Doğu Akdeniz'deki enerji kaynakları konusunda Kıbrıs Türkleri ve Türkiye'nin haklarını korumakta kararlı olan Ankara Yavuz sondaj gemisini Güzelyurt-1 kuyusunda sondaj için gönderdi. Rum yönetiminin münhasır ekonomik bölgesi olduğunu iddia ettiği 7. parselde arama sondaj çalışmaları 7 Ekim'de başlayacak.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY), sözde münhasır ekonomik bölgesi içerisinde yasadışı sondaj yapıldığı gerekçesi ile Fatih sondaj gemisinde çalışanlar için geçen Haziran ayında tutuklama kararı çıkarması Ankara'nın kararlı tutumunu değiştirmedi. Kıbrıs'ta Karpaz bölgesi açıklarındaki sondaj çalışmalarını tamamladıktan sonra Mersin'e giden Yavuz sondaj gemisi önceki gün yeniden Doğu Akdeniz'e açıldı.

MUTLAKA BULACAĞIZ
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Twitter'dan "Yavuz sondaj gemimiz yeni bir seferde. Yavuz, sondaj yapacağı Güzelyurt-1 kuyusuna doğru bayrağımızı dalgalandırarak ilerliyor" mesajını paylaştı. Bakan Dönmez, "Yer altı kaynaklarımızı milletimizin hizmetine sunmak için durmayacağız, varsa, mutlaka bulacağız" dedi.

KÜSTAH TEHDİT
Yavuz sondaj gemisinin 7. parsel olarak bilinen bölgede demirlemesi Rumların tepkisini çekti. Yavuz sondaj gemisinin bölgeyi terk etmesini isteyen GKRY, aynı alana Navtex yayınladı ve Yavuz sondaj gemisi ve destek gemilerinin mürettebatını uluslararası tutuklama emri çıkartmakla tehdit etti. Rum yönetimi, Türkiye'nin yasadışı bir adım attığını iddia ederek, "Türkiye'nin kıta sahanlığımız içerisindeki sondaj yapma niyetini şiddetle kınıyoruz. Türkiye, yasadışı faaliyetlerini derhal sona erdirmelidir. Tüm araştırma gemilerini geri çekmelidir" açıklamasını yaptı.

Bursa’da gençler yılbaşına şarkılar eşliğinde girdi Bursa’da gençler yılbaşına şarkılar eşliğinde girdi

7 EKİM'DE BAŞLIYOR
GKRY'nin dün yaptığı açıklama ve küstah tehditlerine Dışişleri'nden cevap verildi. Yavuz sondaj gemisinin 7 Ekim'de Kıbrıs adasının güneybatısında Türkiye'nin kıta sahanlığı içinde sondaja başlayacağı bildirildi. Dışişleri Bakanlığı İkili Siyasi İşler ve Denizcilik-Havacılık-Hudut Genel Müdürü Çağatay Erciyes, Twitter'da yaptığı açıklamada, geminin 7 Ekim'de yeni bir sondaj operasyonuna başlayacağını belirtti.

Erciyes, sondajın Türkiye'nin Birleşmiş Milletler'e kayıtlı kıta sahanlığı ve Türk hükümetinin Türk Petrolleri'ne 2012'de verdiği Resmi Gazete'de de yayımlanan ruhsat sahalarında yapılacağı bilgisini paylaştı. Erciyes, Güney Kıbrıs'ın bu bölgeleri AB suları veya sınırları şeklinde gösteren iddialarının uluslararası hukukun ihlali anlamına geldiğini kaydetti.