Özkan YILDIRIM

İnegöl’ün genç iş insanlarından ve 16 Mobilya’nın kurucu ortaklarından Yakup Uslu, 16 Mobilya’nın kuruluşu, bugünlere gelişi ve daha birçok konuyu gazetemize anlattı.

****Öncelikle Yakup Bey bizleri  ekibimizi İnegöl'deki bu güzel işyerinizde konuk edip misafir ettiğiniz için teşekkür etmek istiyorum.Sizi tanıyarak  isterseniz röportajımıza  başlayalım.

ÇIKIŞ ARIYORUM DERKEN KARŞIMA ‘İNEGÖL’ ÇIKTI!

----Elbette memnuniyetle ben Yakup Uslu. 1973 doğumluyum aslen Manisalıyım, Egeliyim annem babam Manisa'da hala, üniversiteyi Muğla'da okudum. Sonra Turizm ve Otelciliğe geçtim, 7-8 sene Otel müdürlüğü yaptım Bodrum'da Antalya'da. O zamanlar Allah nasip etti oralarda yabancı dilleri öğrendik. Buralara geldik dış ticaret mesleği var biliyorsunuz dışarı çıkmaya başladık büyük firmalara baktık satışlar vesaire gayet güzeldi. Sonradan ortaklarımızla birlikte kendi firmamızı kuralım dedik, bu oluşumu gerçekleştirdik 7 sene önce. Bende tabi dış ticaretçi olduğum için portföyümüz dış ticarete yönelik olduğundan %99 ihracat üzerine çalışıyoruz. Buraya İnegöl'e gelmem tamamen mucize eseri İnegöl'ün “i” sini bile bilmezdim. Ayrıca İmam Hatip mezunuyum hafızım, İngilizce, Arapça, Flemenkçe bilmekteyim. İmam Hatip mezunu olarak hiç düşünmezdim turizme gireceğimi vesaire derken Bodrum'da Antalya'da otellerde çalışırken çok iyi derecede İngilizce öğrenebileceğim ve sonrasında tabii İnegöl'e gelip Mobilya sektörüne giriş yapacağımı gerçekten hiç bilmezdim, gerçekten şans eseri oldu. Turizmde o zamanlar çok da güzel para kazanmış olmama rağmen Allah'ım bana bir çıkış ver diyordum kendi kendime hep.

KİMSE TANIMAZKEN, ŞİMDİ “ENİŞTELERİ” OLDUM

Oralar da pek devam etmek istemiyordum sonrasında işte bu dış ticaret üzerinden İnegöl'den bir teklif geldi senin yabancı dilin kuvvetli diye gerçekten bir geldim baktım çok sevdim, gündüz gidiyorum üretimde çalışıyorum, akşam gidiyorum dış ticaret prosedürlerini karıştırıyorum kitaplarını vesaire 4-5 sene yoğun bir şekilde dış ticaret üzerine çalıştım. Sanki bir tane daha üniversite okumuş gibi hissettim o zamanlar. Uzun yıllar büyük firmalarda dış ticaretcilik yaptım. Allah'ta işimizi rast getirdi. Tabii biz halis düşünceli olduğumuz için dediğim gibi buraya geldim burayı hiç bilmediğim halde burada görücü usulü evlendim çoluk çocuğa karıştık, Gürcülerle evlendik. Eskiden hiç tanımazken beni, şimdi en ücra köşesine bile gittiğimde “enişte ne yapıyorsun?” diyorlar. Zeynep ve Aysema adlarında iki kızımız var ayrıca.

4 ALANDA DA UZMAN BİR OLUŞUMLA ŞİRKETİMİZİ KURDUK

Yalın çalışmalara büyük ödül Yalın çalışmalara büyük ödül

4 arkadaş herkes kendi alanında uzman bir şekilde girdik, işe koyulduk. Tek başına girsen onu anlamadığından sıkıntı çıkar, diğerini bilmediğinden sorunlar çıkabilir, o yüzden hep beraber bir şeyler yapmamız lazım dedik böyle bir oluşuma böyle bir takım ruhuyla çalışmaya başladık. 16 Mobilya üretim firmamız bizim dedik, bunun yanı sıra ihracatla da ilgili Yaşam Odası adı altında bir oluşuma gittik, hep beraber Allah'a şükürler devam ediyoruz.  Otel projeleri, otel odaları dizaynı yapıyoruz, ortak çalışmalar yapıyoruz. 200-300 odalı otellerin bütün mobilya tedariğini sağlıyoruz. Yatak odası, oturmaodası, TV üniteleri, hepsini, her türlü üretimleri yapıyoruz. Hem toptan dediğim gibi haricinde parekende satış da yapıyoruz. Bunun yanı sıra özel tasarım olarak da çalışmalar yapıyoruz bir ortağımız tasarımcı İbrahim Bey, satın almada Ferhat Bey, üretim işlerine bakan Sıtkı Bey ile birlikte devam ediyoruz.

