Bir gün Ebu Zer el-Gıfari (ra) Hz. Bilal Habeşi (ra)’ye kızarak, ona: “Kara kadının oğlu!” şeklinde hitab eder. Hz. Bilal, bu durumu Peygamberimiz (sav)’e bildirir. Bunun üzerine Efendimiz (sav): “Ey Ebu Zer! O’nu sen, anasından dolayı mı ayıplıyorsun? Gerçekten sen, hâlâ kendisinde câhiliye âdeti bulunan bir kimse imişsin!” der. Bunun üzerine Ebu Zer (ra), büyük bir pişmanlık içerisinde, Bilal Habeşi’nin (ra) yanına, hatasını anlamış bir şekilde gider ve yanağını yere koyarak şöyle der: “Sen ayağınla basmadıkça yanağımı yerden kaldırmayacağım!”

GURUR VE KİBİRDEN UZAK DURMAK GEREK

Dinimiz, bütün Müslümanları kardeş ilan etmiş ve kardeşlikle bağdaşmayan, insan onurunu zedeleyen her türlü davranışı da yasaklamıştır. Bunun içindir ki, kötü huylardan birisi de kendini beğenip gururlanmak ve kibirlenmektir. Yüce Rabbimiz Kur’an-ı Kerim’de: “Küçümseyerek insanlardan yüz çevirme ve yeryüzünde böbürlenerek yürüme. Zira Allah, kendini beğenmiş övünüp duran kimseleri asla sevmez.”(Lokman,18)buyurmuştur. Efendimiz (sav) o kadar mütevazı idi ki, Medineli herhangi bir kişi, onun elinden tutar, O’nu istediği yere götürür, O’na derdini arzeder ve Peygamberimiz de o kişinin problemini hallederdi. Sevgili Peygamberimiz (sav)’in ziyaretine gelen biri Efendimiz (sav)’in huzurunda heyecanlanıp titremeye başlayınca Efendimiz (sav) ona: “Arkadaş titreme!, Ben bir hükümdar değilim. Kureyş Kabilesinden kuru ekmek yiyen bir kadının oğluyum” diyerek eşsiz tevazuunu sergilemiştir.

İNSANLARI ÇEKİŞTİRMEYİN

İnsan onurunu zedeleyen davranışlar olarak bilinen, insanlarla alay etmek, kötü zanda bulunmak ve arkadan çekiştirmek dinimizce yasaklanmıştır. Bir kimsenin onurunu zedelemek demek;  ırkı, fiziki durumu, ahlakı, kılık ve kıyafeti ile ilgili olarak uygunsuz bir şekilde konuşmak demektir.Bu ve benzeri özellikleri, bir kimsenin arkasından kusur olaraksöylemek, aynı zamanda büyük bir günahtır. ÇünküPeygamberimiz(sav):“Her Müslümanın, diğer  Müslümana kanı, ırzı (namusu) ve malı haramdır” buyurarak bizleri, kişinin onuruna zarar verecek her türlü saldırıdan korumuştur.

DEĞERLERE ULAŞMAK İÇİN

İnsan onurlu ve şerefli bir varlıktır. Kişinin onurunu, kadrini, kıymetini küçültecek, şeref ve vakarını zedeleyecek her türlü söz, fiil ve davranış insanları birbirine düşürmektedir. Bu ve benzeri sebeplerden dolayı dinimiz, insan onurunu korumuş ve teminat altına almıştır. Bugün maddenin ön plana çıktığı, manevi değerlerin sarsılmaya yüz tuttuğu çağımızda, insanlık kaybettiği değerleri yeniden elde etmek istiyorsa, Peygamber Efendimiz (sav)’in üstün ahlakını örnek almalı, sonra da başkalarına örnek olmalıdır.

 Peygamberimiz(sav)’in şu hadisi bize müjde vermektedir:“Bir kimse kardeşinin ırz ve şerefini çekiştirene karşı onu savunursa, Allah Teâla kıyamet günü o kimseyi cehennemden uzaklaştırır.”Ne mutlu insanın şeref ve haysiyetine değer verenlere! (Mehmet KUTLAY /Bursa İl Müftülüğü Başvaizi)

GÖNÜL DOSTLARI

İnternet haber sitelerine Basın İlan dopingi İnternet haber sitelerine Basın İlan dopingi

Muslihuddin Hocazade

     Hocazade Efendi Bursalı bir kelam âlimidir. Ticaretle uğraşan Yusuf Efendi’nin oğludur. İlim tahsili yolunu seçtiği için babasının gözünden düşmüştür. Emir Sultan’ın talebesi Veli Şemseddin, babasını ikna etmeye çalışsa da çok başarılı olamamış ve Hocazade tahsilinin ilk yıllarını sıkıntılı geçirmiştir. Bütün bunlar şevkini kırmamış, kısa zamanda Fatih Sultan Mehmet’in bizzat kendisi için tayin ettiği hocalar arasına girmiştir. Bursa Sultâniye Medresesi’ne, ardından İstanbul Sahn-ı Semân müderrisliğine tayin edilen Hocazade,Fâtih’in isteği üzerine Tehâfütü’l-felâsife adlı eserini kaleme almıştır. Bursa’da vefat etmiş ve Emîr Sultan’ın yanına defnedilmiştir.

