Özkan YILDIRIM

****Murat Muhtarım, başkanım bizleri, ekibimizi öncelikle bu güzel köyünüzde misafir edip ağırladığınız için teşekkür etmek istiyorum. Sizi tanıyarak isterseniz röportajımıza başlayalım sonrasında değişik konularla ilgili sorularımız da olacak.

PANDEMİ KÖTÜ ETKİLEDİ

----Bizlere köyümüze, kooperatifimize böylesine güzel bir fırsat tanımış olduğunuz ve buralara kadar gelmiş olmanızdan dolayı ben de sizlere teşekkür etmek istiyorum. Ben Murat Üzmez. 1984 Yenişehir Karacaali doğumluyum doğma büyüme buralıyım. Tarım, hayvancılık ve ticaret ile uğraştım. Arkadaşlarımın muhtar olursan köyümüze güzel hizmetler getirirsin demesi ve istemesi ile 2019 seçimlerinde muhtar adayı oldum. Sağ olsunlar halkımızın insanlarımızın teveccühü ile muhtar seçildim. Tabii şanssız bir döneme denk geldik pandemi sürecinde uzun süreli kapanmalar oldu. O dönemde vefa destek gruplarıyla çalışmalar yaptık ihtiyaç sahibi insanlarımıza her türlü hizmeti götürmeye çalıştık elimizden gelen her şeyi yaptık.

GİRDİ FİYATLARININ AŞIRI YÜKSELMESİ EN BÜYÜK DERT

Köyümüz 147 Hane nüfusumuzda 500-520 civarı. Tarım ve hayvancılık en büyük geçim kaynağı köyümüzde. Tabii eskiden daha fazla seçeneklerimiz vardı, halkımızın sebze işi de bitti diyebilirim para kazanmadığı için. Şu anda ayçiçek üzerine yoğunlaşmış durumdayız, yeşil fasulye biber bitti gibi çok az bir şey var. Tat Konserve kapandı biliyorsunuz o yüzden Eskişehir Şeker Fabrikası Susurluk'ta yine fiyat açıklanmadığı için pancar ekimi de bitirildi. Kaldık kuru tarıma söylemiş olduğum gibi ayçiçek üzerine yoğunlaşmış durumda halkımız, slayt tohumluk mısırda olabiliyor. Bu anlamda girdilerin çok yüksek olması fiyatlarının artması çok büyük etken, geçen yıl Eylül ayında almış olduğumuz üre gübresinin çuvalı 85 lira iken şu an 260 liraya kadar yükseldi. Yine 85 liraya almış olduğumuz yemin çuvalı oldu 160 lira. Girdi fiyatları bu kadar artarken karkas kuzunun fiyatı 50 liradan ancak 58 liraya yükselmiş durumda. Tabii bunlar büyük etken halkımızın insanlarımızın gerçekten belini büküyor, girdiler artarken satış fiyatları yükselmiyor. Bu da tabii halkımızı insanlarımızı zora sokan etkenlerin en başında geliyor.

****2,5 senedir muhtarsınız, geriye de 2,5 sene kaldı. Köyünüzde ne gibi eksiklikler var bu eksikliklerle ilgili bizlere bilgi verir misiniz?

MUHTARLIK BİNASI ŞART

----En önemli eksikliklerimizin başında muhtarlık binamızın olmaması var, burada kooperatif binasının bir odasında Muhtarlık olarak hizmet vermeye çalışıyoruz. Tam merkez de köyün aslında muhtarlık binasının yanı sıra çok amaçlı bina yapılabilecek bir alanımız mevcut. Orada hem muhtarlık binası hem de haftada bir, iki doktorumuz geldiğinde hastalarını kabul edeceği bir oda, bunun yanı sıra gençlerin oturup kalkabileceği oyunlar oynayabileceği, yararlı bilgiler alabileceği bir salonda olabilir bu konularla ilgili gerçekten eksikliğimiz var.

ELEKTRİK TESİSATLARI, TELEKOM ALTYAPISI ELDEN GEÇMELİ

Elektrik tesisatlarımız çok kötü, kablolar sarkmış direkler yamulmuş vaziyette. Türk Telekom'un ayrıca ağaç direkleri var. Onlar da büyük sıkıntı yaşıyor hemen meydanın yanında var mesela bu kablolar yüzünden vatandaş evine sarkan kablolar yüzünden evlerine girip çıkamıyor, bir tanesi evin duvarına dayanmış çatının dileklerinin kırmış böyle sıkıntılar yaşanıyor. Bu konuyla ilgili girişimlerin yapılmasını istiyoruz, elektrik tellerinin tabii biri birlerine çarpması durumunda elektrikler kesiliyor, bu konuların mutlaka ivedilikle hallolması lazım. Yine köyümüzün yolu üzerindeki elektrik direklerinden de yan yatan direkler var. Onların iyice devrilmeden bu sıkıntıların giderilmesi lazım çünkü hep kuru arazi otlar vesaire mevcut o bölgede yangınlara da sebebiyet verebilir. Bu konuda Yenişehir UEDAŞ’a dilekçelerimizle başvurduk. Ama maalesef hala daha bir cevap gelmedi.

