Özkan YILDIRIM

BTSO'dan önemli adımlar BTSO'dan önemli adımlar

•             Sayın müftüm öncelikle bizleri yeni müftülük  binamızda  konuk edip ağırladığınız için teşekkür etmek istiyorum. Sizi tanıyarak röportajımıza  başlayalım isterseniz sonrasında Bursa'ya katmış olduğunuz getirmiş olduğunuz yeniliklerle ilgili bizleri bilgilendirirseniz sevinirim.

ANADOLU’YU DOLAŞTIM

Erzurum Tortumluyum. Tortum ilçesi , Karadeniz'e yakın bir bölge, Karadeniz'in deniz görmeyen tarafında. İklim olarak da Erzurum'la  biraz farklıdır coğrafi yapı olarak da farklıdır. Daha ziyade Karadenizi  andırır, meyveli  ,bahçeli olan bir ilçe Tortum ilçesinin bir köyünde  dünyaya geldim. İlk okulu bitirdikten sonra ayrıldım ,İstanbul'a geldim. Bayrampaşa Yeşil Cami Kur'an kursu vardır orada hafızlığı bitirdim. Özel hocalardan Arapça tefsir, hadis ,fıkıh gibi dersleri okudum. O dönemde imam hatibin orta kısmını dışarıdan imtihanlara giderek vermiştim. Liseyi Tekirdağ İmam Hatip Lisesi'nde okudum oradan mezun oldum , sırasıyla görev hayatım Tekirdağ Marmara Ereğli’si  ilk görev yerimdi. 2. görev yerim fakülte ile beraber İstanbul Beykoz ilçesinde fakülte bitiminden sonra da Amasya Merzifon'da vaiz olarak görev yapmaya başladım. Kısa dönem askerlik  sonrasında Giresun’da dört buçuk sene kaldım. Giresun'dan sonra Sakarya'nın Hendek ilçesinde aşağı yukarı 8 yıl görev yaptım. Hendek’i çok sevdik , kaderi ilahi bu yolculuk Hendek'ten sonra İstanbul Ümraniye oldu görev yerim. Ümraniye'de uzun süre kalmadım 2,5 sene kadar kaldıktan sonra oradan bizi alıp Ağrı İlimize  İl Müftüsü yaptılar. O günkü idaremiz başkanlığımız ve o günkü bakanımızın tabi Faruk Çelik Bey efendi sağ olsun il müftülüğümüzün altında imzası vardır. Orada  3 buçuk sene kaldım 3 buçuk seneden sonra yine  güzel bir ilimiz olan Bolu'ya geldim. Bolu'da da 2 buçuk sene gibi bir vakit kaldıktan sonra tekrar devletimizin,  yöneticilerimizin Bursa'ya gelmemizi uygun bulmaları ve Cumhurbaşkanımızın da onayıyla Bursa'dayız. Evliyalar şehri ,otağı çok gerçekten manevi atmosferi ile öteden beri sevdiğimiz etkilendiğim bir şehirde,  Bursa'da Cenabı Hak böyle bir görev yapmayı nasip etti .Şu anda da devam ediyoruz aşağı yukarı 4 yıla yakındır buradayız.

CENABI HAK BANA ÇOK KEYİFLİ HUZURLU GÖREVLER YAPMAYI NASİP ETTİ

İkinci sorunuza gelince, derler ki bizim örfümüzde bir söz vardır “İnsanın kötüsü kendinden bahsedermiş”. Aslında biz kendimizden bahsetme yerine ben arzu ederim ki cemaatimiz bunları anlatsın, konuşsun .Ama tabi bu hasbihal ile soruya cevap verme kabilinden kabul edeyim. Şöyle eslek hayatımda ne kadar becerebildim onu bilmiyorum ama bir tek ilkem vardı o da şuydu; nerede görev yaparsam yapayım, şöyle geriye bir baktığımda keşke şunu da yapsaydım diyecek bir şeyi çok geriye bırakmamayı arzu ettim cenabı haktan  Rabb'im de bunu müesser eyledi. Yani hemen hemen bütün görev yerlerimde bu  sorgulanabilir araştırılabilir Cenabı Hak bana çok keyifli ,huzurlu görevler yapmayı nasip etti. Çok bereketli hizmetlere vesile kıldı bizi vesile kıldı diyorum Çünkü biz bu hizmetleri tek başımıza yapmadık.

