Mine Cansu MAZI-Özkan YILDIRIM
 

Öncelikle İsmail Hakkı Bey, sizi tanıyabilir miyiz? Sonrasında sizi mahallenizde muhtar adaylığına getiren süreci bizlerle paylaşır mısınız?

Osmangazi'de konforlu ulaşım Osmangazi'de konforlu ulaşım

1958 Bursa, Kiremitçi Mahalle doğumluyum, doğma büyüme bu mahalleliyim. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi mezunuyum. 25 yıl Osmangazi Belediyesi'nde hesap işlerinde çalıştım, bu süre zarfında diğer birimlerle de birlikte çalışmalarımız oldu. Mahallemizde TOKİ çalışmaları sürecinde vatandaşın birlik, beraberlik içerisinde olması için Doğanbey Derneği’ni kurduk, bu derneğin kurucu başkanlığını yaptım 2 yıl kadar görev aldıktan sonra görevi diğer arkadaşlarımıza devrettim. Halen camimizin dernek başkanlığını yürütmekteyim.

Kiremitçi Mahallesi, TOKİ’lerin kurulmasıyla modern bir görüntüye bürünmüş olmasına rağmen yaklaşık 500 yıllık geçmişiyle Bursa'nın en eski mahallelerindendir. Kiremitçi Sinan Bey Camii; 1533 yılında Mehmet Paşa'nın oğlu Sinan Bey tarafından yaptırılmış olan camimizin yanına caminin İdaresi için “Sinan Bey Hamamı” adı ile geçen hamamda yaptırılmıştır. Bu hamam şu an özel mülk olarak hizmet vermektedir. Mahallemizin uzun geçmişi olan tarihi bir mahalle olduğunu söyleyerek, diğer konulara geçmek isterim.

Mahalle muhtarının, mevcut hizmetlerini eksik gören konu komşu, mahalle sakinlerinin ricası üzerine mahalle muhtarlığına aday oldum. Bu makama mutlaka oturmak amacında değilim.  Dolayısıyla mevcut 5 yıllık dönemde az önce dediğim gibi belediye ilişkilerimizin de iyi olmasından dolayı elimizden geldiğince yardım ettik. Sonuç itibariyle bu hizmetler mahalleye yapılmış hizmetlerdi. Gördük ki;  Sosyal yaşantıda herhangi bir kıpırdama yok, yani aynen duruyor, insan dışarı çıktığında bir selam verecek kişi dahi bulamıyor. Dolayısıyla bizim amacımız burada sosyal yaşamı eski, milli kültürü ön plana çıkarmak, daha yaşanabilir bir mahalle ortaya koymaktır.  Niyetimiz, amacımız bu, sosyal yaşamı biraz daha güçlendirmek “olmazsa olmazımızdır”. Bunun yanı sıra Toplu Konut İdaresi başından beri söylediğim buradaki binaları yıktıktan sonra sosyal donatı alanları, sosyal tesisler bakımından tamamen sıfır, hiçbir şey yapmadılar. İnsanların sosyal yaşamı olmadıktan sonra burada yaşamanın bir anlamı da yok, bizim çalışmalarımız bu yönde olacak niyetimiz heyecanımız bu.

Şimdi hangi muhtara sorsanız, elindeki kayıtlara göre mahalle nüfusunu söyleyebilir, örnek veriyorum; Bizim buradaki nüfusumuz 3.450. En son nüfus sayımına göre bunun, 1719’u bayan, 1731’i de erkeklerden ibarettir. Sadece bu muhtara değil de, diğer muhtarlara da sorsak kaç tane öğrenciniz var? Kaç tane emekliniz var?  Kaç tane çalışmayan bayanınız var? Meslek grupları nelerdir?  İşte bu verileri hayata geçirerek meydana gelmesi lazım yani kervan yolda düzülür, hadi gelin bakalım diyecek halimiz yok, kaç tane öğrencimiz varsa, ona göre belediyelerle olan iletişimin işte spor salonu olsun, işte eğitim hizmeti olsun bu gibi sosyal çalışmalar da bunlar gerekli. Kaç ilköğretim öğrencisi var?  Kaç ev hanımı var?  Ne kadarı sosyal yaşamın içerisinde… Bursa'da sonuçta BUSMEK denen meslek kursları var ve 250 branşta eğitim veriyor. Bursa genelinde 30 tane şubesi var. Bizim mahallemizde maalesef yok. Toplam bu bölgedeki 7 mahallede 40 bin insan olmasına rağmen, maalesef böyle bir çalışma yok bizim burada. Bunun üstüne uygun bir binamızda mevcut. Gençlik Aile Destek Merkezi var mahallemizde. Son zamanlarda toplumun önemli bir yarasına parmak basarak bir sorunu yani kötü alışkanlıklardan korunmak ile ilgili psikologlarla tedavi uyguluyorlar. Şu an camimizin üst tarafındaki mekanda hizmet veriyorlar. Belediye ve Emniyetle birlikte bizim için çok önemli. Bu tür merkezlerin çok daha fazla olmalı ama bizim mahallemizin o binaya çok ihtiyacı var. Çünkü mahallemizde hiç öyle bir bina, hiçbir şey yok mahallemizde. O binayı biz kullanmak istiyoruz. Bununla ilgili inşallah girişimlerde bulunacağız, mahallemize kazandıracağız. Sonuçta hanımların kullanabileceği, emeklilerin kullanabileceği bir bina. BUSMEK kurslarını düşünün, diğer hizmet alanları da oluşturabilecek bir hizmet olanağı sunmak istiyoruz.  