**** Peki bizlere referans anlamında neler söylersiniz? Hangi otel projelerinde yer aldınız Yakup Bey?

DÜNYA ÇAPINDAKİ BİRÇOK PROJEDE YER ALDIK

---- O kadar çok Otel projesinde yer aldık ki şimdiye kadar Allah’a şükür. Sizlere birkaç tanesinden bahsedecek olursam, Suudi Arabistan'da Mekke, Medine'de Otel projelerinde yer aldık. Hac için umre için Arabistan'a giden Herkes bilir Makarem El Medine Otel’i yaptık. Cidde’de Suudi Hava Yolları'nın bütün personelleri ayrı ayrı sitelerde otururlar. O sitelerin de yine iç dizayn mobilya işlerini gerçekleştirdik. Çok daha fazla otel projelerinde özel projelerde şu ana kadar dünya çapında birçok projede yer aldığımızı kesinlikle söyleyebilirim.

***** Yakup Bey diğer merak edilen sorulardan biri de hangi bölgelere ihracat yaptığınız ile ilgili. Bu konularla da ilgili bizlere bilgi verir misiniz?

43 ÜLKE İLE İHRACAT BAĞLANTIMIZ VAR

----- Dünya çapında 43 ülkeye ihracat gerçekleştirmekteyiz. Avrupa ülkeleri, Körfez ülkeleri, Afrika ülkeleri, Arap ülkeleri başta olmak üzere dünya çapında ve az önce de söylemiş olduğum gibi 43 ülkeye ihracat gerçekleştirmekteyiz. Tabii bu ülke sayımız her geçen yıl artmakta bu bağlamda yapmış olduğumuz üretim kalitesi sunmuş olduğumuz birbirinden değişik modeller ile gerçekten kendimize güzel bir yer edinmiş durumdayız. Ve bu çalışmalarımızı her geçen yıl İlerletiyor olmak bizlere bu anlamda gerçekten güç vermektedir.

**** Yakup Bey şimdi de gelelim isterseniz 16 Mobilya'nın gelecek hedeflerine?

İSMİMİZİN KALICI OLMASINI İSTİYORUZ!

---- Biz ilk kurulunca ağaç işleri Sanayisi’nde 120 metrekarelik bir yerdeydik. Sonra 2015 yılının Ramazan'ın da buraya geçtik. Burada toplamda üretim ve Showroom anlamında 6000 metre karelik bir alanda hizmet vermekteyiz. Gelecek hedefi anlamında öncelikle biz ismimizin kalıcı olmasını istiyoruz. Biliyorsunuz uluslararası anlamda bazı firmalar var dünya çapında biliniyorlar ama yapmış olduğu üretimler bizimkilerin yanında çöp gibi kalır öyle olmasına rağmen bütün dünyaya hitap edebiliyorlar. Bizde bu anlamda ismimizin 16 Mobilya'nın isminin kalıcı olmasını hedeflemekteyiz, dünya çapında bilinmesini hedeflemekteyiz. Bu manada dünya çapındaki bütün Mobilya fuarlarına pandemi öncesine kadar katıldık, oralarda stantlar açtık, bağlantılar kurmaya çalıştık. Burada da gerçekten çok başarılı olduk. İnşallah ilerleyen süreçte bu pandemi dönemi de geçtikten sonra bu çalışmalarımız fuarlarımız tekrardan hızlı bir şekilde kaldığı yerden devam edecek. Bağlantılarımız, girişimlerimiz artacak diyerek tahmin ediyorum. Tekstilde, mermercilik sektöründe de olduğu gibi bizim sektörümüzde de etiketi söküp yerine kendi ülke etiketini yapıştırıp satan ülkeler var. Mutlaka bunun sonuna getirmemiz gerekiyor, ülke ekonomisine katma değer katmak bizim en öncelikli hedeflerimizden biri. 10 sene sonra ilerleyen yıllarda 16 Mobilya’nın üretim kalitesi  ‘şöyle iyidir, böyle güzeldir’ denilmesini, duymak başka ülkelerde de ses getirmek o ülkelerdeki toplumlara da kendimizi kabul ettirebilmek en öncelikli hedeflerimiz arasındadır. Bunun için uğraşıyoruz, bunun için çabalıyoruz tek derdimiz tek amacımız bu inşallah da bunu başarmak için ekip olarak güzel bir çalışma ortaya koyduk, koyuyoruz.

**** Başarılı bir iş insanısınız, gerçekten de firma olarak güzel bir ivme yakalamışsınız. Çalışmalarınız haricinde boş zamanınız oluyor mu bir kaçta özel soru sormak istiyorum size. Oluyorsan neler yapıyorsunuz?  Aktivite anlamında, faaliyet anlamında?

