Ulaş Girgin

Kimisi yağmurdan kaçtı, kimisi de tadını çıkardı Kimisi yağmurdan kaçtı, kimisi de tadını çıkardı

Sürdürülebilir yaşamın temeli geri dönüşüm bilinci ile başlamaktadır. Geri dönüştürülebilecek maddeleri doğada yok olmaya terk etmek milyonlarca yeni ağacın kesilmesine yol açacaktır. Ayrıca bu durum, geri dönüşümün uygulanmadığında ortaya çıkardığı kötü etkilerden yalnızca biri. Bilinçli hareket etmek, çevrenizi atıkları ayrıştırmaları konusunda bilinçlendirmek sürdürülebilir bir yaşam için mantıklı bir başlangıç olacaktır.

alisveris-yapmak-1

Ayrıca atık ayrıştırma alışkanlığı kazanmış biri olarak alışverişlerinizde de geri dönüştürülebilir ürünler tercih edebilirsiniz. Ambalajsız veya ambalajında geri dönüşüm sembolü bulunan ürünleri seçmeye özen göstermek size bu konuda yardımcı olacaktır.

Tote-Bags-Function-and-Style_a5c2e67de0056db3b2c13cc360c1b705

Çevre kirliliğine yol açan plastik poşet gibi plastik atıklarını azaltmak adına alışverişlerinizde bez çantalar veya kese kağıtları kullanabilirsiniz.

Organik atıkları ayırın

Bilindiği üzere ambalaj atıklarının yanı sıra organik atıklar da evlerin çöp kovalarını doldurmaktadır. Organik atıkları geri dönüşüme kazandırmak adına bahçenizde veya sebze, meyve yetiştirilen alanlarda kullanabilirsiniz. Ayrıca organik atıkların uygun olanlarını çöpe atmak yerine sokak hayvanlarına veya bahçenizdeki hayvanlara vermek de etkili ve yararlı bir yöntem olacaktır.

1011751

Elektronik atıklar ve pillere dikkat

Kullanılmış pilleri evinizin veya sokağınızın normal çöpüne atmak yerine özel olarak belirlenmiş atık kutularına atmalısınız. Bu uygulama ile pillerin içinde bulunan zararlı maddelerin doğaya karışmasını engellemiş olacaksınız. Bunun yanı sıra kullanmayı bıraktığınız elektronik eşyalarınızı da geri dönüm merkezlerine teslim etmelisiniz. Gerçekleştirdiğiniz bu eylem sayesinde ciharların içinde yer alan değerli metaller yeniden kullanılabilecek.

6401b7240ad16

Atmak yerine paylaşın, tamir edin, kullanım ömrünü uzatın

Eskiyen veya sevmediğiniz kıyafetlerinizi arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz. Böylece dolabınız değişecek ve para harcamadan, atık oluşturmadan farklı kıyafetlere sahip olacaksınız. Diğer yandan yırtılmış veya aşınmış bir kıyafeti de atmak yerine tamir etmeyi deneyin, ikinci el mağazalarını daha sık ziyaret edin böylece hem daha az harcamış hem de sürdürülebilir bir dünya için katkı yapmış olacaksınız.

Editör: Ulas Girgin