ASLI YEŞİLYURT

2013’te Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın Meclis Üyesi olan şu anda da Bursa Ticaret Sanayi Odası Turizm Konseyi Başkanı ve Türkiye Seyahat Acentaları Genel Başkan Yardımcısı olarak görev yapan, 23 yıldır BURKON’un kurucusu olarak ulusal ve uluslararası kongre, toplantı organizasyonları düzenleyen Hasan Eker agazete.com.tr’ye özel açıklamalarda bulundu.
2000 yılından beri faaliyet gösteren ve 23 yıldır her mart ayında yaklaşık 3 bin kişiyi kongre turizmiyle Bursa'ya getiren TÜRSAB’da Genel Başkan Yardımcısı görevini üstlenen  Eker, TÜRSAB’ın özellikle sezonun kapandığı ay olan mart ayında Uludağ’a çok sayıda turistin gelmesini sağlayarak hem otelciliği  hem de esnafı desteklediğini söyleyerek “Bursa'ya da böyle bir katkı sağlıyoruz. Aynı zamanda bilimsel çalışmaları da destek olmuş oluyoruz” ifadelerini kullandı.

TÜRSAB ÜYELERİNE TAM DESTEK

Bölge Başkanlığı olarak Bursa'yla ilgili projeler, çalışmalar yapıldığını söyleyen Hasan Eker, “TÜRSAB genel merkezde yenilikler yok ama TÜRSAB Bölge Başkanlığı’nın şehir dışından gelen seyahat acenteleri, Bursa tanıtımları, YouTuber tanıtımları ve Bursa'dan heyetler oluşturulup yurt dışındaki fuarlara gönderilmesi gibi faaliyetler gerçekleştiriyoruz” dedi.

Genel merkez olarak ise diğer bölgelerdeki acenteleri Bursa bölgesine getirme projeleri olduğunu, Türkiye’nin başka bölgelerinden gelen acenteleri Bursa'da ağırladıklarını aktaran Eker, “Geçen ay Genel Merkez Yönetim Kurulu toplantısını Bursa'da gerçekleştirdik. Tüm yönetim kurulu üyelerini Bursa'ya getirdik. Hem Bursa'yı tanıttık, hem de bölge başkanlığımız ile toplantı gerçekleştirdik” dedi.

Genel merkez olarak ulusal fuarlara katılan, bu yıl ise ilk defa stant organizasyonu yapacaklarını aktaran Başkan Yardımcısı Hasan Eker, “Kendi üyelerimize de TÜRSAB standı içerisinde stantlar verip onların da yurt dışına açılmasını sağlayacağız. Yüzde 50’sini biz finanse ederek yurt dışına açılmakta bütçe sağlayamayan acentelere yurt dışında stant açarak yurt dışı pazarına açılmasını sağlayacağız” dedi.

Hasan-Eker-06

ÜYELERE DOKUNAN YENİLİKLER

TÜRSAB’ın ve üyelerin dijitalleşmesini istediklerini, bunun için de ücretsiz bir yazılım geliştirerek üyelere sunduklarını söyleyen Hasan Eker, yazılımda mini bir CRM olduğunu, rezervasyon sisteminin olduğunu söyledi. Eker, “Temel amacımız üyelere dokunan, üyelere direkt fayda sağlayan, onların her birinin ayrı ayrı ulaşamayacağı satın almayı toplu olarak biz yapıp onlara yeni imkanlar sağlamaya çalışıp Türkiye turizmini geliştirmek için faaliyetler yapıyoruz” dedi.

KONGRE YENİLENECEK

2024 yılının şubat ayında TÜRSAB Kongresi’nin yineleneceğini söyleyen Hasan Eker, “Kongre ile üyelerimizi biraz daha akademiyle buluşturmak istiyoruz. Sektörün duayenleriyle buluşturmak istiyoruz. Üyelerimize dijitalleşme ve pazarlama konularında da eğitimler vereceğiz. Amacımız eğitim vererek üyelerimizin vizyonunu arttırmak, onlara yeni iş olanakları açmaktır” ifadelerini kullandı.