 İNSANIMIZ VE GÖREVLİ ARKADAŞLARIMIZ

  Bizim hizmetlerimizin en önemli sac ayağı insanımızdır, onlar yardım ederler biz faaliyetlerimizi yaparız. 2 .sac  ayağımız bizim görevli arkadaşlarımızdır, yardımcı ,arkadaşlarımızdır, İmam ve müezzinlerimizdir, Kur'an kursu öğretmenlerimizdir. İdarecilikte ben şunu anladım, idareci evet idareci olmalı ama daha ziyade çalıştığı arkadaşlarına karşı bir dost, bir rehber, bir ağabey  pozisyonunda, merhametli şefkatli bir ağabey pozisyonunda  olursa gönül bağı oluşuyor. Gönül bağı  oluştuğu yerlerde de çok bereketli hizmetler oluşuyor bu cemaate sizin dışınızda fark etmeden cemaate yansıyor bu o zaman da güven oluşuyor güven oluştuğunda çok hayırlı hizmetler oluyor.Bursa  özeline gelirsek ben yine Nimeti hatırlama sayma bakımından öncelikle beraber çalıştığımız mesai arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum. Bursa'da biz bizim yapmış olduğumuz bazı faaliyetler şu anda Türkiye'ye bir nevi örnek oldu şükürler olsun birçok şehir bunları alıp uyguluyor Bursa'dan besleniyor.Neden?  İnsana dokunan bir tarafı var faydalı hizmetlerimiz var. Ne yapıyoruz? Kur'an kursu hizmetlerimiz, Cami hizmetlerimiz bunlar zaten her yerde Türkiye'nin her tarafında bütün hocalarımızın müftülerimizin çok iyi yaptığı çok başarılı hizmetler sundukları alanlarımız. Bunlar bizim belki bahsedeceğimiz şeyler başka yerlerde olmayan veya hutta Bursa ile beraber Bursa'mız ile beraber başlayan bir takım hizmetlerimiz oldu.

MOBİL İRŞAT EKİBİMİZİ KURDUK

Bunların içerisinde en önemli bulduklarımdan bir tanesi Mobil İrşat Ekibinin kurduk, biz. Bursa'da yani 40-50-60 kişilik bir arkadaşımızla şu manada bu sürekli hareket halinde insanların bize gelmesini değil de bizim insanlarımıza gitme gelemeyene  gitme tarzında işte erdemli toplum oluşturabilme ahlaklı birey oluşturabilme çabası burada arkadaşlarımız Mahalle mahalle, esnaf esnaf gezmeye başladılar. Bu  pandemi  öncesinde tabii pandemi her şeyi altüst etti maalesef böyle bir sıkıntı yaşıyoruz. Esnafımıza gidiyoruz hal hatır soruyoruz, müftülüğümüzden beklentilerini soruyoruz ,ne yapmalı, nasıl bir müftülük, nasıl bir imamlık, nasıl bir müftü, nasıl bir vaiz  gibi sorular soruyoruz oradan almış olduğumuz şeyler de çok değerli oldu. Bize rehber oldu hakikaten bize rol haritası verdi, birçok insanımızın teklifi ile onları hizmetimize dahil ettik. Haftada bir ben bu toplantılara iştirak ettim ayda bir de burada müftülüğümüze davet edip onlarla çay, kahve içip tekrardan hasbihal ettik esnafımızla. Bu çok değerliydi çok güzel gidiyor idi İnşallah sağlıklı günler ile birlikte ,tedirgin olmadığımız günleri kavuştuğumuz zaman kaldığı yerden devam edecek bunları şu an bir sosyal medya aracılığı ile yapmaya başladık.

