Ulaş Girgin

Dünyanın en iyi futbolcusu tartışmalarında sürekli olarak ismini duyduğumuz 5 Ballon d’Or ödüllü Cristiano Ronaldo’nun Suudi Arabistan ekibi Al Nassr’a transferi ülkenin futbol dünyasına katılımının başlangıcı oldu.  Geçtiğimiz günlerde Karim Benzema’nın da ülkeye gitmesi ile futbol dünyasında gözler Suudi Arabistan’a çevrilmiş oldu. Kimileri bu transferleri sessizce izlerken kimileri de astronomik ücretler ile gerçekleşen transferlerin futbol endüstrisine zarar verdiğini düşünerek gelişmelere tepki gösteriyor. Fakat kim nasıl tepki verirse versin bu transferler gerçekleşiyor ve çoğu insan şaşkınlıkla izliyor. Peki Suudi Arabistan bu transferler ile neyi hedefliyor?

Ülke ekonomisi için yeni bir pazar

suudi-aramco-1

Suudi Arabistan’ın futbol yatırımları aslında ülkenin ekonomisini fosil yakıtlara olan bağımlılığından kurtarmayı amaçlıyor. Ülkenin petrol gelirlerine olan bağımlılığı azaltılıp farklı sektörlerden gelir elde etmek mantıklı ve atılması gereken bir adım olarak Suudi yöneticilerin karşısına çıkıyor. Çünkü yenilenemeyen enerji kaynaklarından olan fosil yakıt rezervleri elbet tükenecek ve ülke ekonomisi şimdilerde bir önlem alınmaz ise kaynaklar bittiğinde ciddi darbe yiyecek.

Amaçlardan biri de turizme katkı

Ayrıca Suudi Arabistan futbol sektöründe dünya çapında yer edinerek, ülkenin adının insan hakları ihlalleri, kadın haklarındaki kısıtlamalar gibi batı dünyasında olumsuz karşılanan durumlar nedeniyle turizm sektörünün de sekteye uğruyor oluşunu geri plana çekip futbol üzerinden turizm sektörünü geliştirmeyi planlıyor.

Ülkeye olan yansıması

202301022316-main.cropped_1672676172

Yapılan büyük transferler sonrası ülkede futbola olan ilgi büyük oranda artış gösterdi. Cristiano Ronaldo transferinin ardından Al Nassr maçlarına gelen taraftar sayısı yüzde 143 oranında arttı. Aynı zamanda Ronaldo transferi bilet fiyatlarını da artırdı. Transfer öncesinde bilet fiyatları 10 Riyal civarında iken yıldız oyuncunun ülkeye gelişinden sonra fiyatlar 150 riyale kadar çıktı.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Bursaspor Divan Kurulu ile görüştü Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Bursaspor Divan Kurulu ile görüştü

Suudi Arabistan ilk etapta 30 yaş ve üzerinde olan Avrupa kariyerinde doyuma ulaşmış yıldız futbolcuları transfer etmeye devam etmeyi planlıyor. Bir yıl içinde 20-25 futbol yıldızının transfer edileceği öngörülüyor. Suudi Arabistan ekiplerinin gözünü diktiği futbolculardan biri de Galatasaray’da forma giyen Arjantinli futbolcu Mario Icardi. Ayrıca N’Golo Kante, Luka Modric, Wilfried Zaha gibi yıldızların da transferleri için çalışıldığı belirtiliyor.

Editör: Ulas Girgin