Gökhan Şenyavaş / Mert Şafak

Dünya bu zamana kadar çok büyük salgınlar yaşadı, bir şekilde bu salgınları atlatmayı başarsa da sonuç olarak çok büyük kayıplar verdi. Dünyada bizimle birlikte birçok bakteri, virüs bulunuyor. Bağışıklık sistemimiz birçoğunu yenmeyi başarsa da bazıları sonumuzu bile getirebilecek kadar tehlikeli oluyor. İşte dünya tarihinde milyonlarca insanın can verdiği büyük salgınlar...

1402272

Kara Veba

Kara Ölüm olarak da adlandırılan kara veba insanlık tarihinin geçirdiği en ölümcül salgınlardan biridir. Veba hastalığının ikinci kez ortaya çıktığı kara veba dönemi 1347 ile 1351 yılları arasında dünya üzerinde büyük kayıplara yol açmıştır. Yaklaşık 200 milyon kadar insanın ölümüne yol açtığı tahmin edilmektedir. Dünya tarihini büyük ölçüde değiştiren bu salgın, reformun ve rönesansın başlamasında büyük etkiye sahiptir. Avrupa’da büyük kayıplar yaşatan kara veba, halkın tanrıyı ve kiliseyi sorgulamasına yol açmıştır. Kara vebanın belirtileri arasında, yüksek ateş, baş ağrısı, göğüs ağrısı, öksürük yer alır. Akciğerlerde etki gösteren kara veba solunum yetmezliği sebebiyle ölüme yol açar.

3505d6f2eaf23b1a7de7ef3b387d2fb9

Çiçek hastalığı

15. ile 17. yüzyıllar arasında etkisini gösteren çiçek hastalığı insanlık tarihinin atlattığı en büyük salgınlardan biridir. 1400’lü yıllarda Amerika kıtasında yaklaşık 20 milyon insanın canını aldığı düşünülmektedir. Bu da Amerika kıtası nüfusunun %90’ına tekabül etmektedir. Belirtileri arasında baş ağrısı, kusma, yüksek ateş, vücutta kırmızı lekeler vardır. Dünya Sağlık Örgütü 1980 yılında hastalığın tamamen bittiğini açıkladı.

1892_Baku_cholera_outbreak

Kolera

Dünyanın farklı zamanlarında ortaya çıkan kolera salgını, günümüzde hala 3. sınıf ülkelerde görülmektedir ve yılda yaklaşık 100 bin kişinin bu hastalık yüzünden hayatını kaybettiği tahmin edilmektedir. İlk olarak 1817 ve 1824 yılları arasında etkisini gösteren kolera, o dönemde 1500 kişinin canını aldı. 7 defa ortaya çıkan kolera salgını en büyük kayıpları 19. yüzyılda yaşatmıştır. Tahmini ölüm sayısı ise milyonlar olduğu tahmin edilmektedir. Ani kusma ve ishal, kalp çarpıntısı, halsizlik, kas krampları koleranın belirtileri arasındadır.

domuzgribi

Arama kurtarma ekibinden sporculara afet eğitimi Arama kurtarma ekibinden sporculara afet eğitimi

Domuz gribi

Yakın tarihte meydana gelen bu salgın yaklaşık 60 milyon insanı etkileyip 500 bin insanın ölümüne yol açtı. Buna benzer virüs tarihte ilk olarak 1918 yılında İspanyol gribi olarak karşımıza çıktı ve bu salgında yaklaşık 100 milyon insan hayatını kaybetti. Aşısı bulunan hastalığın belirtileri arasında ateş, baş ağrısı, öksürük, boğaz ağrısı, halsizlik gibi belirtiler yer alır.

3d946d6ec995cd440ffe21bb50e8b755

COVİD-19

2019 yılında Çin’de ortaya çıkan ve tüm dünyayı etkisi altına alan COVİD-19 veya koronavirüs, çok büyük kayıplar yaşatmıştır. Dünyada yaklaşık 700 milyon insan bu hastalıktan etkilenirken 7 milyon insanda yaşamını yitirmiştir. Hava yoluyla bulaşan bu hastalığın belirtileri arasında öksürük, kas ağrısı, boğaz ağrısı, nefes darlığı yer almaktadır. Aşıları bulunan hastalık günümüzde halen devam etmektedir.

Editör: Stajyer1 Stajyer1