“DİYANET MOLA”  ÇOK BENİMSENDİ

  Bunun yanında Terminalde ,Şehir Hastanesi'nde, Şevket Yılmaz Hastanesi'nde 4 noktada “Diyanet Mola “ büroları oluşturduk. Bunlar hep Türkiye'de ilk defa olan şeyler. Buralarda muradımız şuydu; özellikle alışveriş merkezlerinde Bursa'da birkaç yerde oralarda nokta  kurabilmekti. Çünkü insanlarımız o noktalara çok girip çıktığı için oraya da bire bir insanımızla ilgilenebilmek orada müftülüğümüzün yapmış olduğu faaliyetleri televizyon aracılığıyla anlatmaya çalışmak orada sergilemeye çalışmaktı. Orada görevlilerimiz olacak icabında müftülüğe gelemeyen telefon edemeyen bize ulaşamayanlar orada ulaşsınlar dini ihtiyaçlarını sorularını orada sorsunlar mantığı ile oralarda da olalım istedik. Sadece bununla da değil icabında başka türlü ihtiyacı olan insanlarımızı da hem vakfımızla buluşturabilmek veya hutta başka yerlere kanalize edebilmek yönlendirme noktasında rehberlik yapalım istedik  ama tabi AVM'ler de takdir edersiniz ki ticari yerler orada ücretler falan istediklerinden , oralara giremedik. Ama bu tür yerlerde faaliyetlerimize devam ediyoruz. Pandemidolayısıyla  şu an hastanelerde de çok iyi hizmet ediyoruz. Hasta olanlara şifa dilekleri, teselli etme anlamında dergi, kitabı anlamında çalışmalar yapıyoruz, destek sunuyoruz.

BİR MÜJDEMİZ VAR

Buradan bir müjdemiz var inşallah Hüseyin Durmaz Bey'e buradan sırası gelmişken  teşekkür etmek isterim. Şu anda biz burada İslami düğün nasıl yapılır örneğini sunacağız. Bu da Türkiye'de ilk olacak şu an üniversite ile bizim arkadaşlarımız çalışıyorlar. Yani insanlarımız  meselabir çoğuislami düğün yapıyor vesaire söylüyor ama öyle değil biz öyle bir düğün yapacağız ki içerisinde eğlencede olacak, gülmede olacak, insanlar neşelendirecek yani gözyaşı dökmeyecekler ,cenazeye gidip gözyaşı düğüne gelip gözyaşı olmayacak ama İslami çizgilerimizi de muhafaza ederek olacak bunlar icabında görsel sanatlardan bölümler halinde bir düğün formatı sunacağız insanlarımıza. İslami düğün yapmak isteyenlere bizim bir paket programımız var. Buyurun düğünümüzü burada yapın diyeceğiz, gerçekten çok güzel bir hizmet olacak ve inanıyorum ki insanlar çok mutlu olacaklar buna ihtiyaç var.Bu da yine Türkiye'de ilk olacak açılışını Hüseyin Bey daha iyi biliyor ama benim tahminimce Ramazan ayına kadar yetişecek Ramazan'dan sonra faaliyete başlayacak gibi gözüküyor.

 

•          Fomara'daki eski müftülük binası  ile ilgili başlangıçta ne olacağı ile ilgili çok üzülmüştük ama  sonrasında yapılan güzel çalışmalardan sonra içimiz rahatladı,çoksevindik.Oradaki çalışmalar hangi aşamada?

