Geçtiğimiz yılın ortasında Afganistan’da ikinci dönemini tekrar kuran Taliban iktidarının ‘bu sefer baskıcı olmayacağız’ söylemi, neredeyse bir buçuk yıllık dönemde aksini gösterdi.

Kız öğrencileri önce liselerden uzaklaştıran iktidar, son olarak kızların üniversiteye gitmesini yasakladı. Ancak, Taliban üyelerinin çocuklarının yurtdışındaki okullara gitmesi, ülke yönetiminin uyguladığı çifte standardı gözler önüne seriyor.

Tayland'da sınıf çöktü: 2 yaralı Tayland'da sınıf çöktü: 2 yaralı

‘GÖNDERMEK ZORUNDA KALDIM’

Üst düzey yetkililer, çocuklarını Katar dahil olmak üzere okullara ve üniversitelere gönderirken, Afganistan'da milyonlarca kız öğrencisi eğitimden mahrum kalıyor. Afganistan Analysts Network'ün bir raporuna göre, birçok Taliban yöneticisi kızlarını okula gönderiyor. Kar amacı gütmeyen politika araştırma grubu tarafından yürütülen raporda, dokuz üst düzey Taliban yetkilisi ve bir Taliban sempatizanı da dahil olmak üzere 30 kişiyle röportaj yapıldı.

Konuşan isimlerden bir yetkili, iki kızının Katar devlet okulunda okuduğunu ve birinin eğitimini 2020'de bitirdiğini söyleyerek “Üç yıl eğitimle pek ilgilenmeden yaşadık ama mahallede herkes okula gittiği için çocuklarımız da okula gitmelerini istedi. Bu yüzden dördüncü yılda üç oğlumu ve iki kızımı okula göndermek zorunda kaldım” dedi.

‘KİMSE KARŞI ÇIKMIYOR’

Rapora göre, diğer Taliban yetkilileri çocuklarını Pakistanlılar tarafından yürütülen ve Pakistan müfredatını takip eden ancak İngilizce eğitim veren Katar merkezli özel okullara göndermeyi seçti. Başka bir Taliban yetkilisi, "Katar'da yaşayan Taliban üyeleri ve ailelerinin modern eğitim için güçlü talepleri var ve hiç kimse, hangi yaşta olursa olsun, kız veya erkek çocuklar için buna karşı çıkmıyor" dedi. Öte yandan, Taliban üyesi bir bakan, kızının Katar'daki bir üniversitede tıp okuduğunu söyledi.

SÖZÜNDE DURMUYOR

Taliban, ağustos ayında ABD destekli hükümetin ardından kadınların çoğunlukla eğitim ve çalışmadan men edildiği 1990'lardaki baskıcı yönetiminden daha yumuşak bir liderlik sözü vermişti.

Editör: Elif Aslan