Sosyal alanlar çok önemli

Mahallemizde mutlaka zamanı geldiğinde mülkün sahibi kimse mutlaka girişimde bulunacağız. Kesinlikle yanlış anlaşılmasın biz; Gençlik Aile Destek Merkezi’ne karşı değiliz. Çok büyük bir eksikliği gideriyor bu merkezler, çok önemli, daha da sayıları artsın bütün Bursa çapında, yurt çapında ama bizim burada mahallemizin tek bir tane bile olsun bu tür sosyal alanımız yok.

Ayrıca camimizin hemen yanında bir hamam var az önce bahsetmiştim. 1 Kasım 2018 tarihinde özel mülkiyet olduğu için Bursa Büyükşehir Belediyesi hamamı kiraladı, Muhtemelen Burfaş gelecek. İsmail Hakkı Ermez olarak o zamanki başkan Recep Altepe'ye “Belediyenin hamamı kamulaştırarak vatandaşın yararına kullanımı ile ilgili olan talebimi” en sonunda kabul ettiler. Bursa Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde, 2015 yılı Kasım 19'unda kamulaştırma kararı çıktı fakat 5 yıllık planda kamulaştırma yapılmadığından sadece kiralandı. Orası için kamulaştırma kararı aldırmama rağmen kiralandı. Burfaş şimdi oraya gelecek büyük ihtimalle çay, kahve hizmeti verilecek. Beni burada bu çay, kahve kesmez, mutlaka BUSMEK’in mahallemize bir şekilde gelmesi lazım.

Onun yanında hemen Toplu Konut İdaresi’nin imalattan sonra kendi bünyesinde kalan 15 dönümlük bir arazi var, Fomara Caddesi'nin bitişiğinde, Kırcaali Mahallesi sınırları içerisinde, boş bir arazi burası. Burada yeni bir inşaat başlayacak büyük ihtimalle, inşaat başlamadan biz biliyoruz ki; Devlet büyüklerimiz vatandaşlara hizmet verecek geniş meydanlar, millet bahçeleri kuralım diyorlar. Hazır bahçemiz burada var hem de 15 dönüm, işte buraya bu bahçeyi kurabiliriz. Bunu mutlaka Toplu Konut İdaresi ve merkezi idareye ileteceğiz ve buranın millet bahçesi olması ile ilgili girişimlerde bulunacağız. Ayrıca mahallemizde ilköğretim okulumuz bulunmamakta,  öğrencilerimiz büyük oranda servislerle başka mahallelerdeki okullara gidiyorlar böyle bir ilköğretim okulunun mahallemizdeki büyük sıkıntıya çare olacağı aşikar.

İsmail Hakkı Bey son olarak mahalle halkına, sakinlerine ne tür mesajlar vermek isterseniz? Neler söylemek istersiniz?

Cami Derneği olarak mahallemizde birçok hizmet sunduk,  Otobüsler kiralayarak Eyüp Sultan'a geziler düzenledik. Muharrem ayında binlerce kişilik aşure etkinlikleri düzenledik. Mahallemizdeki sosyal dokuyu geliştirebilmek için her türlü hizmeti vermeye çalıştık, çalışıyoruz. Toplu Konut İdaresi’nin buradaki yerlerinde yeşil alanları var, Cami Derneği'ne düşmemesine rağmen yaklaşık 150 ağaç çam fıstığı fidanı ve ona benzer fidanları ilgili kurumlardan tedarik ederek diktik. Elbette bunları şöyle yaptık, böyle yaptık demek bana çok ters, ama sonuç itibariyle halkımızın da kimlerin bunları yaptığı ile ilgili bilgi sahibi olmaları lazım. İnsanlarımız, mahalle sakinlerimiz, sonuç itibariyle kimin mahalleye ne gibi katkılar yaptığı, hangi hizmetleri getirdiği ile ilgili bilgileri var. Esas hizmet sahibini de hizmetlere haksız yere sahip çıkmaya çalışanları da biliyorlar. Aday olmam gerektiği konusunda teveccüh görüyorum. Ben de adaylığımı bu şekilde açıklamış oldum. Sonuçta belediye tecrübelerim, daha önceki politik tecrübelerim, hangi hizmeti kiminle görüşmem gerektiği, kiminle görüşmemem gerektiği ile ilgili tecrübelerimi mahallemize hizmet olarak döndürme hedefi ile bu adımı atmış bulunmaktayım. Sonuçta 60 yıldır bu mahallede yaşıyorum ama ben şu an; Ben buyum, ben şuyum, demek bana zul geliyor. Ben sonuçta vatandaşın yüzüne bakarım, yüzü gülüyorsa, memnunlar diye düşünürüm,  Demek ki; söz verdiğim hizmetleri yapmışım. Onlara da şunun için söz veriyorum, beş ay sonra hissedecek, yani iki ayda bunun alt yapısını hazırlayacağız, beş ay sonra bir tek şikayet gelirse mührü orda bırakır çeker giderim.  Son olarak başta Kiremitçi Mahallesi sakinleri olmak üzere Bursa'da yaşayan bütün hemşerilerime sağlık, sıhhat, afiyetler ve esenlikler diliyorum.