Özkan YILDIRIM

Mustafa Bey ,öncelikle bizleri ,ekibimizi Mustafakemalpaşa’daki bu  güzel üretim tesislerinde  konuk edip misafir ettiğiniz için teşekkür etmek istiyorum. Mustafa Tunca  kimdir? Sizi tanıyarak isterseniz röportajımıza başlayalım sonrasında elbette sorularımız da olacak.

SÜT GÜĞÜMÜ SAĞIM SİSTEMLERİ VE EKİPMANLARI ÜRETİMİ GERÇEKLEŞTİRİYORUZ

Bende  bizlere böylesine güzel bir fırsat sunduğunuz için teşekkür etmek istiyorum.Ben Mustafa Tunca, 1966 Mustafakemalpaşa doğumluyum. Küçük bir esnaf olarak babam rahmetli Mehmet Tunca yönetiminde 1980'li yıllarda Demirciler Caddesi denen yerde bu sektörde çalışmalara başladık. Tabii bu  mesleğibiz  babamızdanöğrendik. Sonrasında sanayideki   üretim  tesisimizi açtık sonrasında bu görmüş olduğunuz yeri de  biz ilk aşamada sevkiyat olarak düşündük sonrasında üretiminde bir kısmını buraya aldık. Biz sütçülüğün  paslanmaz bölümünü imal ediyoruz. Mobil makineler dediğimiz ürünlerin malzemelerini sanayi içerisindeki tesisimizde üretiyoruz. Burada da sağım sistemleri 8'li 10'lu 12'li Çiftlik ekipmanlarını  üretiyoruz. Bunun yanı sıra bir, bir buçuk yıldır da  sağım sistemleri yedek parça ihracatına da başladık. Ağırlıklı olarak yedek parça anlamında ihracat yapıyoruz. Evliyim, Üç oğlum var. Büyüğü  Dokuz Eylül Üniversitesi'nde hukuk okuyor, ortanca  üniversiteye daha iyi yeni başladı Uludağ Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümünü kazandı, küçük oğlum da daha liseye devam ediyor.

Toplamda bünyeniz de kaç personel çalışmakta?

Hem sanayi  içerisindeki tesisimizde hem buradaki tesisimizde toplamda 22 kişilik bir personelimiz bulunmaktadır.

NİSAN SONRASI ÜRETİME TAM GAZ DEVAM ETTİK

Gelecekle ilgili ne gibi hedefleriniz var? Bu konularla ilgili bizlere neler söylemek istersiniz?

Mutlaka var, şöyle söyleyeyim. 2018'de bir kriz yaşandı. 2018 yılına gelene kadar bizim hedefimiz burada 2000-2500 metrekarelik bir yer yapmaktı. Ama tabi bu krizde herkes gibi bizde etkilendik. Sonrasında  pandemi de geldi yine de ben şükrediyorum diğer sektörlere göre gerçekten iyi  atlattık, sadece geçtiğimiz sene  Nisan ayında etkilendik  15 gün tamamen durdurduk. Çünkü o dönemde hastalık çok yaygındı sağlık açısından böyle bir duraksamaya girdik. Kesinlikle şu ana kadar herhangi bir devlet desteği anlamında bir kuruş almadık. 15 günlük boşluktan sonra tam gaz üretime devam ettik. Biz zaten yarı zamanlı çalışmaya vesaire uyamazdık. O durumda öyle bir an geldi ki mesai vermeye çalıştık.

İLK SEVKİYAT DÜŞÜNÜYORDUK

Burasını bir buçuk iki ay oldu yaptığımız, ilk olarak sevkiyat olarak düşünüyorduk burasını 600-650 metre kadar sonra işte üretimimizin de bir bölümünü buraya aldık. Daha sonra inşallah buradan büyüyebilirsek büyüyeceğiz bu tür hedeflerimiz var. Türkiye'de bu sektörde özellikle sağım güğümlerini yapan iki tane firmayız bir tane İstanbul'da var bir de biziz. Bu çok zor bir şey değil ama biz buraya emek harcamışız babamızdan gelen bir tecrübe de var ayrıca.