Bu faaliyetleri yürütürken bir yandan da birliğin geçmiş dönem borçlarını ödediklerini aktaran Hasan Eker, “TÜRSAB'ın her yeri icralıktı. O durumlardaki TÜRSAB artık tüm faaliyetleri gerçekleştiren ve üzerine para arttırıp borçları ödeyen bir hale geldi. Dolayısıyla bundan sonra TÜRSAB'ın önü daha da açık” dedi.

Katıldıkları EMITT Fuarı hakkında konuşan Eker, fuarın ramazan ayında gerçekleşmiş olmasına rağmen beklenenden daha iyi bir katılım sağlandığını, fuarda Bursa'ya da ilginin yüksek olduğunu aktardı.

_DSC0004

‘TÜM MALİYETİN YANSITILMASI YANLIŞ’

Turizmde ise bu sezonun tam bekledikleri gibi gitmediğini, özellikle otel maliyetlerinin çok yükseldiğini söyleyen Eker, “Satın alma gücü talep kısmında olmayınca otelcilik şu anda beklenen düzeyde gitmiyor. Gerek yurt içi gerek yurt dışı satışlar beklenti aşağısında kaldı. Şehir otellerimiz şu anda çok iyi durumda değil. Sadece İstanbul veya Bursa otelleri de değil, Belek bölgesi, turizm bölgeleri, tatil bölgeleri de iyi durumda değil. Fuar iyi geçti ama bunun yansımaları tam anlamıyla gerçekleşmedi” dedi.

Fiyatların yüksek olmasında otelcilere hak verdiğini ancak otelcilerin fiyatlara tüm maliyeti yansıtmalarının yanlış olduğunu belirten Eker, “Bu dönem satın alma bu kadar yükselmediği için bu kadar artış yapmamaları gerekiyordu. Bu durumda fiyat indirseler bile anlaşmalardan sonra geri dönüşü zor oluyor” dedi.

KURUMSAL HİZMET SAĞLANIYOR

Birlik olarak kurumsal müşterilere hizmet verdiklerini, şirketlere yurt dışı otel rezervasyonu, yurt dışı uçak biletini sağladıklarını aktaran Eker, “Müşterimizin yüzde 90’ı kurumsal. Şirketlerin, kurumların, derneklerin seyahat planlamalarını yapıyoruz. Kurumsal müşterilere ulaşım, transfer, vize rehberlikleri gibi hizmetler veriyoruz. Bireysel tüketiciye hizmetimiz çok seçenekli değil. Onlarla daha çok yurt içi TÜRSAB'tan tur operatörleri, yetkili acenteler hizmet veriyor. Aynı zamanda ayrı bir departmanda da derneklerin kongrelerini yapıyoruz” dedi.

FUARLAR NETWORK OLUŞTURUYOR

Derneklerin düzenledikleri kongrelerin çoğunluğunun tıp alanında olduğunu söyleyen Eker, bunun yanında mimarlık, mühendislik alanlarında da kongreler düzenlediklerini şu sözlerle ifade etti: “Mühendislik, mimarlık, spor bilimleri alanlarında her türlü akademik kongreler düzenliyoruz ancak tıp alanı daha ön plana çıkıyor. Çünkü bu tıp kongreleri hem ölü sezonda yapılıyor hem de yurt dışından konuşmacılar getirilip Türkiye'de bir eğitim veriliyor. Aynı zamanda yabancı konuşmacılarda da network sağlanıyor. Bu network ağı sonrası iletişimi geliştirip yurt dışına da gidiliyor.”