BAYRAMDAN BAYRAMA ANCA GİDEBİLİYORUZ

-----Genelde çok fazla zamanımız olmuyor, ama işte dış ticaretçi olduğum için eskiden her ay iki ülkeye çıkardım. Oralara gittiğimde  şimdi Arap ülkelerinde mesela cumaları tatil 5 gün çalışıyordum bir gün kendime tatil ayırırdım, o gitmiş olduğum yerlerde görünecek yerleri gezilecek  yerleri  mutlaka gezerdim, bu meslek sayesinde böyle bir benim görüşüm var. Onun haricinde pek fazla boş vaktim olmuyor aileme bile Manisa'ya bayramdan bayrama anca gidebiliyoruz. İşte bazen Manisa'dan buraya geliyorlar Uludağ'a çıkartıyorum, burada geziyoruz. Biz böyle Manisa, İzmir- Aliağa, Bursa arasında geziyoruz bu manada İnegöl'de tek benim yabancı damat gibiyim.

**** Gitmiş olduğumuz başarılı iş insanlarına gençlere tavsiyelerini alıyoruz. Sizde bu yoldan geçmiş başarılı bir genç iş insanı olarak gençlere neler önerirsiniz? Çünkü gençlerde iş anlamında çalışma olanları olsun, çalışma performansı bakımdan olsun gerçekten sıkıntılar yaşayabiliyorlar?

ERKAN HOCA’MIN SÖZÜNÜ HİÇ UNUTMAM VE BÜTÜN GENÇLERE ÖNERİRİM!

---- Benim üniversiteden bir hocam vardı şöyle derdi bana,’ kendini yetiştirirsen nereden mezun olursan ol mutlaka o iş seni bulur, ama yetiştirmezsen ODTÜ'den de mezun olsan yine boşta kalırsın” diye. Erkan Hocam Muğla Üniversitesi Turizm Otelcilik bölümündeydi, değerli hocama ayrıca buradan selamlarımı iletmek isterim. Mesela ilk staja gittiğim zaman İmam Hatip mezunuyum turizmi pek bilmem herkes bana İmam Hatip mezunu olduğumdan turizmi yapamam gözüyle bakıyordu, öğretmenler dahil. İngilizcem de fazla yoktu zaten. Eskiden İmam hatiplere en düşük öğretmenleri gönderirlerdi bir Anadolu Lisesi gibi değildi kesinlikle. İngilizce altyapı vesairem hiç yoktu.

LİGHTER’LE, LATER’İ KARIŞTIRIRKEN BU GÜNLERE GELDİK

İlk staja gittiğimde İngilizcem o kadar kötüydü ki o zamanlar şöyle düşünün, yani 1994 yılıydı zannedersem okulda çakmağın İngilizcesi lighter’dır, later’de  “sonra”  demektir. Turist bayan bana ““later”” diyormuş sonra alacağım yemeği diye ben kadına çakmak götürüyordum yani diğerini anladığımdan o kadar kötü anlayacağınız. Ondan sonra çok uzun zamanlar kendime ek anlamda yetiştirmeye çalıştım. Her gün 20-30 kelime şimdiki zaman, geçmiş zaman, gelecek zaman fiillerini ezberlemeye çalışmıştım. Kendimi o anlamda yetiştirmeye çalıştım. O günlerden bu günlere geldik şükürler olsun o yüzden mutlaka gençlerin çalışması, yoğunlaşması, uğraşması kendini yetiştirmesi hangi üniversiteden mezun olursa olsun mutlak kendilerini iyi yetiştirilmesi gerektiğini buradan onlara tavsiye etmek istiyorum. Bu şekilde davranırlarsa mutlaka başarılı olurlar demek istiyorum. O zamanlar bana bir gün böyle olacak işte İnegöl'e gideceksin dış ticaretten mobilyacılık sektörüne geçeceksin deselerdi inanmazdım. Allaha şükürler olsun, uğraştım çabaladım şükürler olsun bu şekilde oldu. Kader ağlarımı bu şekilde ördü anlayacağınız. Son olarak buradan başta İnegöl’de olmak üzere yurt genelinde yaşayan bütün vatandaşlarıma, sevgilerimi, saygılarımı göndermek istiyorum, esenlikler diliyorum. Yaklaşmakta olan mübarek Ramazan aylarının da hayırlara vesile olmasını diliyorum. Diyerek konuşmasını tamamladı. İlginç bir serüven ve hayat hikayesiyle karşılaşacağımızı İnegöl’e gitmeden aklımıza bile getirmediğimiz genç iş insanı Yakup Uslu ile tanışmak bizleri gerçekten de çok mutlu etti. Sürekli gülen yüzü ile bizleri karşılayan ve ağırlayan Yakup Bey’e ve değerli ortaklarına bizlerde çalışmalarında başarılar diliyoruz.

İLETİŞİM BİLGİLERİ:

Cerrah Mahallesi,

Eski İpek Caddesi  No:31/1

Tel: 0 224 712 24 55

[email protected]

İnegöl/ Bursa