İHRACAT BAĞLANTILARIMIZ VE HEDEFLERİMİZ HER GEÇEN YIL ARTIYOR

Peki bu  ekipmanları  hangi ülkelere ihracatını gerçekleştiriyor sunuz?

Bizim ihracatımız direkt olarak Tunus ve Fas var. Balkanlarda ağırlıklı olarak Romanya'da iyi bir müşteri potansiyelimiz var. Mobil Makina çok gelişmiş ülkelerde artık devrini tamamlamış makineler. Sağım sistemlerine geçiliyor, burada yaptığımız her işi Almanya'da dahil her yere gönderebilirsiniz. Fakat diğer mobil makina için yaptıklarımız artık  Avrupa Birliği gelişmiş ülkeler bir  tık ileriye gitmiştir, artık büyük şirketler otomatik robotlar bu robotlardan sağım ve tankere  şuraya buraya . Güğüm olarak ağırlığımız genelde Fas Tunus, Balkanlar, Rusya ,İran bulunmakta. Bir buçuk iki yıldan beri dış ticaret anlamında çalışıyoruz , dış ticaret uzmanımız ilk olarak Fas ve Tunus ziyaretlerin de bulundu sonrasında yine Balkanlarda Romanya Macaristan’a kadar uzun süreli ziyaretler gerçekleştirdi, işte yavaş yavaş zaten oralardan  geri dönüşler başladı. Bu da gerçekten bizler için memnuniyet verici bir olaydır.2020 yılı ile ilgili daha öncesinde belirlediğimiz  hedefimizi  tutturduk şimdi 2021 yılı ile ilgili yine yeni bir hedef belirledik, inşallah onu da tutturacağız gibi gözüküyor.

Mustafa Bey arada özel bir  kaç sorumuz da oluyor ,hayatınızda işte bu sektöre girmeyeyim de şu yolda ilerlediğim dediğiniz oldun mu, kısacası  keşkeleriniz oldu mu?

Hiçbir zaman pişmanlığım olmadı, babadan bu işe başladık. Kendi çapımızda da iyi bir yere geldiğimize  inanıyorum maddi ve manevi anlamda. Zaten severek yapıyorum bu mesleği bunu kesinlikle sizlerle paylaşabilirim.

PASLANMAZ KAYNAĞI YAPABİLEN KALİFİYE KAYNAKÇILAR YETİŞMİYOR

Birçok ziyaretimiz de firmaların personel anlamında ,kalifiye, yetişmiş eleman anlamında sıkıntı yaşamakta olduklarını  duymaktayız. Bunun yanı sıra bir taraftan ülkemizde işsizlik oranları da çok yüksek seyrediyor, bu tür sıkıntıları sizlerde  yaşıyor musunuz?

Evet yaşıyoruz.  Bize paslanmaz  kaynağı dediğimiz kaynağı yapan kaynakçılar lazım .Bizim işimizi düz  kaynakçılar , rastgele bir kaynakçı yapamıyor. Bu paslanmaz kaynak ile alakalı eleman yetişmiyor. Ne meslek liselerinde , ne de meslek yüksekokullarında hiçbir yerde yetişmiyor. Paslanmaz kaynakçılık çok hassas bir iş, bu anlamda bu işi yapan bir kaynakçıyı bulmak büyük sıkıntı. Size şunu açıkça  söyleyebilirim ki bu anlamda çalışan arkadaşlarımız iyi ücretler alıyorlar. Meslek Lisesi hocamız da bir ara bizi ziyaret etti geldi konuştuk hocam senin şu anda vermiş olduğun  teknoloji ile bizim tornacıya   ihtiyacımız yok .,Senincnc  koyman lazım, eğitmen lazım Kemalpaşa'da başka sektörlerde paslanmaz ile ilgili üretim yapan 7-8 tane daha firma var, bilhassa gıda sektöründe. Mustafakemalpaşa'da 10 kilometrelik bir alanda 6-7 tane süt fabrikası var bunlara hitap eden arkadaşlarımız var.  Bunlara eleman yetiştirilirse her yıl bu okuldan 20 tane mezun çıksa iş bulur. Bu anlamda mutlaka okullarımızda bir revizyona gidilmesi gerekir diye düşünüyorum. Bunu da zaten değerli hocamızla da paylaşmıştık.