DESTEKLEYEN HERKESE TEŞEKKÜRLER

Allah razı olsun bizi destekleyen herkesten. Üzülen dostlarımız çok fazlaydı. Müftülük burada olmasın diye mücadele eden insanlarımızda  oldu ,onlar da bizim insanımız ben şuna üzüldüm yani görev hayatımda hakikaten bu bina kadar beni yoran başka  bir şey olmadı. Açık yüreklilikle bunu söylemek isterim . Burada şunu anlayamadım ben İşin doğrusu  hep şöyle düşünüyordum” müftülük denince, Vakıf denilince akan sular durur” diye bir inancım vardı. Yani müftü önemli değil, vaiz önemli değil. Bunlar gelip geçici. Ben bugün varım yarın yokum, bu görevler bize emanet görevler. Arzu ederdim ki; Bu binada müftülük niye ısrar ediyor? Bu anlaşılmaz bunun anlaşılmasını arzu ederdim. Şimdi orada benim müftü olarak  bir menfaatim söz konusu olabilir mi? Allah'a sığınırım. Bir çivisini dahi yanımıza alıp götürecek halimiz yok. Allah'a da sığınırım, ihtiyacımız da yok. Peki burası vakfın yeri miydi? Vakfın yeri, işte meydan olsun dediler. Ben de diyorum ki meydan alacaksa devletin kararına boynumuz kıldan ince eğer bütünlüğü ile o alan açılacaksa İlla da müftülük burada kalsın diye bir şey diyemeyiz, öyle bir şey olmaz ama efendim her yer dursun, müftülük gitsin de alan genişlesin anlayışı gerçekten çok yanlıştı. Müftülüğün vereceği hizmetten o biraz büyüyen alan daha mı  hayırlı olacaktı.

DİNİ, MANEVİ REHABİLİTE MERKEZİ OLUŞTURUYORUZ

Biz oraya bir nevi rehabilite merkezi oluşturuyoruz. Dini, manevi, rehabilite Merkezi oluşturuyoruz.Şu anda orada bizim en önemli hizmet birimimizi gençlik oluşturacak.Bugün gençlerle ilgili  herkes bir şey söylüyor bugün gençlik gitti saygı kalmadı şu oldu bu oldu ama niye bu  gençlik şöyle böyle oldu bizim bir suçumuz yok ki. Bu konuda bizim onlara sunmadığımız alternatifleri birileri mi sunuyor ? Bu çocuklara cazip gelen şeyleri biz kendi dilimizce , kendi kültürümüzle kendi inancımızla veremeyiz mi? Niye veremedik .. Burada dolayısıyla büyük bir gençlik merkezimiz olacak Gerçekten a KALİTE  olacak. Şimdi üniversitedeki hizmetlerimizle ilgili gençliğimizle konuştuğumuzda şöyle diyorlar Bursa'ya geliyoruz zaman zamanın üniversiteden tarihi bölgeye  nereye gidelim?  diyorlar pirinç hana gidiyoruz diyorlar şuraya gidiyoruz ,buraya gidiyoruz diyorlar uğrayacağımız  doğru düzgün bir yerimiz yok diyorlar. Doğru dolayısıyla oradaki çalışmalarımızla üniversite gençliği ile ilgili bir köprü oluşturacağız. İnsanımız da değer veren bir birimimiz   olacak inşallah bittiğinde herkes görecek çok üst düzeyde çok kaliteli nezih bir mekanımız olacak orada inşallah gençlerimiz gelecek, ihtiyarlarımız  gelecek hocalarımız gelecek bilim adamlarımız gelecek bu gençlerle hasbihal  edecekler. Seminerler düzenlenecek gençlerle bir nevi geçmişi ve geleceği buluşturacağız her şey olacak orada ve çocuklarımız geldiğinde orada çayını kahvesini yudumlayacak kütüphanemiz olacak kitap okumak isterse oradan kitabını alıp okuyacak dışarıdan geldiğinde orada ders çalışacak. İleriki süreçte orası yetmeyecek dolup taşacak orası diye tahmin ediyorum biz bu bina ile bu milletin maneviyatını buluşturacağız. Çok nitelikli bir bina oluyor şu anda orada müteahhitliğimizi yapan Özgür Bey'e de çok teşekkür etmek istiyorum kendi özel işinden çok itina gösteriyor parçalanıyor yapımında aman hocam bir eksiğimiz olmasın en iyisi olsun diye. Netice itibariyle burası milletin yeri olacak ,milletin evlatları istifade edecek, kadınlar buraya soru sormaya gelemiyorlar ama çarşıya geldiklerinde hemen müftülüğe uğrayıp orada hanım hocalardan bilgi ediniyorlar. Birtakım dertlerine çare  arıyorlar ,orada erkek hocalarımıza erkekler geliyorlar, dertlerini ,sorularını soruyorlar. Ayrıca  vakıf  büromuz olacak hac-umre büromuzda olacak ayrıca.

