Saldırılarda 24.gün geride kaldı Saldırılarda 24.gün geride kaldı

Bakanlığa bağlı Topyekün Savunma Seferberlik Ajansı'ndan Tümgeneral Yu Wen-cheng, programın bu yıl deneme aşamasında hizmet vereceğini ifade etti. Kadınların askeri eğitim alması daha önce de gündeme gelmişti. Bazı Tayvanlı siyasetçiler, kadınlara askeri eğitim verilmemesinin ayrımcılık olduğunu savunmuştu. Fakat Savunma Bakanlığı, kadınların askeriyedeki kaynak yetersizliği nedeniyle yedek asker eğitimlerine alınmadığını belirtmişti.

Öte yandan Tayvan, aralıkta alınan kararla erkekler için zorunlu askerlik süresini 2024 itibarıyla 4 aydan bir yıla çıkarmıştı. Bu uygulamanın 2005'ten sonra doğan erkekler için de geçerli olacağı ifade edilmişti. Tayvan'da 18 ila 36 yaşındaki erkeklerin orduda görev yapmak için gönüllü olması ya da yedek asker birimlerinde zorunlu görev yapması gerekiyor. ABD'nin dış istihbarat servisi CIA'ye göre Tayvan'ın çoğu gönüllülerden oluşan 170 bin kişilik bir ordusu var. Ülkede her yıl 120 bin kişiye de yedek asker eğitimi veriliyor.

Tayvan'ın ordusunun yaklaşık yüzde 15'i çoğu geri hizmet birimlerinde çalışan kadınlardan oluşuyor. Pekin yönetimi son dönemde Tayvan'a yönelik baskılarını artırmıştı. Fransız haber ajansı AFP, 2022'de Tayvan hava savunma sahasına giren Çin ordusuna ait uçakların sayısının 2021'e kıyasla iki katına çıktığını bildirmişti.

ABD merkezli Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi de (CSIS) Çin'in Tayvan'ı ele geçirmeye kalkışması durumunda neler olacağını savaş simülasyonlarıyla analiz etmişti. Simülasyonlarda, Çin'in Tayvan'ı 2026'da istila etmesi durumunda çıkacak savaşta Pekin yönetiminin muhtemelen kaybedeceği öngörülmüştü. Tayvan Boğazı'nda Çin, Tayvan, ABD ve Japonya'dan binlerce askerin ölebileceği bildirilmişti. (Kaynak: Independent Türkçe)

Editör: Elif Aslan