Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bu yıl şiddetli bir kış yaşayan ülkemizde tarımsal faaliyetin devam ettiği Akdeniz ve Ege kıyı şeridinde, çiftçinin, tabii afetlerden büyük oranda etkilendiğini bildirdi. Bayraktar, “Çiftçimiz zor durumda. Tabii afetler çiftçimizi vurdu. Acilen hasar tespitleri yapılmalı, üreticimizin zararı karşılanmalı, kredi, sigorta, elektrik, vergi başta olmak üzere tüm borçları ertelenmelidir. Üretimde kalabilmesi için çiftçimize yeni finansman sağlanmalıdır. Büyük yıkım yaşanan il ve ilçelerimiz afet bölgesi ilan edilmelidir” taleplerinde bulundu.

ZARARIN BOYUTU BÜYÜK

MAY Tohum’dan üreticilere eğitim desteği MAY Tohum’dan üreticilere eğitim desteği

Bayraktar, son birkaç gündür, Antalya ve ilçelerinde aşırı yağış, dolu, fırtına ve hortumun tarım alanlarında büyük hasara neden olduğunu bildirerek, “Özellikle Kumluca, Finike, Kemer, Kaş ve Antalya merkez ilçede gerçekleşen hortum, aşırı yağış ve dolu, seralara, meyve bahçelerine büyük oranda zarar verdi. Belirtilen ilçelerde saatte 100 kilometre şiddeti bulan hortum evlerin, depoların çatılarını uçurdu, şehir merkezinde afete neden oldu. Sera ve meyve bahçelerinde yıkıma yol açtı. Muğla Bodrum’da aşırı yağış buğday, burçak gibi ekili alanları su altında bıraktı” dedi.

Kredi borçları yapılandırılmalı

Son yıllarda tabii afetlerin çiftçinin peşini bir türlü bırakmadığını vurgulayan Bayraktar, üst üste yaşanan tabii afetler nedeniyle biriken tarımsal kredi borçlarını ödeyemeyen çiftçilerin borçlarının, faizsiz ve uzun vadeli olarak yapılandırılmasını talep ettiklerini bildirdi. Afetlerde mal kaybının yanı sıra can kayıpları ve yaralanmalar da yaşandığını belirten Bayraktar, “Kumluca’da hortumda hayatını kaybeden 13 yaşındaki tarım işçisi Berivan Karakeçili ile Bodrum’da sel sularına kapılarak hayatlarını kaybeden Billur Atik ve Çağlar Bencik’e Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Kemer’de fırtına nedeniyle dereye uçan araçta kaybolan Kader Buse Acar’ın bulunamamasından dolayı üzüntülerimi belirtiyorum. Afet bölgelerinde yaralanan tüm tarım işçilerimize ve vatandaşlarımıza acil şifalar diliyorum” dedi.