Osmangazi'de konforlu ulaşım Osmangazi'de konforlu ulaşım

Özkan YILDIRIM-Gökhan GÜNDOĞDU

  •   Seyfi Amcam aynı zamanda yaşayan bir tarih gibisiniz maşallah. Kısaca sizi tanıyarak röportajımıza başlayalım isterseniz?

1944 Paşalar doğumluyum doğma büyüme buralıyım. Babam Değirmenciydi. Ben de onun yanında büyüdüm, bizim evin yanında kahve açtık, çiftçilik ve hayvancılık da yaptım, aynı zamanda besicilikte yaptık. 1970 yılında bakkalcılığa  başladım, bakkalcılığın yanı sıra sütçülük de yaptım. O zaman buralarda araba yoktu dolmuşla Mustafakemalpaşa'ya süt taşıdım, buradan ilçeye gitmek isteyen yolcuları da akşamdan not ediyordum sabah geliyorlardı sütleri koyarken arabalara biniyorlar onları da Mustafakemalpaşa'ya götürüyordum, o zamanları ulaşım tabii  böyle değildi, böyle yollar yoktu, tek yönlü bir yol vardı.

SÜTHANE KURULMASINDA BÜYÜK ÇABA HARCADIM

Söylediğiniz gibi 1970'li yıllarda kooperatifimizi kurduk, o zamanlarda yine tam batmak üzereydi toplandık karar verdik, üyelere  yardım yaparak canlandırmaya çalıştık ve batmasını engelledik, ilk kuruluş yıllarında. Başkan olmadım ama kuruluşunda olsun sonraki  dönemlerde olsun hep kooperatifimizin çalışması ile ilgili hep ben vardım. Kuruculardan  zaten şimdi bir ben kaldım Bir de Ahmet Koç kaldı. Bu Kooperatifin çalışması tabii bizim için çok büyük bir şanstı. Sonuçta 15-20 kişi bu kooperatifte çalışacaktı sonra Orköy vatandaşa hayvan veriyordu. Bu anlamda kooperatif çalışırken kendi gücüyle de  bu hayvancılığı yapacaklar vardı. Ben bu dönemde hep vatandaşları ikna etmeye uğraştım bunu  neden istemiyorsunuz dedim. “Burada en fazla sıkıntı yaşayacak olan  benim” dedim. “Ben karşı gelmiyorum ama siz karşı geliyorsunuz” diye bayağı bir uğraştım, didindim. Sonuçta en başından itibaren hep sütçülük yapacağım diye bir şey yok ama korktular bu işe girmek istemediler icralık yapacaksın bizi dediler hatta.

OVA KÖYLERİNDEN SÜT GELMEZ DEDİLER

Sonra Orköy İnegöl'ün Süprüntü köyünde aynı böyle bir tesis kurmuştu buradan dolmuşa bindirdim 8-10 kişiyi buradan direkt İnegöl'e Süprüntü Köyü'nde gittik oradaki tesisi görsünler süthaneyi görsünler dedim kimseden götürürken getirirken para istemedim. Buradaki tek amacım kooperatif bünyesinde süthanenin kurulmasaydı. Ve söz verdim orada köylülerimize eğer çalışmazsa süthanenin de,  Kooperatifinde  başına geçecektim. Tahminen 1978-79 yıllarıydı. En sonunda kooperatif bünyesinde süthanenin  kurulmasına karar verildi o zamanlar bugünlere güzel bir çalışma örneği ortaya koyduk. Aşağıdan ova köylerinden buraya süt gelmez dediler ama nitekim sonrasında bir gördük ki Adaköy’den, Haradan, aşağıdaki bütün köylerden süt geldi buraya ve bugünlere geldik güçlenerek geldik. Çeşitlerimiz de artmaya başladı, inşallah daha da artacak.

DAĞITIMI DA ARTIK KENDİMİZ YAPIYORUZ

Bursa'da Mustafakemalpaşa'da çevrede bizim ürünlerimizi dağıtan bir arkadaş vardı o bu işi bırakmak istedi.O bırakmak isteyince yönetimde işi bırakmak istedi. Niçin bırakmak istiyorsunuz daha bir yılınız var deyince, tatmin edici bir cevap alamadım. Sonuçta işte o dağıtımı yapan arkadaş  biz burayı çalıştıramadığımız zaman kendi hesabına çalıştırma yönünde anladığım kadarıyla bir plan kurmuş diye tahmin ediyorum. Bunlar hep bu  son süreçte yaşandı.