BATI TARAFI KANALİZASYONDA SIKINTI YAŞIYOR

Köyümüz düz olduğu için akım ayarlanamadı ve bu yüzden köyün son evlerinde kanalizasyonla ilgili sıkıntılar yaşanıyor. Millet kendi bahçelerine akıtıyorlar. Köyün bilhassa batı tarafında büyük sıkıntı oluyor, batı tarafı biraz da düşük seviyede olduğundan fazla yağışlarda bütün hepsinin bahçelerinden kanalizasyonlar çıkıyor. Bu da gerçekten büyük bir sıkıntı. Pandeminin araya girmesi bunda büyük etken ondan da bir gecikme oldu gibime geliyor. Ama mutlaka bu kanalizasyonla ilgili sıkıntıların bir an evvel giderilmesi gerekiyor.

YENİ KÖPRÜNÜN ORTASINDAKİ DESTEK DUVARI BÜYÜK DERT

Bunun Yanı Sıra köyümüzün girişindeki yeni  köprü 6 metrelik yapıldı, fakat tam ortasından destek duvarı koyulmuş baştan başa gelen kalaslar pislikler falan orada tıkınmaya sebebiyet veriyor. Araziyi su basıyor bu büyük sıkıntı ondan daha eski zamanlarda hemen yan tarafta yapılmış olan 7 metrelik köprünün altında böyle bir destek duvarı olmamasına rağmen yeni yapılmış köprünün ve daha kısa olan köprünün altına bu destek duvarının yapılması gerçekten çok büyük bir tezat ve tabii o da o destek köprü gelen pislikleri tutmuş olmasından dolayı akışı da engelliyor. Böylelikle tarım arazilerimize su basma riski ile karşı karşıya kalıyoruz. 2020'de Dudaklı Köyünün zarar görmüş olduğu sellerde biz de burada gerçekten büyük sıkıntılar yaşadık. Bu anlatmış olduğum sebepten dolayı. Allah'tan o gün için boşta kepçe olması ve kepçenin giderin kapanmaması ile ilgili köprü ağzındaki yaptığı çalışma çok faydalı oldu ama her zaman bu kadar şanslı olamayabiliriz. Ayrıca, devlet Su İşleri kanalımıza bundan 5-6 yıl kadar önce ot tohumu attı, suyu temizlesin diye fakat bu ot tohumları bütün pisliği tutuyor. su da pisliğin gitmesine engel oluyor, su biriktiği için ve de toplandığı için yaz aylarında da koku yapıyor. Bu durumunda artık normale dönmesini bekliyoruz.

 **** Peki Muhtarım Karacaali’de şu olsa iyi olur, bu olsa güzel olur dediğiniz neler var?

Yalın çalışmalara büyük ödül Yalın çalışmalara büyük ödül

DÜĞÜN SALONUMUZUN YERİ DAHİ HAZIR

---- Az önce söylemiş olduğum gibi öncelikle tabi muhtarlık binası, ondan sonra da bir düğün salonu üstü kapalı olsun yanları açık olsun bizim işimizi görecek. Yerimiz de hazır bu bağlamda kooperatif olarak 500 metrekare kadar bir alanımızdan feragat etmeye hazırız. Bu gerçekten çok büyük bir eksikliği giderecek. Düğün kına gibi organizasyonlarda cenaze taziyesi gelen giden konuklarımızı karşılama ağırlama vesaire birçok eksikliğimizi giderecek yapılacak olan bu tesis.

PARKE TAŞI İHTİYACIMIZ VAR

Ayrıca Karacaali köyü olarak 9000 metrekarelik parke taşı eksikliğimiz var bu konuyu da sırası gelmişken belirtmek isterim.

HER ŞEY DAHA GÜZEL BİR KARACAALİ İÇİN

Buradan 2019 yılındaki seçimlerde benim yanımda olan teveccüh ederek muhtar olmamı sağlayan bütün Karacaali köyü sakinlerine sevgilerimi saygılarımı iletmek istiyorum. Biz onlar için varız, her şey daha güzel bir Karacaali için bütün uğraşımız, çabamız bu yönde. Kooperatif olarak da yine bunun için uğraş veriyoruz. Bunu başarmak için elimizden geleni yapıyoruz, son olarak buradan Yenişehir'de yaşayan Bursa'da yaşayan bütün hemşerilerimize 84 milyon Türk insanına Karacaali Köyü’nden sevgilerimi, saygılarımı gönderiyorum esenlikler diliyorum diyerek sözlerini tamamladı.