Merkez

Sulamalı tarımla umutlu yarınlara

İznik ilçemizin yeşillikleri ve güzel doğası ile meşhur Yörükler Mahallesinde iki dönemdir muhtarlık görevinde bulunan Mehmet Batı ile birçok konuyu ele aldığımız güzel, keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.

 Muhtarım öncelikle bizleri konuk ettiğiniz için teşekkür etmek istiyorum. Gerçekten güzel hoş bir köyünüz var. Sizi  tanıyarak yavaş yavaş röportajımıza başlayalım isterseniz?

Buralara kadar gelip bizlerle röportaj yaptığınız için ben de sizlere teşekkür etmek istiyorum. Ben Mehmet Batı. 1975 Yörükler köyü doğumluyum, doğma büyüme bu köylüyüm. Çiftçilikle uğraştım, zeytinciyim ben aynı zamanda meyve üreticiliği de yapıyoruz. 252 Nolu İznik Servis Kooperatiflerinde ikinci başkanlık görevini de yürütmekteyim. İki dönemdir de aynı zamanda Yörükler Mahallesi  muhtarıyım. Köyümüze hizmet getirme isteği çabası hep içimdeydi, köydeki halkımızın da destekleriyle  ilk olarak 2014'te muhtarlığa aday oldum. 2014'te 2 aday vardı, 2019'da aday sayısı 4'e çıktı ama her iki seçimde de şükürler olsun açık arayla büyük ekseriyetle oyları alarak muhtar seçildim, bu manada hem 2014'te hem de  2019 da ki seçimlerde  beni  destekledikleri için oylarıyla beni muhtar olarak görmek istedikleri  için Yörükler Mahallesi sahillerine teşekkürlerimi iletmek istiyorum.


YÖRÜKLER TARİHİ GEÇMİŞ OLAN ÇOK ESKİ BİR KÖY

    Muhtarım, bizlere Yörükler Mahallesini tanıtır mısınız?  Kaç hanesi vardır? Nüfusu ne kadardır? Geçim kaynakları nelerdir?

100 hane Yörükler’de 41-42 hanemizde Aşağı Yörükler’de var bilindiği üzere 2 yerleşim olarak konumlanmaktadır köyümüz. 450 - 500’e yakında nüfusumuz bulunmakta toplamda. Önceki yıllarda hayvancılıktan çok daha fazla aile geçimini sağlarken son zamanlarda bu sayı azaldı. Hatta devlet de büyük teşvikler veriyor, hayvancılık yapmak isteyen ailelere ama maalesef insanlar bu yardımlardan teşviklerden bile yararlanmak istemiyorlar. Şu an aslında hayvancılığın getirisi de güzel olmasına rağmen maalesef insanlarımız hayvancılığa mesafeli duruyorlar. Ayrıca Büyükşehir Belediyesi, Kırsal Kalkınma Daire Başkanlığı’da destek veriyor ama maalesef  insanlar biraz bu konuda hayvancılığa soğuk. Arazilerimiz, tarlalarımız   çok verimli ama maalesef su olmadığı için sıkıntı yaşıyoruz.

ALTYAPI-KANALİZASYON-İÇME SUYU TAMAM


     Muhtarım, Aşağı-yukarı 6 yıldır muhtarsınız bu 6 yıllık süreçte Yörükler’de neler değişti?


Bu süreçte bayağı güzel hizmetler getirdik köyümüze, şu anda köyümüzün altyapısını kanalizasyon ve içme suyu  hatlarını dağdan gelen , su  hatlarını yeniledik. Aşağı Yörükler’in ve Yörükler’in  içme suyu depolarını yeniledik, parke taşı çalışmalarımız devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi veriyor parke taşlarını , alt malzemesini , döşemesini de İznik Belediyesi yapıyor ,başkanımızda bu şekilde söylemişti. Taşları döşemeye başlamıştık ama kıştan dolayı ara verdik. Şimdi havaların düzelmesi ile tekrardan bu taşların döşemesine  başlayacağız. Kanalizasyon işlerimiz bitti, arıtmalarımız yapıldı, köyümüzün girişindeki köprümüzden tek araç geçebiliyordu o köprüyü yeniledik şimdi iki araç rahat bir şekilde geçiyor. Büyükşehir yaptı onu da. Büyük araçlar köyümüzün içerisinden geçerken rahatsızlık veriyor diye çevre yolunu açtık. O yolumuza asfalt yaptık ama gelirken de görmüşsünüzdür yolun yenilenmesi gerekiyor. İznik Karamürsel bağlantısının iyileşmesini istiyoruz aşağı Yörükler girişine kadar güzel ama ondan sonra sıkıntı oluyor yenilenmesi lazım diye düşünüyorum. Karamürsel tarafından Bursa il sınırına kadar komple sıcak asfalt ama Bursa il sınırı yazdıktan sonra bu taraf bozuk. Bu da tabii ayrıca güzel şehrimize yakışmıyor.

