Özlem ATAÇ/ÖZEL HABER

‘Dost kara günde belli olur’ demiş atalarımız. İnsanlar mutlu olduğu zaman etrafında pek çok insan vardır. Fakat kötü bir ana denk geldiği zaman işte o zaman yanında sadece dostu olur. İşte Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı da  (AFAD) tam da böyle bir dost. Güzel günlerde pek duymayız ismini, ama dünyanın neresinde yağmur, yangın ve deprem gibi bir afet olsa hep duyarız ismini. Çünkü AFAD Türkiye’nin ortak gücü, tüm insanlığın gerçek dostu. Gelin şimdi bu gerçek dostumuzu Bursa İl AFAD Müdürü Yalçın Mumcu’dan dinleyelim. Mumcu, AFAD İl Müdürlüğü olarak görev ve sorumlulukları konusunda tüm kurumlar arasında en iyi hizmet veren kurum olmayı hedeflediklerini, nerede ihtiyaç varsa AFAD olarak en hızlı bir şekilde vatandaşımızın yanında olmayı görev bildiklerini, AFAD Başkanlığının öncülüğünde afet öncesi sırası ve sonrasına yönelik çok sayıda çalışma yürüttüklerini ifade etti.

‘KURUMLARLA İŞBİRLİĞİ İÇİNDEYİZ’

Afet öncesinde artık AFAD’ın ülke genelinde çok daha etkin olacağını belirten Mumcu, “Bursa ilimiz özelinde de risk azaltma faaliyetlerine yönelik olarak tüm kurumlarla işbirliği içindeyiz. İl Risk Azaltma Planı (İRAP) hazırladık, Aralık ayı içinde bu çalışmanın lansmanını yapacağız” dedi.

TOPLUMUN HER KESİMİNE AFET EĞİTİMİ

2021 yılının afet eğitim yılı olması nedeniyle Bursa ilinde 2,5 milyon vatandaşı afet konusunda eğitmeyi hedeflediklerini hedeflerine büyük oranda yaklaştıklarını, Bursa da bireyler, okullar, işyerleri olmak üzere toplumun her kesimine afet eğitimi verdiklerini söyleyen Mumcu, “Afetlere müdahale noktasında Bursa ilinde çok sayıda resmi/ özel sektör ve STK’lardan arama kurtarma ekibi bünyemizde faaliyet gösteriyor. KBRN konusunda uzman bir ekibimiz var ve bunun sayısını daha da çoğaltacağız” diye konuştu.

HAYDİ AFAD GÖNÜLLÜSÜ OLALIM!

Türkiye’de ilk afet eğitim merkezi olan Bursa Afet Eğitim merkezine tüm Bursalıları beklediklerini, tüm eğitimlerinin ücretsiz olduğunu ifade eden Mumcu, “Afetlerle mücadelede yalnız kurumlarla değil, toplumun tüm kesimlerinin topyekun seferberlik halinde olması gerekİR. Tüm Bursalıları e devlet üzerinden AFAD Gönüllüsü olmaya davet ediyorum” diyerek Bursalılara seslendi.

MOBİL UYGULAMAYI MUTLAKA İNDİRİN

Vatandaşların her zaman afetlere hazırlıklı olması gerektiğini söyleyen Mumcu, “Afet anında vatandaşların toplanma alanlarını e-devletten önceden öğrenmeleri gerekir. Ayrıca telefonlara indirecekleri AFET ACİL Mobil uygulaması üzerinden acil çağrı başlatabilecekler, mesajlaşma yapabilecekler, toplanma alanlarını görebilecekler, afetlerle ilgili eğitim alabilecekler,  mobil uygulamayı herkesin cep telefonuna indirmesi gerekir” dedi.

‘DİRENÇLİ YAPILARI TERCİH EDİN’

Bir afet anında ne yapılması konusunda vatandaşlara tavsiyelerde bulunan Mumcu, “Vatandaşlarımızın ilk yapacağı şey öncelikle mühendislik hizmeti almış yönetmeliklere uygun afetlere dirençli yapıları tercih etmeleri ve evinlerinde afet çantası bulundurması. Vatandaşların afet öncesi sırası ve sonrasında doğru davranış şekillerini uygulamaları afet sonrası oluşabilecek zararları azaltmada çok önemli.  Vatandaşlar deprem anında  ‘çök kapan tutun’ hareketini tatbik etmeli, merdiven, balkon ve asansörleri asla kullanmamaları gerekir” diye konuştu.

 

 

Yıldırım’da ’Kudüs Bizim Neyimiz Olur’ söyleşisi Yıldırım’da ’Kudüs Bizim Neyimiz Olur’ söyleşisi