BURSA’NIN YERİ APAYRI

    Bütün görev yaptığım yerlerin bende çok büyük izi vardır ama beni en çok etkileyen yerlerden biri elbette Bursa oldu. Ulu Cami’si Yeşil Cami’si,Emir Sultan’ı , Üftade Hazretleri ,Muradiyesi, Somuncu Babası ve devletimizin Osmanlı Aliye'nin kurucuları olan Osmangazi Orhangazi ki biliyorsunuz orada gün boyu Kur’an okutuyoruz, onu da bir gidip görmek lazım görüntülemek lazım. Her nöbet değişiminde askerlerimizin  görev değişimindeki  ihtişam insanlarımızın onlara  orada bakışları muhteşem gerçekten Allah bu kararları alanlardan valimizden, siyasetçisinden, devletimizden kimlerin emeği varsa kimin fikri varsa Allah razı olsun. Şimdi öyle olunca biz dedik ki bu kuru kuruya olmaz bu ecdat bizden bir takım ritüellerin yanında Kur'an istiyor dua istiyor. Bu da ancak hafızalarımızın ,hocalarımızın okuyacağı Kur'an ve hatimlerde taşlansın ve orada şu anda yüzlerce hatim oldu ,şu anda başladığı günden bu tarafa ve bütün türbelere yakın zamanda entegre edeceğiz orasını gidilen bütün türbelerde o Kur'an sesi duyulacak. Bu da Bursa'da sadece Bursa'da olan bir şey , bu da bir ilk diyebilirim sizlere Bu da Allah Cenabı Hak bizlere nasip etti oldu Bursa beni çok etkiliyor.

ONLARA MİNNET BORÇLUYUZ

Sayın birçok konuya değindik birçok konu üzerinde konuşmalar yaptık ama sayfamızda sınırlı son olarak buradan neler söylemek istersiniz halkımıza  ne tür mesajlar vermek istersiniz?

   Öncelikle her görev yapmış olduğum yerdeki insanlarımıza teşekkür etmek istiyorum. Bursalı hemşerilerimize çok çok teşekkür etmek istiyorum. Biz onlara minnet borçluyuz,bir kere bizim bu duruma gelmemizde bu insanımızın  hayırları, yardımları var. Kur'an kurslarında okuduk, hep bu milletimizin yardımları ile oluyor. Şu andaki Kur'an kurslarımızda okuyan çocuklarımız bu milletimizin yardımları ile okuyorlar. İnşallah gelecekti bu memlekette çok hayırlı hizmetler verecekler. Dolayısıyla biz insanımıza ne zaman gelin dediyse geldi, verin dediyse verdi. Böyle bir millete biz ne diyebiliriz böyle bir millete sadece biz teşekkür ederiz. Memnunum, Cenabı Hak kabul ettiği dualardan kabul etsin dua ediyorum, Cenabı Hak ne muratları varsa versin Bursalı hemşerilerimizin ,dolayısıyla biz Bursa'da olmaktan, Bursalılarla beraber olmaktan, artık Bursalı olmaktan son derece memnunuz bahtiyarız. Cenabı Hak muratlarına nail etsin, pandemi döneminde yalnız Bursa'mız şanslıydı ,onu söyleyebilirim. Daha ilk haftasında hemen camiler kapandıktan sonra açıldığı   ilk hafta biz camilere  sokma niyetindeydik fakat orada acaba olumsuzluğa sebebiyeti verebilirmiyiz diye camide değil de dışarıda cumaları kıldık ama ikinci hafta camileri hemen açtık. Bizden 2 ay sonra camileri açan şehirler oldu, camilerde güvenliğimiz son derece titiz olarak devam ediyor insanımız ona riayet ediyor kurallara riayet ediyor Biz de dikkat ediyoruz camiye gelmekle cemaate iştirak etmekten  çekilmesinler. Çünkü her türlü tedbirimiz  var. Bu dönem bittikten sonra da inşallah omuz omuza ,gönülgönüle ve namazdan sonra eskisi gibi musafalaşarak, kucaklaşarak kılacağımız namazlarımızı özlemle bekliyoruz, onlarla beraber dua ediyoruz cenab-ı hak nasip etsin inşallah.