 

GÖLET TERSİNE GÖÇÜ BAŞLATABİLİR

 

  •    Peki ne gibi eksiklikler var mahallenizde?  Şu da olsa iyi olur ,bu da olsa güzel olur dediğiniz ne gibi hizmetler var muhtarım köyünüzde olmasını istediğiniz?


 

Bizim en öncelikli ihtiyacımız su, baraj yapılması sulama göleti yapılmasını istiyoruz. Bu çalışmalarımızı devam ettiriyoruz, yerimiz mevcut, su ölçümleri bitti, dün hatta ben DSİ’deydim  projelerimiz hazırlandı, gölet yerimiz çok müsait sulama ya da müsait en son yine bir önceki bakanımızla da görüşmüştüm  sayın Veysel Eroğlu ile Bursa'da. Yerimiz müsait, her şeyimiz hazır ama işte devletin imkanları dahilinde yapılacağını tahmin ediyorum. Tabii bu gölet projesi köyümüzün kaderini değiştirecek tarihi değiştirecek bir proje sulu tarıma geçilmesi durumunda 8000 dönüme yakın arazimiz suyla buluşacak. Bu durumda rekolteler artacak insanlarımızın gelirleri artacak her şey çok daha güzel olacak bizim acil ihtiyacımız sulama göleti, baraj olursa su olursa ekilecek dikilecek alanlar çok olduğundan insanlarımızın gelir seviyesi artacak belki burada su olsa insanlar gitmezdi böylelikle göletin yapılması ile birlikte gelirlerimiz de artacağından insanlarımızın tekrardan köye dönmesi tersine göçü başlatabilir diye düşünüyorum.


BAŞKANLARIMIZA SOZSUZ TEŞEKKÜRLER

  •     Peki Muhtarım 2014'de olsun, 2019'da olsun büyük oy farkıyla  sizi destekleyen Muhtar olmanızı sağlayan Yörükler  Mahallesi sakinlerine  neler söylemek istersiniz?

Çok teşekkür ediyorum hepsine, biz hepimiz sonuçta burada kardeşiz, herkesle iletişimim çok güzel, seçildikten sonra sonuçta ben onların hepsinin muhtarıyım, fark gözetmeksizin herkesin  muhtarıyım. Köyümüzün geçmişi bin yıl öncesine dek uzanan tarihi bir köy. Bu tarihi köye, hizmetlerin  gelmesi ile ilgili çalışmalar yapıyoruz, dediğim gibi bizim için en önemlisi gölet projesi, yol ve düğün salonu köyün imkanları ile eski bir zeytinyağı fabrikasını kullanıyorduk düğün salonu olarak 70 metrekare idi küçüktü. Şimdi okulumuzun altında 950 küsur metrekare bir yer var İznik Belediyesi'ne müracaat ettim köy adına düğün salonu ve çok amaçlı hizmet binası yapmak amacıyla İznik Belediyesini orasını aldırdık. Projeleri falan hazırlandı, Büyükşehirden  burasını  artık hayata geçirmesini  bekliyoruz. Ayrıca mezarlığımızın da yan duvarları ile ilgili  sıkıntı var. İşte hayvanlar içeri giriyor çıkıyor oralarında yapılması lazım,  bu manada hem Büyükşehir Belediye başkanımız Alinur Aktaş'a hem İznik Belediye Başkanımız Sayın Kağan Mehmet Usta’ya vermiş oldukları desteklerden dolayı getirmiş oldukları hizmetlerden dolayı teşekkür etmek istiyorum. Son olarak başta Yörükler Mahallesi sakinlerimiz  olmak üzere bütün İzniklilere  Bursa'da yaşayan  hemşerilerimize sağlık, sıhhat, afiyet ve mutluluklar diliyorum. Her şeyin gönüllerince olmasını ekliyorum.