi veya tabak kullanıp sonra şekillendirebilirsiniz.
Eğer kalıp kullanamayacaksanız dibini hafifçe ıslattığını kaba yağlı kağıdı yerleştirin, karameli ayırmayı kolaylaştırmak için kağıdın üzerinde bir miktar tereyağı gezdirin. Sonrasında hazırladığınız karameli kaba dökün ve oda sıcaklığına geldikten sonra buzdolabında 1 saat bekletip istediğiniz boyutlarda kesin. Bu şekilde ikram etmek isterseniz yağlı kağıtları kesip bayram şekeri gibi paketleyebilirsiniz. Dilerseniz benmari usulü erittiğiniz çikolataya batırıp bu şekilde servis edebilirsiniz.
Eğer kalıbınız varsa ve şekerinizi çikolata ile kaplamak istiyorsanız, karameli dökmeden önce erittiğiniz çikolatayla kalıbı kaplayıp soğutabilir, sonrasında içerisine karameli boşaltabilirsiniz. Her hâlükârda, hazırladığınız çikolata ve şekerlerin sıcaklarda şeklini kaybetmesini önlemek için buzdolabında saklayın.(hthayat.com)
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
İşte el yapımı bayram şekeri tarifi
Bayramda bir farklılık yapmak ve misafirlerinize ikram edeceğiniz şekerleri kendiniz yapmak istiyorsanız işte sizin için çok basit karamel şeker ve çikolata tarifi!
Karamel malzemeleri
Karamel nasıl yapılır?
Şekeri orta kısık ateşte eriyinceye kadar durmadan karıştırın.
Eridikten sonra kremayı azar azar ekleyip karıştırmaya devam edin.
Kıvamının olduğunu anlamak için soğuk su dolu bir kaba bir miktar karamel damlatıp şekil vermeye çalışabilirsiniz. Eğer yuvarlanıp şekil alabiliyorsa karameliniz kıvamını almış demektir.
Kıvam alan karamele tereyağı ekleyin, karamelde hafif tuzlu bir tat seviyorsanız tereyağını tuzlu kullanabilir veya bu aşamada bir çimdik tuz ekleyebilirsiniz.
Homojen bir hale gelinceye dek karıştırdıktan sonra karamelinize şekil verme aşamasına geçebilirsiniz.
Varsa ufak çikolata kalıpları ve buz kalıpları kullanabilirsiniz ya da karamelinizin miktarına ve istediğiniz kalınlığa göre bir düz bir tepsi veya tabak kullanıp sonra şekillendirebilirsiniz.
Eğer kalıp kullanamayacaksanız dibini hafifçe ıslattığını kaba yağlı kağıdı yerleştirin, karameli ayırmayı kolaylaştırmak için kağıdın üzerinde bir miktar tereyağı gezdirin. Sonrasında hazırladığınız karameli kaba dökün ve oda sıcaklığına geldikten sonra buzdolabında 1 saat bekletip istediğiniz boyutlarda kesin. Bu şekilde ikram etmek isterseniz yağlı kağıtları kesip bayram şekeri gibi paketleyebilirsiniz. Dilerseniz benmari usulü erittiğiniz çikolataya batırıp bu şekilde servis edebilirsiniz.
Eğer kalıbınız varsa ve şekerinizi çikolata ile kaplamak istiyorsanız, karameli dökmeden önce erittiğiniz çikolatayla kalıbı kaplayıp soğutabilir, sonrasında içerisine karameli boşaltabilirsiniz. Her hâlükârda, hazırladığınız çikolata ve şekerlerin sıcaklarda şeklini kaybetmesini önlemek için buzdolabında saklayın.(hthayat.com)
En Çok Okunan Haberler