Ezgi ÖZDAŞ/ÖZEL HABER

Sayıları günden güne artan ve son olarak İstanbul’un Beşiktaş ilçesinde topluma açık alanda birlikte olan çiftle gündeme taşınan konu sosyolojik olarak tartışılmaya başlandı. Toplumun değer yargılarını hiçe sayan ve ahlaki çöküntüye yol açabilecek olan olguyu Nev Sağlık Grubu Psikiyatri Uzmanı Uzm. Dr. Başak Tüzün Mutluer, a Gazete’ye özel açıklamalarda bulundu.

CEZASIZLIK KORKUSU

Topluma açık alanlarda yaşanan birlikteliklerin birden fazla nedeni olabileceğini aktaran Mutluer, “Suç teşkil eden durumların bile adalet sistemince yeterince cezalandırılmadığı ve yaptırımların yeterli olmadığı bir sistem bu tip suçlar için caydırıcı olma özelliğinden çok uzaktadır” dedi.

TOPLUMSAL GERİLEME

Giderek artan ekonomik sorunlar, geçim sıkıntısı, gelecek kaygısı ve güvende hissedememe gibi sorunlar yüzünden ortaya çıkan yoğun stresli bir yaşantıyla başa çıkabilmek ve ruh sağlığını koruyabilmek adına normalde kullanılan psikolojik savunma mekanizmalarının devre dışı kalabileceğine dikkat çeken Dr. Başak Tüzün Mutluer, “Sonuçta daha ilkel ve ahlaki olarak kabulü mümkün olmayan davranışlar ortaya çıktığı ve bunların toplumda yaygınlaşarak benimsendiği düşünülebilir. Toplumsal bir gerileme gibi” dedi.

Yıldırım’da ’Kudüs Bizim Neyimiz Olur’ söyleşisi Yıldırım’da ’Kudüs Bizim Neyimiz Olur’ söyleşisi

KONTROLDEN ÇIKIYOR

Konunun bir başka boyutunun toplumsal baskıya bir isyan olarak görülebileceğine dikkat çeken Mutluer, “Aşırı katı, bireysel özgürlüklerin engellendiği, baskıcı toplumlarda, bireysel haklar ihlal edildiğinde bir başkaldırı olarak bu tarz aşırıya kaçan davranışlar patlak veriyor olabilir ve toplumsal öğrenme ile yaygınlaşıyor olabilir. Son zamanlarda amatör video içeriklerin arttığı ve insanların seks beklentilerinin buna evrildiği bilinmektedir. Bunun sonucu olarak kişiler benzer deneyimleri yaşama ve belki de normalleştirme ihtiyacı duyuyor olabilir. Günlük yaşam ilişkilerinde zorluk yaşayan kişilerin, hayal ettikleri ya da olmak istedikleri şekliyle var olabildikleri sosyal medya yada online platformlarda sanal karakterler oluşturarak, orada sergilenen hayat aracılığıyla haz aldığı ve bu durumun günümüzde yaygınlaştığı kabul edildiğinde bu durumun belki de video bağımlılığı, sanal birliktelik bağımlılığı gibi davranışsal bağımlılıkların görülme sıklığının artması ile ilintili olduğu düşünülebilir.  Davranışsal bağımlılıklarda gördüğümüz giderek daha fazla haz alma ihtiyacı yüzünden kontrol edilemeyen bir duruma dönüşmüş olabileceği düşünülebilir” açıklamasında bulundu.

PSİKİYATRİK HASTALIKLAR

Ülke genelinde keyif verici madde tüketiminin de artış gösterdiğini kaydeden Nev Sağlık Grubu Psikiyatri Uzmanı Uzm. Dr. Başak Tüzün Mutluer, “Madde kullanımın beyinde yol açtığı nörokimyasal değişiklikler kişilerin kontrol mekanizmalarını ortadan kaldırarak dürtüsel, ilkel, riskli ya da ahlaki olarak uygun olmayan ve suç teşkil edebilen davranışlar sergilemesiyle sonuçlanan tehlikeli durumlara neden olduğu bilinmektedir. Gerçeği değerlendirme yetisinin bozulabildiği bazı psikiyatrik hastalıklarda, kişiler uygun ve yeterli tedavi alamadığında buna benzer durumlar yaşanabilir ve bu hastaların diğer insanlarca suiistimal edilmesiyle sonuçlanabilir” dedi.