Kimi zaman Hocazade gibi ilimden yana tercihini kullananlar eleştirilirken kimi zamanda da ticaretten yana tercihini kullananlar eleştirilmiştir. Oysa Rasulullah (s.a.v.)’in hicreti ile iki grup insan karşımıza çıkar. Bunlardan biri ilmi rızkın önüne koymuş, Kur’an ayetleri herkese ulaşsın diye neyi varsatasadduk etmiş vezamanı gelince Kitabullahtanayrılmamak için arkasına bakmadan yaşadığı şehri terk edip Medine’ye hicret etmişMuhacirun. Diğergrup ise Muhaciruna maddi manevi her türlü destek olan Ensar. Şüphesiz tarihimizde bu iki grubun önemi kıyaslanamaz ve bu iki gruptan hangisinin tercih edileceği, insanın kabiliyetlerini ortaya çıkaracak bir eğitim ile kişilerin tercihlerine bırakılmalıdır.

İlmin yolundan giden, en büyük medreselerde hocalık yapan Bursa’nın gönül sultanlarından MüslihuddinHocazedeye ve tüm gönül dostlarına selam olsun. Allah onlardan razı olsun. (Nurdan Aygün / Osmangazi Müftülüğü)

Gençlerin kaleminden

 ‘Kula bela gelmez hak, yazmadıkça Hak bela yazmaz, kul azmadıkça.’ demiş Mevlana Hazretleri. Covid 19 ile Rabbimizden bize mesaj var. Ne teknolojinin, ne ordunun, ne de paranın etki etmediği, Rabbimizin kudretinin sonsuzluğunu hatırlatan mesaj var insanlığa. Dünyada başgösteren Covid 19, insanlara ne kadar aciz olduğunu, Rabbinin zatının ne kadar büyük olduğunu gösterdi. İnsanlar inzivaya evlerine çekildi. Düşünüyoruz, neyi yanlış yaptık? Neyi gördük de görmezden geldik, neyi duyduk daduymazdan geldik, neyi bildik de bilmezden geldik! Covid 19 insanın sadece yaptıklarıyla değil yapmadıklarıyla da sorumlu olduğunu hatırlatmak amaçlıydı sanki. Covid 19yüreğimizdeki Vahşi’nin tövbe vaktinin geldiğinin bir göstergesidir. Bilmem ki mesajı alabildik mi? (Reyhan Kılınç / Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi 4. Sınıf/ Hukuk Fakültesi 3. Sınıf/ Afyonkarahisar)

NE OKUYALIM

Mutluluk İncileri Beyaz Yelken

Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları, Çocuk Kitapları (4-6) kategorisinde yer alan ve Zeynep Demirtaş Eren tarafından yazılan bu güzel eser, 2016 yılında basılmış olup 103 sayfadan oluşmaktadır. “Sevgili çocuklar, bu kitabımızla, dinimizin en temel esaslarını, sevimli Yunus'tan heyecanla dinlerken, zevkli boyama sayfaları ile, eğlenerek kolayca öğrenmenize yardımcı olmayı istedik. "Mutlulukların en güzeli Allah'ı bilmektir. O'nu sevmek, O'na inanmaktır. Ben O'nu bildim. O'nu sevdim, O'na inandım. Çok mutluyum diyen, Sevimli Yunus'un Mutluluk İncileri ile sonsuz güzelliklere sahip olmak istemez misiniz? Hadi bakalım! Hep birlikte okuyup, mutlu olmaya... Mutluluk incilerini tüm dünya çocuklarına ulaştırmaya...”

BİR SORU BİR CEVAP

Nikotin bandı orucu bozar mı?

Nikotin bandı orucu bozmaz. Kural olarak orucu bozan şeyler, vücudanormal yollarla giren maddeler ve cinsel ilişkidir. Vücuda sürülenyağ, merhem ve benzeri şeyler, deri üzerindeki gözenekler ve deri altındakikılcal damarlar yoluyla emilerek kana karışmaktadır. Ancak cildinbu emişi, çok az ve yavaş olmaktadır. Diğer taraftan bu işlem yeme, içme ve beslenme anlamına da gelmemektedir.

Bir Ayet

Mü'minler o kimselerdir ki; Allah anıldığı zaman kalpleri ürperir. Onun âyetleri kendilerine okunduğu zaman (bu) onların imanlarını artırır. Onlar sadece Rablerine tevekkül ederler. ﴾Enfâl, 8/2﴿

Bir Hadis

“…Mücahid, Yüce Allah'a itaat yolunda nefsinin isteklerine karşı mücadele eden kimsedir.” (İbnHanbel, VI, 22; Tirmizî, Fedâilü'l-cihâd, 2)

Bir Dua

“Allah’ım! Ayakta iken beni İslam ile koru, otururken beni İslam ile koru, uyurken beni İslam ile koru, hakkımda hiçbir düşman ve hasetçinin isteğini yerine getirme” (İbnHibbân, E’diye, 934)