ÜRETİCİ MUTLAKA DESTEKLENMELİ, TEŞVİK EDİLMELİ

Mustafa Bey çok güzel konulara değindik ,son olarak buradan süt üreticilerine ,çiftçilerimize , insanlarımıza neler söylemek istersiniz ne tür mesajlar vermek istersiniz?

Şöyle söyleyeyim; Hayvancılık sektöründe ihtiyacın ne ise yedek parçasından sağım sistemlerinde, ekipmanlarına  kadar buradayız. Ama malum hayvancılık sektörünün de gelmiş olduğu nokta belli çok zor durumdalar. Düne kadar 2 lira 10 kuruş olan sütle insanların bu işi geliştirmesi para kazanması çoluğunu çocuğunu bu yöne yönlendirmesi mümkün değil. Şimdi bu 2.80 oldu daha yeni  bu 2 80'lik rakam artık  1 yıl gider değişmez. Mutlaka bu üreticilere destek verilmesi lazım gelir diye düşünüyorum. Biraz bu desteklerin  artması durumunda gerçekten çiftçinin durumu süt üreticisinin durumu iyileşecektir. Hepsi bu çalışmalar birbiri  ile alakalı. Topluma  merkezlerinin ülke çapında bir çoğuyla çalıştım sütçülük gerçekten çok zor bir meslektir. Hayvancılık zaten tarımı da destekler. Mısır ekeceksin, buğday ekeceksin, ayçiçeği ekeceksin derken bir bakmışsın tarımda canlanmış. Süt üreticilerini desteklediğin vakit aslında  hepsini desteklemiş oluyorsun. Mutlaka eskisi gibi devletimizin de bu manada piyasa yapıcı pozisyonuna geçmesi süt üreticilerinin çiftçiyi desteklemesi gerekir diye düşünüyorum. Süt fiyatları 2.80'e çıktığında  yavaş yavaş piyasa canlanmaya başladı, işte arızası varsa yenileme yaptırıyorlar, parça eksikliği varsa onun tedariğine başlıyorlar derken piyasa canlanmış oluyor. Yani bunu  2.80 olduğunda bile hissetmeye başladık bunu tabii birazda devlet desteği ile artması durumunda çok daha iyi sektör çalışmaları çok daha güzel yerlere gelecektir diye düşünüyorum. Son olarak  buradan  başta baştan bütün süt üreticisi arkadaşlarımız, dostlarımız, çiftçilerimiz olmak üzere bütün halkıma 85 Milyon  insanımıza sevgilerimi, saygılarımı göndermek istiyorum esenlikler diliyorum.

Göl Yazıevi'nin konuğu Serdar Uslu Göl Yazıevi'nin konuğu Serdar Uslu

BİZLER DE BAŞARILAR DİLİYORUZ

Çok önemli bir sektörde çok uzun yıllardır güzel bir ivme yakalayarak bugünlere gelmiş olan Passan  Paslanmaz’ın ikinci kuşak temsilcisi, Mustafakemalpaşa’mızın değerli iş insanı Mustafa  Tunca’ya  bizler de çalışmalarında başarılar diliyoruz.

İrtibat  Bilgileri:

Yalıntaş Mahallesi,  522. Sokak ,    No: 6

Tel:  0 224 618 02 27

Mustafakemalpaşa/ Bursa