Mutluluğun yolu Osmangazi'den geçti Mutluluğun yolu Osmangazi'den geçti

Gerçekleştirilecek kongre ve projelerden bahseden Eker, “Avrupa'nın psikiyatri alanındaki en büyük kongrelerden bir tanesini Türkiye'ye aldık. Bu kongre Antalya'da düzenlenecek 1000 kişilik, tamamen yurt dışı  katılımlı bir kongre olacak. Bursa'da da önümüzdeki yıl içerisinde 7 kongremiz olacak. Yani önümüzdeki bir yıl içerisinde 15  büyük kongremiz olacak” dedi.

BTSO Konsey Başkanlığı görevine de değinen Eker, “BTSO Turizm Konsey Başkanlığım birkaç ay önce kesinleşti. Turizm konseyindeki amacımız Bursa için birçok proje yapmaktansa şehrin turizmiyle ilgili öncelikli üç dört konuyu ele alıp bu konuları çözümlendirmek” dedi.

‘BURSA TURİZMİ KÖTÜ BİR YERDE DEĞİL’

Bursa’da turizm sorunlarının çözüldüğünü, hep sorunlarla gündeme gelse de Bursa’da turizmin ileri gittiğini söyleyen Hasan Eker, “Antalya, İstanbul ve Kapadokya bölgesini çıkartırsak, en çok yabancı alan şehirlerden birisi Bursa'dır. Ama biz paket turla, İstanbul ve Kapadokya'yla rekabet edemediğimiz için Bursa’da turist sayısı az görünüyor. Ama aslında Bursa turizmi çok kötü bir yerde değil” dedi.

_DSC0013

‘FUAR KENTİ OLMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ’

Amaçlarının 3 önemli konuda icraat yapmak olduğunu söyleyen Eker, BTSO Başkanı İbrahim Burkay’ın da Bursa’nın fuar kenti olması yönünde bir vizyonu olduğunu aktararak, “Bursa’yı bir kongre ve fuar kenti yapmak için çalışmalar yapacağız. Ana hedeflerimizden bir tanesi bu. Ticaret Odası önümüzdeki ay Uludağ yolunda Kirazlı'daki konaklama tesisi açılacak. Bu da Bursa'ya turizm anlamında katkı sağlayacak” dedi.

‘HIZLI TRENE SAHİP OLMAMIZ GEREK’

Turizmin yatırım işi olduğunu, yatırım olmadan turizm olmayacağına değinen Eker, Bursa’da turizm kısa vadede düşünülmemesi gerektiğini, uzun vadede yapılacak en iyi yatırımın da Bursa-İstanbul arası hızlı tren hattı olduğunu söyleyerek, “Hızlı tren hattı mutlaka Bursa'ya gerekiyor. Bizim her zaman İstanbul Havalimanı'na ihtiyacımız var. Yenişehir Havalimanı'nı bir kenara bırakmış değiliz. Sadece Bursa'nın değil, Türkiye'nin İstanbul Havalimanı'na ihtiyacı var. İstanbul, Ankara arası arasında günde 10 uçuş varsa bunun 9’u İstanbul Havalimanı'na yabancı yolcu taşıyor. Türkiye'ye bireysel gelen turistlerin yüzde 90’ı İstanbul üstünden Türkiye'ye dağılıyor. Bizim her zaman İstanbul Havalimanı'na ihtiyacımız var. O yüzden de bizim gerek Bursa yaşamı açısından gerek turizm açısından hızlı trene sahip olmamız lazım.

DAHA YAŞANABİLİR BİR KENT İÇİN

İlçelere de tren hattı olmasının çok önemli olduğunu söyleyen Hasan Eker, “Bu aslında çevreyi korumak, trafik sıkışıklığını bitirmek demek. Turizmde şehirler satıyor. Biz yaşanabilir ve güzel bir şehir oluşturamadığımız sürece turizmde de gelişemeyiz. Bu yüzden doğru bir şehir için şehir merkezindeki yapı yoğunlaşmasının ilçelere taşınması lazım. Bir şehir turizme göre planlanırsa hem turist çekilir hem de yaşayanlar için yaşanabilir bir kent planlanır” ifadelerini kullandı.
 

Editör: Aslı Yeşilyurt