BUGÜNLERE KOLAY GELİNMEDİ

 “Ben sağ olduğum sürece bu kooperatif ayakta duracak” dedim. Koy yanına  arkadaş dedim oğluma yönetimi oluştur dedim ama 6 ay sıkı çalışacaksınız dedim ayrıca. Yavaş yavaş Bursa'daki, Mustafakemalpaşa’daki bütün dağıtılan yerlere kendimizi tanıttık, büyük bir uğraş verdik ,çokta zorluklarla karşılaştık aslında. O eski dağıtıcı  bizi bu konuda çok engellemeye çalıştı müşteriler tabii yeni yönetimi tanımadığı için güvenemediği için başlangıçta bayağı bir sıkıntı yaşadık. Ama en sonunda başardık. Eski pazarlarımıza  ulaşmış olduk ve daha da satış potansiyelimizi arttırdık. Çok güzel bir çalışma örneği ortaya koyduk, “kooperatif bir daha kalkınamaz, ayağa kalkamaz”  diyenler yanıldı.

EŞEK ÖLÜR KALIR SEMERİ İNSAN ÖLÜR KALIR  ESERİ

Kooperatifi şu an yine çok güzel bir döneme girmiş oldu başarılı bir çalışma ortaya koyduk. 1970'li yıllarda 12 kuruculardan  ile birlikte kurduk bu Kooperatifi şu anda kuruculardan sadece ben bir de Ahmet Koç kaldı. Şimdi Maşallah satışlar çok güzel siparişlere zor yetişiyorlar. Ben sağ olduğum sürece bu tesis hiçbir zaman bu kooperatif hiçbir zaman yıkılmayacak. Tabii bu Paşalar Kooperatifi köyümüze de büyük değer katıyor 20 kişiye yakın insan  çalışıyor. Dağıtımlar yapılıyor herkes  ekmek kazanıyor . Tabii büyük sıkıntılar yaşandığı zamanında bunun devam etmesi ile ilgili kuruluşunda olsun süthanenin  açılmasında olsun ve en son geçtiğimiz yıl yaşanan bu seçimler dönemindeki  sıkıntılar olsun ama şükürler olsun hepsini atlattık şu an güzel bir ivme yakalanmış durumda.

GENÇLER KOOPERATİFE SAHİP ÇIKIN

 Peki Paşalar’ da yaşayan insanlara ,gençlere ne gibi önerilerde bulunmak istersin son olarak Seyfi Amcam?

Kooperatife sahip çıksınlar, bu tesise sahip çıksınlar, bunun yıkılmaması için yok olmaması için mücadele etsinler, kooperatif ile birlikte çalışsınlar hayvancılıkta olsun, ormancılıkta olsun her şeyi kooperatifle birlikte yapsınlar. Kooperatifi daha da büyütsünler,bu günlere bu kooperatif kolay kolay gelmedi.Benim onlara buradan tavsiyem ve hatta vasiyetimdir bu. Biz Kooperatifi bu zamanlara kadar zor şartlarda getirdik onlar da bunu yaş atsınlar ,gelecek nesillere torunlarına daha güçlü bir kooperatif bırakmak için uğraşsınlar çalışsınlar onlara bunu söylemek istiyorum son olarak hem Paşalar Mahallesi'nde köyünde yaşayan insanlarımıza, Mustafakemalpaşa'da ,Bursa'da yaşayan hemşerilerime buradan sevgilerimi, saygılarımı, göndermek  istiyorum. 76 yaşıma geldim şükürler olsun Ben var olduğum sürece bu Kooperatifin  yıkılmasına razı gelmedim gelmeyeceğim ama benden sonra da gençler insanlar Paşalar’da yaşayan herkes bu kooperatife sahip çıksın, bu zamanlara kolay kolay gelinmedi. Bu emaneti de ileriki nesillere taşımak onların görevleri artık.