Göl Yazıevi'nin konuğu Serdar Uslu Göl Yazıevi'nin konuğu Serdar Uslu

TOFAŞ Fabrikası’nda Bursa medyasını ağırlarken, Fabrika Direktörü Zeki Erdal Şimşek bir sunum gerçekleştirdi. TOFAŞ’ın üretim hacmi, ihracat performansı, Ar-Ge yetkinlikleri ve 6 bine yakın çalışanı ile Türkiye’nin önde gelen sanayi kuruluşlarından olduğunu dile getiren Şimşek, sermayesinde, Koç Holding ile Stellantis’in eşit hissedar olduğu şirketin yüzde 24,3’ü halka açık olan hisselerinin, Borsa İstanbul BİST 30 ve BİST 100 endekslerinde işlem gördüğünü belirtti.


ÜRETİM KAPASİTESİ 420 BİN
Tofaş fabrikasında, Fiat Egea ailesinin Sedan, Hatchback, Station Wagon, Cross ve Cross Wagon modellerinin yanı sıra Fiat Fiorino modelinin üretiminin ve Avrupa başta olmak üzere dünyanın farklı ülkelerine ihracatının gerçekleştirildiğini aktaran Direktör Zeki Erdal Şimşek, “1972 yılında 20 bin olan yıllık araç üretim kapasitesi, bugün 420 bin.  Cumhuriyetimizin 100. yılında 7 milyonuncu aracını üreten Tofaş, ülkemizin otomotiv üretiminin yüzde 19’u, ihracatının ise yüzde 12’si gerçekleştiriyor. 2022 yılında 264 bin araç üretilirken, ihracat adeti 121 bin 485 olarak gerçekleşti. Tofaş Ar-Ge Merkezi, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından Türkiye’nin en iyi otomotiv ar-ge merkezi seçildi. 
Son 16 yılda 18 farklı üniversiteyle yaklaşık 130 projede ortak çalışan Ar-Ge Merkezi, kadrosunu mühendislik şirketleri ve serbest yazılımcıları dâhil ederek büyütmeyi, çok daha geniş bir ar-ge ekosistemi ile çalışarak ar-ge ihracatını artırmayı ve böylelikle hem Türkiye’de hem de Bursa’da mühendislik ekosisteminin gelişimine katkı sağlamayı hedefliyor” dedi.

Tofaş Türk Otomobil Fabrikası_18102023_1 (2)
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VE ÇEVRE YÖNETİMİ
Tofaş’ın İklim Platformu’nun kurumsal bir üyesi olarak sıfır karbon piyasasının gereklerine kademeli geçişi sağlayacak adımları atmak için çalıştığını aktaran Şimşek, “ Tofaş, 2050 yılında ‘karbon nötr’ tesis olma hedefi doğrultusunda, kapsamlı bir yol haritası izliyor.  2030’a kadar yüzde 50 karbon azaltımını hedefliyoruz” dedi. 


İNOVASYON VE DİJİTALLEŞME
Tofaş fabrikasında, üretkenlik amaçlı dijital optimizasyon uygulamalarıyla, akıllı fabrikaya yönelik çalışmaların hızla devam ettiğini kaydeden Zeki Erdal Şimşek, “ Dijitalleşme alanında ağırlıklı olarak nesnelerin interneti (IoT), ileri analitik ve makine öğrenmesi, görüntü işleme, iş birlikçi robotlar (cobot), robotik süreç otomasyonu (RPA) gibi teknolojiler başı çekiyor” dedi. Şimşek, ayrıca Bursa’nın 2020 ve 2021 yıllarında ‘en çok engelli istihdamı olan’ ve ‘en çok engelli istihdamı destek projesi hayata geçiren’ şirketi olan Tofaş’ta, 2022 yılı itibarıyla 194 engelli çalışanın görev aldığını kaydetti.

Editör: Aslı Yeşilyurt